Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie felgi aluminiowe 16”?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ja założyłem na zimę 16" felgi polskiego producenta ATT model 650 i jest git. Dobrze się jeździ. Felgi b. dobrze wykonane i wyprodukowane w Częstochowie (Dobre bo Polskie ). Z tego co słyszałem oni robią tam fele dla wielu zacnych koncernów samochodowych. Oponki 205/55/16 Dunlop Winter Sport 4D. Nie mam uwag do tego kompletu. Felgi kosztowały coś 340 pln za sztukę. Za to te oryginalne 17" na lato to jakaś masakra - ciężkie są jak diabli ... albo ja taki słabeusz (?)

Comment

Letnie 17'' około 12kg felga i pod 10 opona, jest co dźwigać... Na pewno na zimę lepiej alu niż stalówki
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Fiu, fiu, fiu - ciężkie ten zestaw na lato...osiągów auta to raczej nie polepszy

Comment

No zdecydowanie, dlatego na lato warto mieć lżejsze 17 '' a seryjne dać na zimówki
          Ale OT nam się robi
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

I na mnie przyszedł czas, żeby zmienić koła na zimowe.
            Chcę mieć dwa komplety, więc albo stalowe - komplet ok 600zł, albo najtańsze enzo, za dwa razy więcej - jak sądzicie, jest sens?
            Mam obecnie 17 letnie i powyższy komplet chcę kupić 16tek - wydanie ok 600zł za oponę 17' mija się trochę, dla mnie, z celem

Comment

Michu - czy chcesz wydawać 2 razy więcej na alusy to sam musisz zdecydować, ale:

- zakładając, że autkiem poturlasz parę lat,
              - autko dobrze wygląda na alumie
              - alusy nie zjada rdza tak jak metal,
              - masz dobre chłodzenie układu ham.

to MA SENS.

Zjeździłem trochę aut (w tym służbowych), które zimą i latem turlały na tych samych alusach a jeździło się czasami pełnym ogniem, sprawdzając codziennie czy dane katalogowe nie kłamią i po dziurach sporo nie miałem nigdy problemów z alusami, nie korodowały, nie gięły się, wcale nie są takie delikatne i podatne na uszkodzenia jak potocznie się uważa.

Comment

Moim zdaniem najtansze alusy to mina. Wytrzymalosc slaba - nie ma sensu, tym bardziej na zime.
                Za to dobre firmowe alu to inna bajka no ale wtedy nie za 300 pln sztuka....

Co do Civica polecam 16. Mi sie zdecydowanie lepiej na 16 jezdzilo niz na 17.
                Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Na Dragwheelsach mają promocję alusów, za 1000 kupisz komplet a jakość jest dobra (sam mam od nich).

Comment

Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz posta
                    Na Dragwheelsach mają promocję alusów, za 1000 kupisz komplet a jakość jest dobra (sam mam od nich).
                    Polecisz któreś?

A propos tańszych - na jednym aucie, od nowości (od 14lat), mam enzo i nigdy na nie nie narzekałem. Więc i tym razem chciałem je kupić - a na oponeo, mają za około 320zł/szt.

Jeżdżę na 17 letnich i dobrze mi się jeździ - ale tak jak napisałem, nie mam zamiaru wydawać ponad 500zł/szt. za oponę

Dzięki za opinie

te ciekawie wyglądają, do czerwonego auta..https://wheeltrade.pl/towar.646.drag...czerwonym.html

Pytanie - gdzie są te drag wheels produkowane? :-)

Bo jednak wolę kupić droższe, a przy zetknięciu się z dziurą, jak od wybuchu miny, przejechać dalej chciałbym =)

Co myślicie o 16tkach o rozmiarze 205/55 R16 91 H na zimę? Nie będą zbyt wysokie?
                    Last edited by Michu; 17-11-2013, 01:04.

Comment

• 205/55/16 91H będzie bardzo dobra na zimę - nie za wysoka, mam takie i jest OK.

Comment

• Enzo to raczej średnia niska półka niż budżetówka, pochodzą od niemieckiego Alcara, żadnych problemów z nimi nie będzie - jak sam już wiesz z doświadczenia Dragwheels są made in China, ale to też raczej średnia półka i są uważane za lepsze od niejednych budżetowych europejczyków, na rynku są od wielu lat i raczej umacniają niż tracą pozycję. Sam mam ich dwa komplety już kilka sezonów i jak na razie wyglądają jak ze sklepu. Słowem, na przyzwoite alusy 16'' spokojnie 300pln/szt wystarcza. Rozmiar zimówek 16'' które wymieniłeś jest w zasadzie jedynym zalecanym (średnica zewnętrzna najbliższa seryjnym 225/45/R17), przy czym jak dobrze pamiętam producent zaleca jednak nieco sztywniejszy kapeć (indeks V i bynajmniej nie chodzi tu tylko o Vmax jakie zamierzasz na nich osiągać), tym bardziej że zimówki są zwykle miększe od letnich a Tobie się dobrze jeździ na 17'' więc pewnie na takowych lepiej się będziesz czuł.
                        . .

Comment

• Dzięki.

Jeszcze chwilę was pomęczę...
                          Zatem chcę kupić opony, o takim rozmiarze: 205/55/16
                          A felgi, jaki powinny mieć:
                          rozmiar:
                          ET:
                          Rozstaw: 5x114,30

Wpisałem sobie w konfiguratorze, ale oczywiście nie ma konkretnych danych.

Comment

• Rozmiar powinien być 6,5 cala. Seryjne ET dla 16'' jak pamiętam to 45, ale nie musisz się tym stresować, praktycznie wszystko 35-55 wejdzie bez problemów (jak jest wybór brać w okolicy 40-45, np. Dragi są ET40). Pozostałe wymiary już widzę znasz. Jest jeszcze kwestia otworu centralnego który w aftermarketowej feldze praktycznie zawsze wymaga redukcji pierścieniem centrującym, ale dobór owego zależy już od felgi. Zazwyczaj sprzedawca felg powinien się spytać o markę i model auta i adekwatny pierścień dorzucić do felg (groszowa sprawa). Kolejna sprawa to nakrętki do kół - w serii masz półkoliste, a w praktycznie wszystkich kupnych felgach będą stożkowe - tego też należy najlepiej oczekiwać od sprzedawcy felg, nawet za jakąś tam dopłatą (znowu, niewielkie sumy)
                            . .

Comment

• Witajcie. Ja kupiłem sobie na zime 16 dezenta czarne.wygladaja super na białym nadwoziu.

Comment

• Ja tez polecam Dezenta Milano, ładnie wyglądają i są lakierowane, co na zimę jest dodatkową zaletą. Ja wziąłem ET45, ale teraz wybrałbym mniejsze ET, żeby felga bardziej wystawała do zewnątrz. Tutaj masz podgląd jak wyglądają RIAL-e

Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

Working...
                                X