Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pióra Wycieraczek lub gumki - gdzie zakupić nowe wycieraczki?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 43zł różnicy

Takie oto wycieraczki wyleciały do mojej Hondy. Cena 115 za przód i 22 za tył. Drugie zdjęcie to porownanie Valeo first z silencio.

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka
    Last edited by majkel79; 12-11-2018, 10:30. Powód: Połączenie postów.

Comment

• Koniecznie daj znać czy zauważyłeś różnice i czy warto dopłacać do droższych

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
        Właśnie wszedłem na iparts.pl i tam dla VIII gen. hatchaback wycieraczki mają inne długości: aż 700 i 550 mm. Tak więc, tym bardziej się zastanawiam jak jest możliwa taka zamiana.
        Gdyby ktoś się kiedyś zastanawiał nad tymi długościami...
        Ostatnio dość pilnie musiałem wymienić pióra a w sklepie nie było 650, więc z spróbowałem 700 i... pasuje wyśmienicie, nawet lepiej niż oryginalna długość.
        Nic nie ociera ani nie haczy, "ząbek" w miejscu gdzie nakładają się pola działania lewego i prawego pióra się zmniejszył.
        W zasadzie spokojnie powinno wejść pióro jeszcze dłuższe, ale tego już nie sprawdzałem.
        Powyższe oczywiście dotyczy tylko lewego pióra, prawe raczej musi być 450 jak fabryka zaleca.

EDIT.
        Poniżej widać gdzie się kończy zasięg pióra 700, do górnej krawędzi szyby jeszcze daleko.
        img_20181105_173942-1040x780.jpg
        Last edited by Pi69; 10-11-2018, 22:48. Powód: Dodano fotkę

Comment

• @Pi69 - dzięki za cenne spostrzeżenia. Ostatnio podobną rzeźbę musiałem zrobić w Fabii 1, ale tam fabryczne długości piórek są wybitnie za małe, do tego stopnia, że na środku szyby tworzy się "róg" z nieprzetartej powierzchni.

Wracając do Civica miałem zużyte, fabryczne piórka Hondy wyprodukowane przez japońską firmę Mitsuba, (które idą na pierwszy montaż). Ponieważ słyszałem wiele pochlebnych opinii na temat oryginalnych części Honda, postanowiłem kupić oryginały Mitsuby. Mitsuba jest praktycznie nieosiągalna na Allegro, ani w sklepach internetowych nie wyspecjalizowanych w japończykach. W sklepach stacjonarnych wyspecjalizowanych w japończykach i w ASO Karlik Poznań cena za 1 sztukę piórka Mitsuba (na listopad 2018) wynosi 110zł, czyli 220zł za komplet na przednią szybę.
          Przez przypadek dowiedziałem się, że można kupić same gumki do piórek również firmy Mitsuba w cenie ok 50zł/szt. Coś pięknego. Bardzo mi się podoba, że Honda uwzględnia możliwość kupienia części, która uległa fizycznemu zużyciu i nie trzeba kupować dodatkowych niepotrzebnych części (szkieletów piórek). Co za dbałość o środowisko i portfel właściciela! Inne, zwłaszcza europejskie i amerykańskie koncerny motoryzacyjne idą w dokładnie odwrotną stronę. Duży "+" dla Hondy. Przekładka zajęła mi 20 min, robiąc wszystko bardzo starannie i uważnie. Generalnie prosta sprawa, warunek - nie można się przy tym spieszyć. Dla potomnych podaję numery OEM Mitsuby dla Hondy Civic IX 5D:
          -lewa (650mm Made in Japan): 76622-STK-A02
          -prawa (450mm Made in Vietnam): 76622-TV0-E02

W polecanym na forum sklepie internetowym [MOD: MÓWIMY NIE DLA REKLAMY!] kupiłem je za 42zł/szt.
          Przy okazji mam pytanie, czy ktoś może mi podać link rosyjskiej stronki, gdzie można sprawdzić numery OEM Hondy IX?
          Last edited by Lukas; 07-12-2018, 13:06.

