Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak szybko "znika" wam w oczach wskaźnik zdrowia oleju?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Pojeździj spokojnie przez parę dni to z 270 zrobi Ci się może znowu 340
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Czytałem sobie ten wątek i postanowiłem sprawdzić ile mi zostało dni do przeglądu, a tam ciekawostka: równo 270 dni Auto mam 2 miesiące i 5tys przejechane oraz przypomnę, że posiadam 1.0T.

Może to jakoś skokowo działa, że nie liczy tych dni bardzo dokładnie, tylko jakieś tam wartości przekroczyły granicę, to spadło.

Comment

Ja bym dla własnego spokoju skrócił okresy międzyprzeglądowe olejowe do tych max 10tyś, nawet 8tyś i obserwował bagnet. To są nowe silniki, niewiele jeszcze o nich wiadomo, Honda lipy nie robi, ale to nie są wolnossaki na których firma zęby zjadła. Dużo drożej nie wyjdzie, a poznasz auto i będziesz chuchał na zimne.

Comment

Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
          jakoś mi się przeglądy rozjechały, ale pojechałem na A i zrobili mi razem AB. Poprzedni przegląd zrobiłem po 1 roku, 12 tyś km, nie zaświecił się przegląd olejowy. Ciekawe jak będzie teraz, mam zrobione 5tyś km i pokazuje przegląd B do marca 2018,
          Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
          Ja jeżdżę w Accordzie na 0w20 i komputer normalnie pokazuje mi okres do przeglądu 1 rok,
          pytałem o A, tylko i wyłącznie interesuje mnie A. Nie interesuje mnie przegląd B. W kontekście wpisu do dyskusji tematu mowa była o przeglądzie A - dynamicznych zmianach tego wskazania. Mowa o A a nie o B.
          Tak że treści kompletnie nie w temacie.
          Zamieszczone przez un hombre Zobacz posta
          "warunków otoczenia silnika jak I kondycji oleju"
          tam nie ma laboratorium analitycznego tylko jak pisane było algorytm. Tak samo liczy dla oleju X i Y mimo że np Y będzie 5 razy lepszy to i tak komp zakłada że się kończy mimo że spokojnie wiadomo że prawie nic się nie zmieniło.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

W Subaru WRX olej wymieniałem co 6-8tyś.km jak większość użytkowników, a ciśnienie doładowania podobne jak w Hondzie 1.5T. W Volvo S40 T4 co 8tyś km.
            Mało wchodzi do Civica, to pocieszające

Comment

Jest możliwość, że system liczy interwał w sposób dynamiczny, aktualizując go w zależności od chwilowych danych. Spróbuj pojeździć spokojniej i zobacz, czy czas zacznie się wydłużać. To tak jak z odliczaniem zasięgu do tankowania, jeśli z dynamicznej jazdy przejdziesz do spokojnej, to mimo przejeżdżanych kilometrów, zasięg zacznie wzrastać.
              No i druga opcja: to zwykłe odliczanie czasu ale odbywające się w sposób skokowy, czyli te 270 dni będziesz widział przez kolejny miesiąc.
              Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
              Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
                Jest możliwość, że system liczy interwał w sposób dynamiczny, aktualizując go w zależności od chwilowych danych. Spróbuj pojeździć spokojniej i zobacz, czy czas zacznie się wydłużać. To tak jak z odliczaniem zasięgu do tankowania, jeśli z dynamicznej jazdy przejdziesz do spokojnej, to mimo przejeżdżanych kilometrów, zasięg zacznie wzrastać.
                No i druga opcja: to zwykłe odliczanie czasu ale odbywające się w sposób skokowy, czyli te 270 dni będziesz widział przez kolejny miesiąc.
                Będę obserwował sprawę ale mogę od razu powiedzieć, że nie ma takiego skokowego odliczania czasu (co 70 dni) - przez pierwszy miesiąc spokojnej jazdy odliczało prawidłowo w skokach co 10 dni - 350, 340 itd...

