Witam, ja bym brał te felgi o ET45, opony 205/55/R16 na felgach ET38 będą wystawały o 2mm w porównaniu od fabrycznych 17stek z oponą 225mm, ale myślę, że te 2mm nie spowoduje obcierania o cokolwiek. Też chce kupić felgi 16' i szukam o ET40 bądź ET45 lub pomiędzy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie felgi aluminiowe 16”?
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez Pete7874 Zobacz postaWitam! Prosze nie bijcie nowego na forumBTW dział powitalny jest tu: https://www.civicforum.pl/forumdispl...dstaw-si%C4%99!
Odpowiadając na pytanie ET38 vs ET45, mając wybór ja bym 16'' brał ET38 bo będą fajniej wyglądać (mniej schowane w nadkolu) a haczyć i tak nie będą... Generalnie wszystkie 16'' powiedziałbym z zakresu ET35-45 będą OK. Większe ET nie będzie zbyt naturalnie wyglądać, poza tym ja zawsze wolę jednak większy rozstaw kółek gdyż autko lepiej "siedzi" na zakrętach. Z kolei przy mniejszym ET akurat na zimówki (jak się domyślam) mogą być kłopoty z ewentualnymi łańcuchami.
Zamieszczone przez Butler Zobacz postaA ja czekam na kogoś kto nie będzie się tak sztywno trzymał zaleceń producenta co do odsadzenia felgi i pochwali się jakie to minimalne ET wejdzie bez obcierania do IX szczególnie do 5D lub Tourera.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Pete7874Poproszono mnie by im pomoc kupic felgi 16" na zime, konkretnie Rial Milano 16x6.5. Te felgi sa dostepne w dwoch wersjach odsadzenia: ET45 i ET38. Zdaje sobie sprawe ze ET38 bedzie bardziej wypchniete na zewnatrz. Czy te felgi z ET38 bedą OK do tego samochodu?Zamieszczone przez Alix Zobacz postaOdpowiadając na pytanie ET38 vs ET45, mając wybór ja bym 16'' brał ET38 bo będą fajniej wyglądać (mniej schowane w nadkolu) a haczyć i tak nie będą... Generalnie wszystkie 16'' powiedziałbym z zakresu ET35-45 będą OK.Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST
Comment
-
Zamieszczone przez civicrob Zobacz postaJa mam te felgi
EDIT: Nevermind... znalazlem juz Twoje zdjecia na forum.Wyglada niezle. Nawet z ET45 wygląda zupełnie przyzwoicie i wypełnia nadkola ładnie. Mam nadzieję ze z ET38 nie będzie o nie obcierać przy ostrych skrętach.
Last edited by Pete7874; 13-10-2014, 14:46.
Comment
-
Zamieszczone przez Pete7874 Zobacz postaET38 nie będzie o nie obcierać przy ostrych skrętach.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaSpokojnie, nie będzie. I tak koło będzie 3mm głębiej w nadkolu niż seryjna 17'' ET45 gdzie oponę masz 2cm szerszą
Comment
-
Nie wiem czy wszyscy wiedzą że przy kupnie nowego samochodu jest ŚWIADECTWO ZGODNOŚCI WE , i tam jest napisane jakie można stosować rozmiary opon i felg,
oryginalne wym.opony 225/45R17 , felga 17x7J ET 50 , a alternatywne opony 205/55R16 , 225/40R18 ,alternatywne koła 16x6 1/2J ET 45 , 16X6 1/2JJ ET 45 , 18X7 1/2J ET 50
Comment
-
A co w wypadku niezastosowania się do tego świadectwa zgodności? Wiel osób bezproblemowo jeździ na kołach zgoła odmiennych od takich zaleceń.Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
-
Zamieszczone przez aineret Zobacz postaŚWIADECTWO ZGODNOŚCI WE............................C I V I C
.
.
Comment
-
Zamieszczone przez Butler Zobacz postaA co w wypadku niezastosowania się do tego świadectwa zgodności? Wiel osób bezproblemowo jeździ na kołach zgoła odmiennych od takich zaleceń.
Na zachodzie Europy sa z tym mega cyrki (chodzi o części tuningowe bez homologacji na dany typ samochodu i nie wpisane w momencie zawierania polisy)Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaU mnie seryjna 16' ma ET45, a 17' nie ma przypadkiem ET50 ?
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaMozesz nie dostac odszkodowania np. z AC.
Mi się może mylić z 8gen gdzie 17'' były ET55 a 16'' były ET45'', ale z tego co pamiętam w IX jest albo 50 albo 45 w 17'' (proszę osobę z IX gen możliwie o info z 1. ręki) i jak przedmówca napisał pozostało 45 w 16''. A... jaka to różnica tak naprawdę? Innych niż OEM o ET>45 raczej tak czy owak trudno kupić...............................C I V I C
.
.
Comment
-
A to dziwne, to by w roczniku 2014 coś się zmieniło ? W homologacji mam wpisane przy 16" ET45, zaś dla 17" ET50.
Comment
-
Mnie tam to szczególnie nie dziwi że poszczególne modele felg OEM hondy mają nieznacznie inne ET.Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły
Comment
Comment