Comment

• Piękna reklama ...ja ostatnio założyłem komplet Valeo w cenie 1 gumki OEM i po 2 kompletach używania OEM Hondy powiem szczerze, że szkoda czasu i kasy na OEM. Od pierwszego dnia Valeo działa lepiej. Żałuję, że tak długo trwałem przy OEM (3 lata).

Comment

• miał ktoś problem z założeniem tylnej wycieraczki do HB?

Comment

• Zamieszczone przez czterolistny Zobacz posta
                miał ktoś problem z założeniem tylnej wycieraczki do HB?
                U mnie poszło bez problemu, co jest nie tak?

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                  U mnie poszło bez problemu, co jest nie tak?
                  No własnie przeszkadza plastikowa nakładka na ramieniu (pałąku) , która pogrubia mocowanie wycieraczki (próbowałem wycieraczki Denso i Valeo). Jakiej firmy zakładałeś?

Comment

• Zamieszczone przez czterolistny Zobacz posta
                    No własnie przeszkadza plastikowa nakładka na ramieniu (pałąku) , która pogrubia mocowanie wycieraczki (próbowałem wycieraczki Denso i Valeo). Jakiej firmy zakładałeś?
                    Valeo, model bodajże Hybrid. Może wstaw zdjęcie elementu, o którym mówisz?

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                      Valeo, model bodajże Hybrid. Może wstaw zdjęcie elementu, o którym mówisz?
                      20181231_112506_resized.jpg

valeo hybrid udało sie załozyc po spiłowaniu elementu mocującego.

Comment

• Hej,
                        Za sugestią Pi69 zakupiłem prawie miesiąc temu wycieraczkę Valeo First Hybrydową o długości 70 cm, czyli 5 cm dłuższą niż w oryginale. Jak już wcześniej pisałem jest to czwarta moja wycieraczka a zarazem producent, którego testuję. Mam nadzieję, że ostatni. Jak na razie przejechałem na niej prawie 3000 km i zastrzeżeń nie mam, widzę nawet zaletę wynikającą z lepszego (wyższego) zbierania od góry szyby, szczególnie przy ściekających z góry strużkach po użyciu spryskiwacza. Przy oryginale trzeba było kilka razy jeszcze przetrzeć szybę włączając wycieraczki bo spryskiwacz dawał ciutkę za wysoko a jak próbowałem go leciutko zniżyć to już zahaczał o obudowę wycieraczki i na szybie był rozprysk płynu z rykoszetu. I teraz rzecz najciekawsza: w sieci wycieraczki w rozmiarze 65 cm kosztują o parę złotych drożej niż 70 cm
                        Odezwę się jeszcze za kilka miesięcy lub jak zacznie mi tak jak wszystkie poprzednie rozmazywać szybę.

valeo.jpg
                        Last edited by trykacz; 11-01-2019, 18:06.

Comment

• Powinieneś być zadowolony bo valeo robi dobre jakościowo produkty. Niestety te popularne banany są do kitu a hybryda to nic innego jak klasyczna wycieraczka na metalowym stelażu która robi świetną robotę, osłonięta plastikową osłoną w ciekawym kształcie.
                          Aby przedłużyć ich życie to osłaniaj szybę czołową pokrowcem lub chociaż wycieraczki stawiaj na kanadyjski salut i będzie OK.
                          Last edited by rat4; 12-01-2019, 16:04.
                          4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                          Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                          https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Tylko nie Valeo i nie Bosch , szkoda kasy , a za pół roku już mazaki.
                            Używałem w Insigni Denso hybrydowe , 2 kpl na 140 tys km .
                            W dodatku opel też je sprzedaje , tylko jest napis Opel .
                            Kupicie w Alledrogo

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Mam Valeo Aero Twin już 2 rok, i dopiero teraz zaczyna mi mazać ta od strony kierowcy. Wiele osób chwali właśnie Valeo i Bosch.

Moja

Comment

• Niestety Valeo (hybrydowe) ostatnio się popsuło i nie polecam. Te które kupiłem jesienią, po zimie do śmieci, myśląc że może trafiłem na felerny egzemplarz kupiłem ponownie i chętnie bym już je wywalił. W pół roku dwa komplety, a wcześniej były dwa komplety w 5 lat...

Comment

Working...
                                X