Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pióra Wycieraczek lub gumki - gdzie zakupić nowe wycieraczki?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dobry płyn do spryskiwaczy tzn.? Tylko żeby nie kosztował więcej niż paliwo do auta:-)

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Comment

• polecem motul zimowy i letni. Wycieraczki Oximo działają super już ponad rok. Na innym płynie do spryskiwaczy piszczały, smużyły i podskakiwały. Już miłaem je wymieniać. Po zmianie na motul jest OK.

Comment

• Te wycieraczki typu Oximo się sprawdzają? Jaki typ jest tam potrzebny? Chciałbym wymienić obie z przodu, bo z tyłu to chyba nie?

Comment

• Nowe wycieraczki

Powiem Ci, że ja na Twoim miejscu kupiłbym wycieraczki jakiejś znanej i sprawdzonej firmy, np. Bosch, czy Valeo. Nie twierdzę, że te z Oximo są złe, ale kupiłbym coś lepszego bo jakby nie było, jest to już inwestycja na dłuższy czas. Dobrze byłoby, abyś przed dokonaniem zakupu kupił daną część wg numeru VIN Twojego auta. Dzięki temu będziesz miał pewność, że dane wycieraczki będą pasować
          Części zamienne do Hondy http://www.iparts.pl/auto/honda,45.html

Comment

• Jeżdżę na Valeo hybrydowych, bardzo polecam. W porównaniu do OEM są o wiele lepsze, a do tego tańsze . Wycieraczkę kierowcy wydłużyłem o 5mm zgodnie z tym co ktoś tutaj opisywał, nic nie haczy, nie ma żadnych problemów, a zmniejszyły się strefy niewycierane, także polecam .

Comment

• Zamieszczone przez Onkel Zobacz posta
              Te wycieraczki typu Oximo się sprawdzają?
              Na wycieraczkach bezszkieletowych Oximo WGP350425 od kwietnia 2017 do lutego 2020 przejechałem 41 tyś.km (co prawda w sedanie 8 gen. ale to chyba nie ma znaczenia) Wrażenia są takie: dosyć trwałe bo przeżyły 3 okresy zimowe w centralnej Polsce, a gumki są całe, zbierały jeszcze dobrze i nie zostawiały smug. Tylko od jakiegoś czasu (nie pamiętam kiedy, ale dawno) zaczęły hałasować/pierdzieć, piszczeć przy małym deszczu, na powrocie przeskakiwać. Ogólnie stosunek cena/jakość jest dobry bo 3 lata temu kupiłem je za 58 zł łącznie z wysyłką a teraz kosztują podobnie. Postanowiłem je zmienić i wybór padł na kpl hybryd GoodRain, które okazały się niewypałem bo ta od kierowcy nie przylegała dobrze do szyby. W 1/3 długości była szpara ok 1 cm. więc tej od pasażera nawet nie zakładałem i całość zwróciłem. Kupiłem kpl bezszkieletowych Visee Aquatec i na razie jest ok, nic nie piszczy, ładnie wyglądają i zbierają jak to nowe wycieraczki, zobaczymy ile wytrzymają. Kosztowały 70 zł z przesyłką.

Comment

• Tez mam valeo hybrydowe 700 mm i do końca nie jestem zadowolony, niedokładnie zbierają w okolicy dolnego rogu z lewej strony patrząc od strony kierowcy. Ale patrzac na producentato zbieraja dobrze. Nastepne kupie prawdopodobnie tez valeo ale juz 650mm i zobacze jak bedzie.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
                MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• te wszystkie wycieraczki do naszego modelu wydaje mi się, że jeden badziew, wypróbowałem już chyba wszystkie modele i ta od kierowcy zawsze pierwsza pada, obecnie denso po pół roku od kierowcy rozmazuje, a dół zaczął podskakiwać już po miesiącu i nie zbierać. A Valeo strasznie tandetny plastik w hybrydowych , ten plastik z góry odfrunął podczas jazdy mi w ostatnim komplecie i mocowania się rozpadły już przy zakładaniu i musiałem kleić.

Comment

• A co z oryginalnymi gumkami z ASO?
                    Może tam kupić i wymienić?
                    Już sprawdziłem - ok 50zł za sztukę. Hmm, może warto?
                    Poprzednie oryginały wytrzymały mi ponad 3 lata i nadal zbierają elegancko ale zaczynają się odrywać na końcówkach.
                    Last edited by eror; 27-02-2020, 12:23.

Comment

• Przed 700 miałem rozmiar 650 i nie zauważyłem pogorszenia zbierania w jakimkolwiek miejscu szyby. Fakt faktem, że są strasznie plastikowe i tandetne, ale mi nic się nie połamało, ani w jednych, ani w drugich.

Comment

• Zamieszczone przez eror Zobacz posta
                        A co z oryginalnymi gumkami z ASO?
                        Może tam kupić i wymienić?
                        Miałem przez wiele lat OEM Mitsuba i wymieniłem również na OEM.
                        Pojechałem do ASO - koszt 2 gumek Mitsuba 100zł, wymiana od ręki gratis.
                        Moje FD7

Comment

• Jeżeli ktoś ma wersję kombi, to jako tylna wycieraczka idealnie pasuje Denso DRA-030. Jest identyczna z tą montowaną w fabryce

Comment

• Zamieszczone przez trykacz Zobacz posta
                            Hej,
                            Za sugestią Pi69 zakupiłem prawie miesiąc temu wycieraczkę Valeo First Hybrydową o długości 70 cm, czyli 5 cm dłuższą niż w oryginale. Jak już wcześniej pisałem jest to czwarta moja wycieraczka a zarazem producent, którego testuję. Mam nadzieję, że ostatni. Jak na razie przejechałem na niej prawie 3000 km i zastrzeżeń nie mam, widzę nawet zaletę wynikającą z lepszego (wyższego) zbierania od góry szyby, szczególnie przy ściekających z góry strużkach po użyciu spryskiwacza. Przy oryginale trzeba było kilka razy jeszcze przetrzeć szybę włączając wycieraczki bo spryskiwacz dawał ciutkę za wysoko a jak próbowałem go leciutko zniżyć to już zahaczał o obudowę wycieraczki i na szybie był rozprysk płynu z rykoszetu. I teraz rzecz najciekawsza: w sieci wycieraczki w rozmiarze 65 cm kosztują o parę złotych drożej niż 70 cm
                            Odezwę się jeszcze za kilka miesięcy lub jak zacznie mi tak jak wszystkie poprzednie rozmazywać szybę.

[ATTACH=CONFIG]45494[/ATTACH]
                            Informuję lojalnie, że ten model właśnie zaczął rozmazywać i szykuję się do wymiany wycieraczki. Minęło 1,5 roku i 35 tys. km.

Comment

• Z tych wszystkich postów o wycieraczkach nie wynika żadna reguła, wynika natomiast, że reguł nie ma. To co jednemu działa dobrze, drugiemu już nie i na odwrót. Ciekawe. Myślę, że w wielu przypadkach przyczyną złego/dobrego zbierania przez wycieraczki jest płyn do spryskiwaczy, stan techniczny szyby oraz rodzaj zanieczyszczeń.
                              Jak już pisałem u mnie po wielu bananach i hybrydach najlepiej sprawdzają się szkieletowe. Może nie wyglądają nowocześnie, ale spełniają swoją funkcję.

Comment

• Wystarczy dbać o szybę oraz gumy. Umyć, od czasu do czasu odtłuścić, czy wrzucić niewidzialną wycieraczkę dodatkowo. U mnie pomogło w żywotności i jakości zbierania wody we wszystkich poza OEM .

Comment

Working...
                                X