Jak miałeś zresetowany przypominacz podczas ostatniej wymiany i teraz pokazuje się po tych 7 tys. km przebiegu to znaczy, że masz cięższe warunki jazdy, pewnie większość miasto czy krótkie odcinki i komputer uznał, że już zbliża się czas na kolejną wymianę.. tutaj nie ma nic dziwnego.. a pokazuje w dniach bo pewnie robisz małe przebiegi dzienne.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przeglądy okresowe - czynności serwisowe
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postakomputer uznał, że już zbliża się czas na kolejną wymianę.. .
Comment
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postaPrzebieg, ilość uruchomień silnika, udział wysokich obrotów w pracy silnika, temperatura?
Comment
-
Zamieszczone przez roar Zobacz postaLukas opisał to precyzyjnie. Może wrzuci link do tego tematu.Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postanie wiem czy Lukas tego dokładnie nie opisał
https://www.civicforum.pl/showthread...853#post349853
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postatam nie ma laboratorium analitycznego tylko jak pisane było algorytm. Tak samo liczy dla oleju X i Y mimo że np Y będzie 5 razy lepszy to i tak komp zakłada że się kończy mimo że spokojnie wiadomo że prawie nic się nie zmieniło.
W moim przypadku dalej zastanawia mnie, że komputer pokazuje dni do przeglądu AB, gdy od wymiany oleju upłynęło 6 m-cy i ok. 7000 km. Przegląd B się zgadza, bo ostatni robiłem rok temu. Myślę, że problem może być w sposobie kasowania przeglądu A. W serwisie chyba kasują go inaczej niż poprzez menu (?) - tak jak pisał ZbyszekS tu:Zamieszczone przez ZbyszekS Zobacz postaZresetować możesz, ale (przynajmniej w IX) zapis w pamięci ECU pozostanie - zweryfikowane w serwisie z użyciem HDS-a.Last edited by arkan; 13-02-2018, 11:17.
Comment
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postagdy od wymiany oleju upłynęło 6 m-cy i ok. 7000 km.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaA na pewno, przy ostatniej wymianie, pokazywał się ten komunikat i został on zresetowany ?
Gdyby nie było komunikatu, to można zrozumieć dlaczego obecnie komputer pokazuje w dniach, biorąc oczywiście pod uwagę, że nie rozpoznał faktu wlania w międzyczasie nowego oleju, a szkoda. No cóż, pozostaje sobie wszystko dokładnie notować.
Comment
-
Prawdopodobnie nie miałeś komunikatu, więc inspekcja A nie mogła zostać skasowana. Ja u siebie wymieniam co około 10tys km - zalety: silnik ma sie dobrze i równe cyferki na przebiegu Total.
Inspekcję A kasuję jak się pojawia i nie zaprzątam sobie nią specjalnie głowy.
O paru rzeczach mogę zapomnieć, ale o oleju w samochodzie nie.
Comment
-
A ja mam takie pytanie: czy mieliście podczas przeglądu wyważane koła? Pytam, bo jak robiłem we wrześniu przegląd to panowie PONOĆ przy okazji czyszczenia hamulców wyważyli mi koła (skoro już zdjęte...). I ja się pytam, czy to standardowa czynność. I czy pan serwis mi nie podkoloryzował trochę tego przeglądu
Comment
-
Hehe, ile za to wzięli ?
Comment
-
Zamieszczone przez roar Zobacz postaJeśli sprawdzili nieprawidłowości podczas przeglądu to musieli to zrobić. Przyjechałeś na przegląd i po pieczątkę. Nie mogli wypuścić niesprawnego auta. Wymiana kół w ASO to około 150zl. Zakładam, że wyważanie kosztuje z połowę tego?Sam wiesz, jak wyglądają papiery z Aries. Nie dają wyszczególnienia, tylko opierają się na książce i słownie informują o tym, co było zrobione. Że się zacytuję z postu wrześniowego:
(...) Z ciekawszych rzeczy:
- demontaż, czyszczenie i smarowanie hamulców,
- dwukrotne sprawdzanie stanu akumulatora - po pierwszym razie wykazał 75% i został podładowany,
- sprawdzenie wyważenia opon (nie widziałem, że ASO takie rzeczy robi),
- dolewka płynu chłodzącego w ilości 0,5 litra
- dolewka płynu letniego do spryskiwacza w ilości 1 litra (to akurat bez sensu. Idzie zima i co niby mam z tym zrobić????)
- dolewka oleju w ilości 0.1 litra (tyle wziął od wymiany 7000 km temu)
- bez wymiany filtra powietrza (nie było potrzeby),
- filtr kabinowy klienta :P Filtron 1187. Kupiłem zwykły bo pewnie po zimie i tak wymienię. To niewielkie koszta a wymiana bajecznie prosta,
- skasowane inspekcje. Obecnie pokazuje mi ok 5700 km do wymiany oleju. Myślę, że do lutego nie zrobię tyle.
- samochód wg mojego życzenia: odkurzony i ogarnięty wewnątrz, nie myty z zewnątrz.
Całość zamknęła się kwotą 362 zł. Filtr kosztował ok 35 zł o ile pamiętam. (...)
Wydaje mi się, że mnie za to jednak nie skasowali. Pytanie czy FAKTYCZNIE zrobili. O tyle istotne, że wkrótce będę zmieniał kapcie i nie wiem, czy mam jechać na wyważenie czy też nie.
Comment
-
Ja dostałem całą check listę.
Mechanika też dostaję wytypowanego. Kończy w 2h, robi zestrzelenie na nadkolu i wypuszcza w świat.
Zadzwoń i zapytaj. Też jestem ciekaw. Koła są zdejmowane, ale kurcze nie patrzyłem czy robią sobie z nimi sweet fotki pompują i wyważają.
Ja kupuję filtry kabinowe Toko, powietrza Mann, oleju OEM a w ASO płacę klimatyczneLast edited by roar; 26-02-2018, 23:15.
Comment
Comment