Comment

Zaintrygowała mnie ta dyskusja i właśnie popatrzyłem ile zostało do przeglądu... Auto ma przejechane 8100 km i zostało 90 dni czyli wychodzi na to, że komputer sobie przelicza ilość dni i przejechane kilometry i orientacyjnie określa czas najbliższego przeglądu... Jeśli ma być co rok lub 20000km to mniej więcej jest (bardziej mniej niż więcej:-) ). Auto w dni powszednie jeździ bardzo krótkimi odcinkami (2-5 km i przerwa), w weekendy dłuższe trasy i nikt go nie oszczędza (raczej jeździ się szybko)... nie ma co panikować...

Comment

No w Twoim wypadku wyliczyło raczej rok i 10000km a nie 20

Comment

Auto ma teraz około 3400, od wymiany oleju mniej więcej 1700 kilometrów. Dziś pokazuje mi 250 dni, czyli odjęło kolejne 20 dni - w sumie 90 dni w ciągu 2 tygodni...
                      W tym tempie każe mi wymienić olej albo odwiedzić dilera przy 6-7000 km na obecnym oleju .

Comment

Zamieszczone przez Mathias Zobacz posta
                        No w Twoim wypadku wyliczyło raczej rok i 10000km a nie 20
                        Kolego, jeśli w ok. 3 miesiące auto zrobiło ponad 8 tys. km to przypuszczalnie (licząc średnio)w następne 3 miesiące zrobi kolejne 8 tysięcy a to chyba bliżej 20 niż 10000? GDyby było jak mówisz to komputer pokazałby maks. miesiąc do przeglądu czyli już by krzyczał, że się zbliża ... jak tam z matematyką?

Comment

Czytając ten wątek zastanawiam sie jak często wymienia się olej w samochodach demonstracyjnych...

Comment

samochody demonstracyjne są "pod opieką" z licznikiem można zrobić wszystko , na auta "dem"o dostaje się gwarancję, więc można przyjąć że stać ich na 3L oleju jak sprzedają auto.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

@ASz - wymiana oleju powinna nastąpić wtedy, kiedy olej jest faktycznie zużyty I już nie zapewnia prawidłowej ochrony silnika.
                              Oczywiście jest to sprawa indywidualna I zależy od klimatu, warunków jazdy a przede wszystkim od oleju.

Póki auto jest na gwarancji, będę musiał trzymać się wskazań komputera I wymieniać olej wtedy, kiedy pokaże mi komputer pokładowy.
                              Postaram się przy każdej wymianie oleju odesłać próbkę do analizy I zobaczyć w jakim stanie był wymieniany olej I ile mu jeszcze zdrowia zostało.

Jeśli zachowam to auto po okresie gwarancyjnym, wyniki tych analiz pozwolą mi oszacować na ile rzeczywiście starcza olej, którego używam - a mam zamiar trzymać się jednej marki I jednego, konkretnego oleju.

Jeśli Amsoil nie będzie zjechany I rozrzedzony od mojego stylu jazdy, może się okazać, że rzeczywiście starczy na te 15-20 tyś kilometrów a nie to, co pokazuje komputer pokładowy.
                              Zobaczymy, póki co muszę trzymać się wskazówek komputera I nie wiem gdzie za bardzo mam wysłać na analizę.

Obecnie komputer pokazuje 100 dni do przeglądu, po przejechaniu około 8000 km od wymiany fabrycznego oleju. Albo ja wyluzowałem ze stylem jazdy albo komputer się uspokoił
                              Last edited by un hombre; 11-09-2017, 13:27.

Comment

Zamieszczone przez ASz
                                Kiedyś podałeś linka do bloga 540RAT gdzie kolo robił testy po przejechaniu 5000mil (na nasze to jakieś 8000 km z małym haczykiem?). I na ich podstawie taki przebieg maksymalny przyjął
                                Jakie to były warunki jazdy ? zmieniać olej co 8 tys. km np. jeżdżąc tylko w trasach to trochę np. dla mnie za często... bym musiał co 4 miesiące zmieniać.. bez sensu..w poprzednim aucie również robiłem roczne przebiegi ponad 20tys. rocznie i zmieniałem olej co 17-18tys. km, silnik miał się dobrze. Jeżdżąc w mieście to można się bawić i co 8tys. km., pewnie wyjdzie wtedy zmiana mniej więcej co rok..
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X