Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak szybko "znika" wam w oczach wskaźnik zdrowia oleju?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jak szybko "znika" wam w oczach wskaźnik zdrowia oleju?

No cóż, powiem, że jestem trochę zszokowany obserwując, co się dzieje ze wskaźnikiem następnego przeglądu...

W piątek 16 czerwca olej został wymieniony na niefabryczny (pełen syntetyk). Po wymianie oleju i resecie wskaźnika przeglądu, komputer pokazywał 340 dni pozostałych do następnego przeglądu. W porządku...

Od tego czasu przejechałem z 300 kilometrów, z tego może 100 kilometrów w samym mieście - reszta na autostradzie i drogi wiejskie. Nie powiem, kiedy miałem okazję, depnąłem w gaz i przyspieszałem sobie dla zabawy, badając możliwości silnika. Rezultat? Dziś komputer pokazywał mi 270 dni pozostałych do przeglądu...

70 dni mniej po 300 km w większości spokojnej jazdy i po parunastu epizodach siekanki na wysokich obrotach? Czy to normalne?

W tym tempie, olej będzie (wg komputera) do wymiany po mniej jak dwóch miesiącach i ile - mniej jak 2000-3000 kilometrów? Wydaje mi się to co najmniej dziwne?

Przed wymianą oleju (jeżdżąc na fabrycznie zalanym) jeździłem spokojnie i docierałem silnik. Od zeszłej wymiany jeżdżę agresywniej, to fakt, ale nie spodziewałbym się aż takiego wpływu na wyliczenia komputera? Nigdy w żadnym aucie nie musiałem wymieniać oleju przy mniej jak 5000 kilometrów i nie wyobrażam sobie robić to w tym...

Jak to wyglądało w Hondach poprzednich generacji? Też tak szybko znikało to w oczach, przy dynamicznej jeździe?

Najgorsze jest to, że komputer na pewno nie ma pojęcia, że zalany jeste lepszym od fabrycznego olejem w pełni syntetycznym i na pewno nie bierze na to poprawkę.
    Jeśli będę musiał wymieniać olej wg wskazań komputera, pod groźbą np utraty gwarancji, to w tym aucie zupełnie nie opłaca się stosowanie lepszych jakościowo olejów - przy agresywniejszej jeździe.
    Jeśli olej i tak jest wymieniany co 5000 kilometrów, to bez znaczenia czy to Mobil 1 czy jakiś Castrol - ważne żeby był OK i szkoda kasy na droższy.

Jak dla mnie bzdura. Nigdy nie spotkałem się z autem który wymagałby tak krótkie interwały oleju przy agresywniejszej jeździe (zakładając, że licznik będzie cały czas malał proporcjonalnie, jak przez ostatni tydzień).
    Last edited by un hombre; 22-06-2017, 18:11.

W IX osobno liczy do przeglądu A (olejowego) i osobno do B (mechanicznego). Do A w km i u mnie przynajmniej pokazuje się po przejechaniu jakichś 8 tys. od wymiany oleju i pokazuje wtedy 6 tys. do kolejnej. Ale realnie trzeba to podzielić przez 3 wiec te 6 zjada po przejechaniu 2.
    B liczy w dniach i rozpoczyna od 360, schodzi po 10 i pierwszy B pokazał dokładnie po roku od wyjechania z salonu. Drugi przyspieszył pod koniec okresu o 60 ale podejrzewam że dlatego, że na ten czas wypadł A więc dla mojego "komfortu" wezwał na AB.
    Jazda trasa/Kraków 50/50. Styl... różny bo lubię wysokie obroty i czasami podkręcić a nie zamulać silnik. Auto-Stop zawsze na off.
    Zużycie średnie po 2 latach i 33 tys.km to 7,5 l/100 km
    Last edited by ZbyszekS; 22-06-2017, 19:38.
    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
    sigpic
    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Dzięki za informacje.

To ja nie rozumiem jak działa system odliczania dni do przeglądu w nowym civicu. Jak wybiorę opcję "klucza" z menu, to po prostu mi pokazuje 270 dni. Nic więcej, żadnych szczegółów.
      Nie wiem czy to się tyczy oleju czy jakiegoś innego elementu.

Wiem, że 6 dni temu i 500-600 kilometrów wcześniej, ten sam wskaźnik pokazywał 340 dni, a nie 270...

Przez te 600 kilometrów było 100 kilometrów miasta, 100 kilometrów autostradą a reszta to dynamiczna jazda po "prowincjonalnych" drogach (paręnaście razy przyspieszanie aż do czerwonego pola).

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, żeby przy żwawej (bez przesadnego upalania, jazdy na torze i zapieprzania > 160 na godzinę na autostradzie) auto stwierdziło mi, że po 5-6000 potrzebna jest wymiana oleju...

