Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeglądy okresowe - czynności serwisowe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jak miałeś zresetowany przypominacz podczas ostatniej wymiany i teraz pokazuje się po tych 7 tys. km przebiegu to znaczy, że masz cięższe warunki jazdy, pewnie większość miasto czy krótkie odcinki i komputer uznał, że już zbliża się czas na kolejną wymianę.. tutaj nie ma nic dziwnego.. a pokazuje w dniach bo pewnie robisz małe przebiegi dzienne.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Dokładnie jak napisał Grzechu. Mi też pokazał po 8000 wymianę. Warszawa...

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
        komputer uznał, że już zbliża się czas na kolejną wymianę.. .
        Jak komputer "uznaje", tzn. jakie dane zbiera do takiej decyzji, wie ktoś ? Przebieg, ilość uruchomień silnika, udział wysokich obrotów w pracy silnika, temperatura?, co jeszcze ?

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
          Przebieg, ilość uruchomień silnika, udział wysokich obrotów w pracy silnika, temperatura?
          Dokładnie.. był już gdzieś o tym temat.. nie wiem czy Lukas tego dokładnie nie opisał.. trzeba poszukać, ale właśnie tak to mniej więcej działa.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          Coś na temat olejów..

Comment

• + jazda pod obciążeniem na zbyt niskich
            + Prędkość/obroty
            + ASS
            Wszystko to i powyższe ma znaczenie.
            Lukas opisał to precyzyjnie. Może wrzuci link do tego tematu.

Comment

• Zamieszczone przez roar Zobacz posta
              Lukas opisał to precyzyjnie. Może wrzuci link do tego tematu.
              Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
              nie wiem czy Lukas tego dokładnie nie opisał
              Chyba tutaj:
              https://www.civicforum.pl/showthread...853#post349853

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                tam nie ma laboratorium analitycznego tylko jak pisane było algorytm. Tak samo liczy dla oleju X i Y mimo że np Y będzie 5 razy lepszy to i tak komp zakłada że się kończy mimo że spokojnie wiadomo że prawie nic się nie zmieniło.
                I tu jest sedno. Komputer nie bada, czy olej nadaje się do jazdy, czy już nie. Zakłada jego zużycie poniżej akceptowalnego(?) na podstawie wprowadzonych w bazę parametrów oleju fabrycznego(?) i danych zebranych podczas eksploatacji. Nie zmieniłem stylu jazdy, a olej mam nawet lepszy niż kiedyś, bo 5w40.
                W moim przypadku dalej zastanawia mnie, że komputer pokazuje dni do przeglądu AB, gdy od wymiany oleju upłynęło 6 m-cy i ok. 7000 km. Przegląd B się zgadza, bo ostatni robiłem rok temu. Myślę, że problem może być w sposobie kasowania przeglądu A. W serwisie chyba kasują go inaczej niż poprzez menu (?) - tak jak pisał ZbyszekS tu:
                Zamieszczone przez ZbyszekS Zobacz posta
                Zresetować możesz, ale (przynajmniej w IX) zapis w pamięci ECU pozostanie - zweryfikowane w serwisie z użyciem HDS-a.
                Last edited by arkan; 13-02-2018, 11:17.

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                  gdy od wymiany oleju upłynęło 6 m-cy i ok. 7000 km.
                  A na pewno, przy ostatniej wymianie, pokazywał się ten komunikat i został on zresetowany ?
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                    A na pewno, przy ostatniej wymianie, pokazywał się ten komunikat i został on zresetowany ?
                    Głowy nie dam sobie uciąć, czy komunikat był podczas ostatniej wymiany. Pamiętam, że był resetowany, ale czy ostatnio, czy przedostatnio
                    Gdyby nie było komunikatu, to można zrozumieć dlaczego obecnie komputer pokazuje w dniach, biorąc oczywiście pod uwagę, że nie rozpoznał faktu wlania w międzyczasie nowego oleju, a szkoda. No cóż, pozostaje sobie wszystko dokładnie notować.

