Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie felgi aluminiowe 16”?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Z kontrastow w gre wchodzily tylko biale Mnie sie bardzo podobaja a to najwazniejsze

Comment

• Miałem kiedyś Grafitową Cordobę i do tego Białe alumy na lato..... trochę trzeba było dbać - bo klocki pyliły - ale kontrast był mega.
      Oczywiście o gustach się nie dyskutuje.

Sam jestem Ciekaw - jak wypadnie mój zestaw zimowy - ale o tym się przekonam w przyszłym tygodniu...
      Oczywiście fotki zamieszczę żeby się pochwalić.

Comment

• CZy otwór centralny 67,1 lub 71,6 zamiast 64,1(taki jaki jest oryginalnie) ma jakieś znaczenie do felg 16?? Przeszukałem sporo felg i trafiłem tylko na takie z otworem centralnym 67,1 lub 71,6.

Comment

• Zamieszczone przez Janisz Zobacz posta
          CZy otwór centralny 67,1 lub 71,6 zamiast 64,1(taki jaki jest oryginalnie) ma jakieś znaczenie do felg 16?? Przeszukałem sporo felg i trafiłem tylko na takie z otworem centralnym 67,1 lub 71,6.
          Nie ma znaczenia. Dostaniesz pierścienie, aby pasowały do Twojego rozmiaru.

Comment

• Zamieszczone przez Incubus Zobacz posta
            Nie ma znaczenia.
            Żeby doprecyzować...Ma znaczenie. Otwór w feldze ma być taki jaki jest przewidziany przez producenta samochodu. Felgi aftermarketowe, dedykowane są zazwyczaj do różnych modeli aut, stąd maja rożne otwory, i należy stosować pierścienie.

Zamieszczone przez Incubus Zobacz posta
            Dostaniesz pierścienie, aby pasowały do Twojego rozmiaru.
            Dostanie, albo nie...Ma je zastosować.

Janisz - zastosuj się do Regulaminu uprzednio go czytając, zapraszam do działu powitalnego.

Comment

• Nie musisz nic wiedzieć, goście z oponiarni ogarniają wszystko, dobiorą pierścienie, śruby etc.

Comment

• Zamieszczone przez irekTki Zobacz posta
                Nie musisz nic wiedzieć, goście z oponiarni ogarniają wszystko
                Ja tam wolę mieć komplet zanim "zaufam fahofcom".

Zamieszczone przez Incubus Zobacz posta
                Dostaniesz pierścienie, aby pasowały do Twojego rozmiaru
                Trafniej było by napisać "powinieneś dostać" ale dobrze dopytać o taki fakt bo potem może się okazać że trzeba dokupić.

Comment

• Irek, Incubus... Odpowiedź Wasza jest w pewnym zakresie i założeniu prawdziwa. Nikt jej nie neguje... Ale nieprecyzyjna i niesolidna. Zakładacie, że człowiek (taka z resztą jest dziś tendencja niestety), nie musi się na niczym znać, bo on bezgranicznie ufa "fachowcom", którzy na pewno są solidni i chcą dla nas jak najlepiej... Ok - może tak być. Ale...

- skąd macie pewność, że kolega Janisz, szukał na dobrych i solidnych portalach oponiarskich?
                  - że nie kupi ostatecznie używki na aukcji z otworem innym niż 64.1 myśląc "że to bez znaczenia" albo że coś takiego jak "pierścień" to nieodłączny element każdej felgi ?
                  - skoro kolega przeszukał tyle portali, nie zauważył, że w komplecie sprzedawca dołącza pierścienie o ile w zamówieniu się poda jaki otwór ma być? A może jednak na tych portalach nie dołączają i trzeba je dokupić oddzielnie?
                  - mamy pewność że po drugiej stronie, w magazynie nie dorabia świeży stażysta, któremu się najnormalniej w świecie zapomni dodać pierścieni? Warto wtedy przy odbiorze przesyłki wiedzieć, że tego brakuje...a ma znaczenie.
                  - no i czy na pewno Janisz wymienia opony w solidnym zakładzie gdzie majster wie co to pierścień i jakie nakrętki użyć do danej felgi - wiem, skrajność...

