Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie felgi aluminiowe 16”?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Witam, ja bym brał te felgi o ET45, opony 205/55/R16 na felgach ET38 będą wystawały o 2mm w porównaniu od fabrycznych 17stek z oponą 225mm, ale myślę, że te 2mm nie spowoduje obcierania o cokolwiek. Też chce kupić felgi 16' i szukam o ET40 bądź ET45 lub pomiędzy.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Pete7874 Zobacz posta
      Witam! Prosze nie bijcie nowego na forum
      Spokojnie, nikogo tu nie bijemy BTW dział powitalny jest tu: https://www.civicforum.pl/forumdispl...dstaw-si%C4%99!

Odpowiadając na pytanie ET38 vs ET45, mając wybór ja bym 16'' brał ET38 bo będą fajniej wyglądać (mniej schowane w nadkolu) a haczyć i tak nie będą... Generalnie wszystkie 16'' powiedziałbym z zakresu ET35-45 będą OK. Większe ET nie będzie zbyt naturalnie wyglądać, poza tym ja zawsze wolę jednak większy rozstaw kółek gdyż autko lepiej "siedzi" na zakrętach. Z kolei przy mniejszym ET akurat na zimówki (jak się domyślam) mogą być kłopoty z ewentualnymi łańcuchami.

Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
      A ja czekam na kogoś kto nie będzie się tak sztywno trzymał zaleceń producenta co do odsadzenia felgi i pochwali się jakie to minimalne ET wejdzie bez obcierania do IX szczególnie do 5D lub Tourera.
      No właśnie, fajnie by było zobaczyć jakiegoś dobrze "osadzonego", od razu felga wygląda na rozmiar większą
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Pete7874
        Poproszono mnie by im pomoc kupic felgi 16" na zime, konkretnie Rial Milano 16x6.5. Te felgi sa dostepne w dwoch wersjach odsadzenia: ET45 i ET38. Zdaje sobie sprawe ze ET38 bedzie bardziej wypchniete na zewnatrz. Czy te felgi z ET38 bedą OK do tego samochodu?
        Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
        Odpowiadając na pytanie ET38 vs ET45, mając wybór ja bym 16'' brał ET38 bo będą fajniej wyglądać (mniej schowane w nadkolu) a haczyć i tak nie będą... Generalnie wszystkie 16'' powiedziałbym z zakresu ET35-45 będą OK.
        Ja mam te felgi i żałuję, że wziąłem ET45 zamiast 38, ale cóż już po jabłkach, a w dodatkowe dystanse nie chce mi się teraz bawić. Bierz ET38 będzie zdecydowanie lepiej!
        Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

• Zamieszczone przez civicrob Zobacz posta
          Ja mam te felgi
          Tzn. masz te Rial Milano? Zapodaj jakies zdjecie, jak mozesz.

EDIT: Nevermind... znalazlem juz Twoje zdjecia na forum. Wyglada niezle. Nawet z ET45 wygląda zupełnie przyzwoicie i wypełnia nadkola ładnie. Mam nadzieję ze z ET38 nie będzie o nie obcierać przy ostrych skrętach.
          Last edited by Pete7874; 13-10-2014, 14:46.

Comment

• Zamieszczone przez Pete7874 Zobacz posta
            ET38 nie będzie o nie obcierać przy ostrych skrętach.
            Spokojnie, nie będzie. I tak koło będzie 3mm głębiej w nadkolu niż seryjna 17'' ET45 gdzie oponę masz 2cm szerszą
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
              Spokojnie, nie będzie. I tak koło będzie 3mm głębiej w nadkolu niż seryjna 17'' ET45 gdzie oponę masz 2cm szerszą
              U mnie seryjna 16' ma ET45, a 17' nie ma przypadkiem ET50 ?
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              Coś na temat olejów..

Comment

• Nie wiem czy wszyscy wiedzą że przy kupnie nowego samochodu jest ŚWIADECTWO ZGODNOŚCI WE , i tam jest napisane jakie można stosować rozmiary opon i felg,
                oryginalne wym.opony 225/45R17 , felga 17x7J ET 50 , a alternatywne opony 205/55R16 , 225/40R18 ,alternatywne koła 16x6 1/2J ET 45 , 16X6 1/2JJ ET 45 , 18X7 1/2J ET 50

Comment

• A co w wypadku niezastosowania się do tego świadectwa zgodności? Wiel osób bezproblemowo jeździ na kołach zgoła odmiennych od takich zaleceń.
                  Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Zamieszczone przez aineret Zobacz posta
                    ŚWIADECTWO ZGODNOŚCI WE
                    Tak, wiemy, ale nie bądźmy bardziej papiescy od papieża. 90% felg aftermarketowych będzie niezgodnych z tą specyfikacją (niemal zawsze ET te kilka mm będzie inne) a wszyscy od lat na nich jeździli, jeżdżą i jeździć bezproblemowo będą. Ja wiem, że producenci chętnie by solidnie kasowali za swoje fabryczne felgi ich nierynkowe ceny, dlatego też bardzo chętnie o tym zaleceniu przypominają przy pytaniach o zmianę felunku, co nie znaczy, że należy się niepotrzebnie dawać naciągać i ograniczać w wyborze.
                    . .

Comment

• Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
                      A co w wypadku niezastosowania się do tego świadectwa zgodności? Wiel osób bezproblemowo jeździ na kołach zgoła odmiennych od takich zaleceń.
                      Mozesz nie dostac odszkodowania np. z AC.
                      Na zachodzie Europy sa z tym mega cyrki (chodzi o części tuningowe bez homologacji na dany typ samochodu i nie wpisane w momencie zawierania polisy)
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        U mnie seryjna 16' ma ET45, a 17' nie ma przypadkiem ET50 ?
                        No właśnie jakie jest ET przy 17' ?Niektórzy piszą 55 inni 50 a teraz 45 się pojawiło ?

Comment

• Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                          Mozesz nie dostac odszkodowania np. z AC.
                          Wszyscy tym straszą, ktokolwiek się z tym spotkał? Nie znam ani nigdy nie słyszałem o takim przypadku w Polsce.

Mi się może mylić z 8gen gdzie 17'' były ET55 a 16'' były ET45'', ale z tego co pamiętam w IX jest albo 50 albo 45 w 17'' (proszę osobę z IX gen możliwie o info z 1. ręki) i jak przedmówca napisał pozostało 45 w 16''. A... jaka to różnica tak naprawdę? Innych niż OEM o ET>45 raczej tak czy owak trudno kupić...
                          . .

Comment

• W IX jest ET42 przy 17". Przynajmniej w roczniku 2013.

Comment

• A to dziwne, to by w roczniku 2014 coś się zmieniło ? W homologacji mam wpisane przy 16" ET45, zaś dla 17" ET50.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Mnie tam to szczególnie nie dziwi że poszczególne modele felg OEM hondy mają nieznacznie inne ET.
                                Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

Working...
                                X