Comment

• Prawdopodobnie nie miałeś komunikatu, więc inspekcja A nie mogła zostać skasowana. Ja u siebie wymieniam co około 10tys km - zalety: silnik ma sie dobrze i równe cyferki na przebiegu Total.
                      Inspekcję A kasuję jak się pojawia i nie zaprzątam sobie nią specjalnie głowy.
                      O paru rzeczach mogę zapomnieć, ale o oleju w samochodzie nie.

Comment

• A ja mam takie pytanie: czy mieliście podczas przeglądu wyważane koła? Pytam, bo jak robiłem we wrześniu przegląd to panowie PONOĆ przy okazji czyszczenia hamulców wyważyli mi koła (skoro już zdjęte...). I ja się pytam, czy to standardowa czynność. I czy pan serwis mi nie podkoloryzował trochę tego przeglądu

Comment

• Hehe, ile za to wzięli ?
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Jeśli sprawdzili nieprawidłowości podczas przeglądu to musieli to zrobić. Przyjechałeś na przegląd i po pieczątkę. Nie mogli wypuścić niesprawnego auta.
                            Wymiana kół w ASO to około 150zl.
                            Zakładam, że wyważanie kosztuje z połowę tego?

Comment

• Zamieszczone przez roar Zobacz posta
                              Jeśli sprawdzili nieprawidłowości podczas przeglądu to musieli to zrobić. Przyjechałeś na przegląd i po pieczątkę. Nie mogli wypuścić niesprawnego auta. Wymiana kół w ASO to około 150zl. Zakładam, że wyważanie kosztuje z połowę tego?
                              No właśnie o to chodzi, że... nie wiem Sam wiesz, jak wyglądają papiery z Aries. Nie dają wyszczególnienia, tylko opierają się na książce i słownie informują o tym, co było zrobione. Że się zacytuję z postu wrześniowego:
                              (...) Z ciekawszych rzeczy:
                              - demontaż, czyszczenie i smarowanie hamulców,
                              - dwukrotne sprawdzanie stanu akumulatora - po pierwszym razie wykazał 75% i został podładowany,
                              - sprawdzenie wyważenia opon (nie widziałem, że ASO takie rzeczy robi),
                              - dolewka płynu chłodzącego w ilości 0,5 litra
                              - dolewka płynu letniego do spryskiwacza w ilości 1 litra (to akurat bez sensu. Idzie zima i co niby mam z tym zrobić????)
                              - dolewka oleju w ilości 0.1 litra (tyle wziął od wymiany 7000 km temu)
                              - bez wymiany filtra powietrza (nie było potrzeby),
                              - filtr kabinowy klienta :P Filtron 1187. Kupiłem zwykły bo pewnie po zimie i tak wymienię. To niewielkie koszta a wymiana bajecznie prosta,
                              - skasowane inspekcje. Obecnie pokazuje mi ok 5700 km do wymiany oleju. Myślę, że do lutego nie zrobię tyle.
                              - samochód wg mojego życzenia: odkurzony i ogarnięty wewnątrz, nie myty z zewnątrz.

Całość zamknęła się kwotą 362 zł. Filtr kosztował ok 35 zł o ile pamiętam. (...)

Wydaje mi się, że mnie za to jednak nie skasowali. Pytanie czy FAKTYCZNIE zrobili. O tyle istotne, że wkrótce będę zmieniał kapcie i nie wiem, czy mam jechać na wyważenie czy też nie.

Comment

• Ja dostałem całą check listę .
                                Mechanika też dostaję wytypowanego. Kończy w 2h, robi zestrzelenie na nadkolu i wypuszcza w świat .
                                Zadzwoń i zapytaj. Też jestem ciekaw. Koła są zdejmowane, ale kurcze nie patrzyłem czy robią sobie z nimi sweet fotki pompują i wyważają.
                                Ja kupuję filtry kabinowe Toko, powietrza Mann, oleju OEM a w ASO płacę klimatyczne
                                Last edited by roar; 26-02-2018, 23:15.

Comment

Working...
                                X