Na Integrze Type R jeździłem 10000 na motulu kręcąc do 9 tyś obrotów jak miałem okazję, a silnik chodził jak żyleta.

Comment

Hej a patrzyłeś w instrukcji czy jest taka tabelka która opisuje okresowe czynności serwisowe i czy jest tam wzmianka co ile należy wymieniać olej ?
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Teraz samochody są mądrzejsze.... I masz się słuchać. Cud, ze jeszcze maskę można otworzyć samemu i za darmo.
          Co do dni .. co mówi instrukcja?
          Nie ma rozróżnienia np. symboli czy oznaczeń pomiędzy olejem, a przeglądem gwarancyjnym?

Z innego wątku wynika, że masz olej A5. Ja bym pod czerwone nie latał.
          Logika kompa jest chyba taka sama jak w IXgen. Liczy ilość odpaleń silnika, obroty, ASS.

B odlicza od 360dni i masz go co rok.
          A, a więc olej od sposobu użytkowania silnika.
          Nie porównuj starszych aut do obecnych. Obecne mają Cię wydoić ASO i koncerny muszą z czegoś żyć.
          Jednemu A się pokaże po 7tys innego wezwie przy 19tys km.
          Zdrowo dla silnika to 10-15tys km. Zależnie jak ciężko miał silnik/olej.

Zerknij w instrukcję odnośnie wskazań kompa pokładowego.

Comment

Zamieszczone przez roar Zobacz posta
            Logika kompa jest chyba taka sama jak w IXgen. Liczy ilość odpaleń silnika, obroty, ASS.
            Logika kompa jest następująca:

O2.PNG

O1.PNG

O3.PNG

Zanim zlecą się nieomylni praktycy i zaczną zrównywać te obrazki z ziemią podam źródło: "Development of Engine Oil Deterioration Monitoring System", Honda R&D Technical Overview, Vol. 15 No 2

Comment

No no.. świetne kolejkowanie.
              Wynika z tego, że wysoka temperatura ma wpływ największy na degradację oleju i radykalne skrócenie interwałów, w skrajnym przypadku 3 krotne w stosunku do domyślnego Factor 1 i długiej, płynnej trasy z normalną zapewne prędkością.
              Takie schematy powinny dać najwięcej do myślenia olejarzom ostatni powinien być w instrukcji.

Może wrzuć to do olejowego, bo dość czytelne i cenne schematy.
              Last edited by roar; 22-06-2017, 20:48.

Comment

ok moje 3 grosze jeszcze tydzień temu jak polatałem po autostradach pokazywało 270 dni (przeskoczyło nagle z jakichś 340). Dziś właśnie sprawdziłem - jest 300 dni

Może komputer rozpoznał moją dolewkę, bo po niej pojeździłem trochę wokół komina

Comment

Zamieszczone przez un hombre Zobacz posta
                  Najgorsze jest to, że komputer na pewno nie ma pojęcia, że zalany jeste lepszym od fabrycznego olejem w pełni syntetycznym i na pewno nie bierze na to poprawkę
                  to prawda. (Komputer przyjmuje z definicji że olej "zalecany" bardzo szybko traci własności fizykochemiczne w wys temperaturach, oczywiście że nie wie, że nalałeś 2x/3x lepszy w sensie przeznaczony na odpowiednie warunki).
                  Zamieszczone przez un hombre Zobacz posta
                  Jeśli będę musiał wymieniać olej wg wskazań komputera, pod groźbą np utraty gwarancji, to w tym aucie zupełnie nie opłaca się stosowanie lepszych jakościowo olejów
                  Wniosek to: Nie opłaca się jeździć inaczej niż wyłącznie ekonomicznie. (jeśli kłuje w oczy polityka Środowiskowa).
                  Czyli SAE 0W-20 + EKON + ishift + max 3500rpm + nie dotykać pedału gazu + jechać z wiatrem + często pastować aby lepiej ciął powietrze + jeździć częściej tam gdzie więcej jest "z górki". Przegląd A, się utrzyma.
                  Last edited by rambo7; 23-06-2017, 07:26.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Ta dyskusja w sumie nad normalną jazda i sformułowaniem "ciężkie warunki pracy, które w instrukcji zastąpiło ten obrazek Lukasa przypomina mi screen jakiś kiedyś widziałem na temat mega okazji sprzedaży ferrari z niskim przebiegiem.
                    Otóż na zdjęciu była wyspa, motorówka, droga może ze 100m na końcu której był parking z obiektem sprzedaży przed pięknym domem.
                    Kiedyś myślałem, że super auto i okazja.
                    Teraz myślę, że to złom z zajechanym bądź bardzo zmęczonym motorem, które jeździło nonstop na zimnym silniku, w 50% pod górę i żyło w słonym klimacie.