Na tym forum wiele już osób pytało, o to czy i gdzie (na jakim serwisie internetowym) pierścienie są w zestawie a gdzie nie... I jeszcze zeszłej zimy to takie pewne i oczywiste nie było a "zeznania" były różne. Oponiarze ogarną wszystko? No może... Ja osobiście sprawdzam czy w moich zimowych Ronalach pierścień jest, nie wypadł podczas noszenia kół, wyważania itp...Bo wiem że on "ma znaczenie"

Ludzie są często wzrokowcami. Jeżeli Janisz w zabieganiu szuka odpowiedzi na swoje pytanie, to pierwszy człon odpowiedzi "Nie ma znaczenia..." może zasugerować, że dalsza część zdania jest po prostu zbędna i za jakis czas będzie pamiętał tylko że to "bez znaczenia"
                  Stąd moje doprecyzowanie.

EOT
                  Last edited by markow71; 02-11-2015, 08:26.

Comment

• Mogę tylko potwierdzić, że ostatnio przy zmianie letnich na zimowe "fahowcy" w zakładzie gumiarskim chcieli zostawić mi pierścienie pod OEMowe stalowe felgi ... nawet je już przykręcili ... i nie zauważyli, że odstają i nie weszły do końca otwory centrujące ...

Także otwór ma znaczenie i do tego trzeba dobrać pierścienie i ich pilnować czy czasem nie zostają po zmianie kół.
                    Janisz poza pierścieniami to dobrze jakbyś się zorientował, że nakrętki też muszą być dobrane do felgi, co oczywiście może już wiesz ale na wszelki wypadek też sobie sprawdź jakie masz i czy nie potrzebujesz innych.
                    Jak człowiek czegoś nie wie to musi się dowiedzieć bo nikt inny za niego i dla niego nie przypilnuje jego spraw ...

Comment

• Ja na przykład na zestaw "montażowy" pomimo tego, że zamawiany podczas zakupu, czekałem 3 tyg.
                      Niby to 4 plastikowe kółeczka i 20 nakrętek a wstrzymywało wymianę.

Comment

• Ja dalej nie wybrałem alufelg i ciągle nie jestem zdecydowany. Myślę o 16' Dezentach RE dark z tego sklepu --> https://netgum.pl/dobierz_felgi.php?...0KA48&a=search . Tylko jest mały problem, to ET48, czyli inne jak przy homologacji 45 i nie wiadomo jak będzie z AC i czy 48 to nie za dużo do opony Nokian WR D4 205/55r16 ? Powiem szczerze, że wolałbym z ET38, ale nigdzie w/w Dezentów nie mogę znaleźć z tym osadzeniem.

-=EDIT=-

Zapodajcie jakiś link z niezłą felgą do 1400PLN, bo zaczynam mieć już mętlik w głowie.

Comment

• Oj Rocky, tak to zima minie i ty tych felg nie kupisz... Podobają Ci się te dezenty, to je bierz.

Zamieszczone przez Rocky
                          Powiem szczerze, że wolałbym z ET38
                          Zamieszczone przez Rocky
                          Tylko jest mały problem, to ET48
                          ...się uparłeś na to ET...Jakie Ty kryteria przyjąłeś ? Czemu wolałbyś to 38? Jakieś konkrety? Widziałeś jak takie koło wygląda na aucie? Wizualnie Ci się podoba czy o co chodzi?

Offset 48 staje się dla ciebie problemem, a 38 już nie?

PS

Rok temu też chciałem te dezenty (ale nie Dark), wybrałem ostatecznie Ronala.

Comment

• hehe wizualnie minimalnie bardziej się podobają. Na szczęście mam drugi dyliżans więc zima nie taka straszna ale jednak wolałbym Civiczką przycinać na nowych oponach i felgach ;]

Comment

• No to weź ten model w 7x16 ET40

Comment

• U mnie wylądował soft chyba z VII Generacji. Droższy niż stal - tańszy niż fajna fela '16 - a wygląda całkiem dobrze:

Dane felg OEM Hondai:
                                5X114.3
                                16x6.5J
                                ET45

Opony:
                                UNIROYAL MS PLUS 77
                                205/55R16
                                91H

Comment

Working...
                                X