Wracając do tematu to myślę, że pokazuje Tobie gwarancyjny czyli B.
                    Olej musi mieć oddzielne oznaczenia i będzie pokazywał kilometry jakie masz do wymiany, a nie dni. Co mówi instrukcja?
                    Nie mniej może być też tak, że auto są coraz bardziej Eco i w przypadku jazdy innej niż Eco czy chociażby normalnej zapraszają częściej do ASO w odwiedziny, co w sumie jest droższe ale lepsze niż filozofia LL.

Comment

W sumie to jest dobre rozwiązanie, szczególnie dla tych co są "wyluzowani", stosują się do wytycznych (sorry za stwierdzenie) "dla idiotów" i wtedy to ma sens. Honda przewidziała, bo wie "zalecany" oil będzie dobry gdy auto będzie użytkowane zgodnie z filozofią Eko, jeśli nie, to interwały lecą na pysk, to tylko pozatwierdza to co trąbimy w wątku olejowym, "oil Eko Energy" nie jest "do wszystkiego". Jeśli coś jest Eko a nie użytkowane właściwie zużyje się szybciej, podoba mi się to podejście że Honda wzięła to pod uwagę dlatego w warunkach nieekonomicznych lub warunkach "Florydy" na olejach Eko interwały są max 7 tys km. Użytkownik jest zwolniony z myślenia i wyluzowany. Z kolei Ci co mają trochę oliwy w głowie, korzystając z lepszych środków smarnych niż ten o którym się mówi "zalecany" mają zawsze przewagę i większy bufor bezpieczeństwa no i kasy w kieszeni.
                      Czyli wniosek, jeśli ktoś korzysta z środka smarnego zaprojektowanego w celu oszczędności paliwa, bezwzględnie powinien stosować się do wskazań przeglądu A.
                      Last edited by rambo7; 23-06-2017, 08:08.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Weźcie mnie nie stresujcie.

Nie mam zamiaru wymieniać oleju rzadziej niż co 10000 kilometrów!
                        Nie obchodzi mnie co to mini laboratorium hondy w silniku mówi.

Jeśli się okaże, ze interwał wymiany przy moim stylu jazdy rzeczywiście wyniesie około 5-8 tys kilometrów, albo z jakiegoś innego względu, auto każe odwiedzić mi serwis częściej niż co roku, to będę miał poważna rozmowę z dilerem... Albo do cholery sobie po prostu zresetuje przypomnienie o wymianie oleju.

Niezłe jaja ale czytałem na forum civicx, ze niektórzy tak pałują auto, ze przy 2.5 tys mil maja już 15% zdrowia oleju. Tyle ze oni sami mogą go sobie wymieniać jak chcą.

Comment

No niestety musi Cię obchodzić jeżeli zależy Tobie na gwarancji i jej honorowaniu.
                          Masz opcję skasuj bądź wyzeruj te odliczanie?
                          Jeżeli nie to nie jest to klepsydra olejowa a coroczny przegląd. Może też być tak, że masz jeszcze mały przebieg i uśrednione wskazania są przegięte ćw którąś stronę jak średnia spalania po zatankowaniu, gdy wyjeżdżasz z CPN albo po górę albo w dół czy trafisz od razu na światła
                          Zacznij od instrukcji - temat olej, wymiana, przeglądy itd.
                          Na końcu jej pewnie masz info, na których stronach są poruszane te zagadnienia.

Comment

Dziwne bardzo z tym krótkimi okresem między przeglądami. Olej 0w20 raczej nie ma z tym nic wspólnego. Bardziej bym obwiniał nową jednostkę turbo, no chyba, że właściciel faktycznie non stop pałuje auto. Ja jeżdżę w Accordzie na 0w20 i komputer normalnie pokazuje mi okres do przeglądu 1 rok, bez problemu też przejeżdżam w rok 12-13tyśkm, myślę, że 15tyś od wymiany do wymiany bym zrobił. Może trzeba podjechać do Aso, może coś nie tak z oprogramowaniem, to są nowe auta, jak wypadnie faktycznie interwał 5-7tyś km to padaka po całości.

Co do tego, że ktoś sobie wleje "lepszy" olej, "grubszy" to też dupa bo komputer i tak go " nie zobaczy", podejrzewam, że jeżeli ma ustawione interwały na około 7tyś km to i tak wezwie na wymianę niezależenie co się to auta wleje.
                            Last edited by Jozin; 23-06-2017, 08:41.

Comment

Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                              komputer normalnie pokazuje mi okres do przeglądu 1 rok,
                              w trybie przegląd A ?!?!?
                              a co pokazuje w przegląd B?
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X