Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raport kosztów przeglądów IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Mi policzyli za przegląd AB2 w Wyszomirski Siedlce 573,72plna olej swój. Valvoline 5w30 w tym było wymiana filtrów oleju powietrza i filtr kabiny podkłada pod oliwę i jakieś spinki od listwy, i podłączenie pod kompa

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
    MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• Wymiana oleju w ASO Kemag Bielsko-Biała - 126 zł ( własny olej+ własny filtr oleju + własna podkładka pod filtr ) ( cena wyjściowa 140 i wytargowałem 10 % rabatu). W Katowicach natomiast taka przyjemność 84 zł... Jakbym miał bliżej to bym pewnie do nich podjechał.

Comment

• Pełne 2 lata, przebieg 34 tys km.
        ASO Biela Długołęka
        B2 + na moje życzenie A
        902 zł
        Załączone pliki
        Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
        Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

• - Przegląd po roku eksploatacji
          - przebieg: 11640 km
          - zakresy: A + B
          - JKK Katowice: 614,- z filtrem oleju
          - mój olej MOTUL 0W20 8100 Eco-Lite 4L i filtr kabiny MANN - 203,-

Comment

• Typ przeglądu: A/B
            Cena: 787,31zł (brutto)
            Miejsce: Aries Motor Honda, Warszawa (ul. Arkuszowa 11)
            Zakres prac: wymiana oleju/filtra oleju, filtra przeciwpyłkowego, czyszczenie hamulców
            Uwagi: zamontowanie ramek tablic rejestracyjnych z reklamą dealera bez pytania o moją zgodę
            Przebieg: 10219

civic_2015_przeglad_ab_rachunek.jpg

Comment

• Zamieszczone przez ASz
              Z cenami tych superowych Castroli w ASO to przeginka na maksa. Wolałbym już Shella sobie zakupić i im zawieźć na wymianę.
              Tutaj był mój błąd, bo nie dopytałem wcześniej jaki będzie olej. To był mój pierwszy jakikolwiek przegląd w ASO i wydawało mi się, że zaleją coś lepszego albo chociaż nie w takiej cenie Tak się składa, że właśnie mija rok od tamtego przeglądu i dzisiaj zawiozłem Civica na kolejny. Tym razem kupiłem własny olej

Zamieszczone przez ASz
              Dobrze, że choć za tę ramkę tablicy rejestracyjnej Ci nie policzyli ze stówki + robocizna...
              Zorientowałem się dopiero przy najbliższej wizycie na myjni, że mam ich reklamę. To nie fair tak sobie zdejmować ramki z reklamą konkurencji i wrzucać swoje bez pytania. Rozumiem, jeśli daliby mi jakiś rabat na przegląd i dorzucili ramki tablic ze swoją reklamą w zamian, ale inaczej to nie ma opcji.

Comment

• Zamieszczone przez kostek Zobacz posta
                Zorientowałem się dopiero przy najbliższej wizycie na myjni, że mam ich reklamę. To nie fair tak sobie zdejmować ramki z reklamą konkurencji i wrzucać swoje bez pytania. Rozumiem, jeśli daliby mi jakiś rabat na przegląd i dorzucili ramki tablic ze swoją reklamą w zamian, ale inaczej to nie ma opcji.
                Tak na dobrą sprawę można by im kiedyś wystawić fakturę za reklamowanie.

Comment

• Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
                  Pełne 2 lata, przebieg 34 tys km.
                  ASO Biela Długołęka
                  B2 + na moje życzenie A
                  902 zł
                  5,5 roku, przebieg 111 tys km.
                  ASO Biela Długołęka

Dokładnie to samo co u Ciebie, czyli AB2 z tym że olej własny.
                  667 zł.

Comment

• Pierwszy przegląd B z racji roku od zakupu, przebieg 10730. Przegląd olejowy zrobiłem przy przebiegu nieco ponad 3500 w lutym.
                    ASO Honda Aries.
                    Dzisiejsze czynności wg książki. Z ciekawszych rzeczy:
                    - demontaż, czyszczenie i smarowanie hamulców,
                    - dwukrotne sprawdzanie stanu akumulatora - po pierwszym razie wykazał 75% i został podładowany,
                    - sprawdzenie wyważenia opon (nie widziałem, że ASO takie rzeczy robi),
                    - dolewka płynu chłodzącego w ilości 0,5 litra (usytuowanie zbiornika i możliwości sprawdzenia stanu skutecznie mnie zniechęcają do kontroli. Patrzę na termometr i jest OK, więc jeżdżę dalej).
                    - dolewka płynu letniego do spryskiwacza w ilości 1 litra (to akurat bez sensu. Idzie zima i co niby mam z tym zrobić????)
                    - dolewka oleju w ilości 0.1 litra (tyle wziął od wymiany 7000 km temu)
                    - bez wymiany filtra powietrza (nie było potrzeby),
                    - filtr kabinowy klienta :P Filtron 1187. Kupiłem zwykły bo pewnie po zimie i tak wymienię. To niewielkie koszta a wymiana bajecznie prosta,
                    - skasowane inspekcje. Obecnie pokazuje mi ok 5700 km do wymiany oleju. Myślę, że do lutego nie zrobię tyle.
                    - samochód wg mojego życzenia: odkurzony i ogarnięty wewnątrz, nie myty z zewnątrz.

Całość zamknęła się kwotą 362 zł. Filtr kosztował ok 35 zł o ile pamiętam.

Wiedziony doświadczeniem kolegi @kostka zwróciłem uwagę na reklamę dealera pod tablicą rejestracyjną. Oczywiście też wstawili Aries na miejsce Plazy Akurat mi to nie przeszkadza (choć faktycznie mogliby spytać) więc nie robiłem afery, natomiast poprosiłem o zwrot ramek oryginalnych z Honda Plaza. Troszkę zamieszania się zrobiło ale ramki odzyskałem. Jak ktoś kiedyś kupi, to dostanie wersję oryginalną
                    Generalnie po raz kolejny bardzo pozytywne wrażenia. Całość zabrała poniżej 2 godzin. Pan powiedział, że zawsze we wrześniu jest szybciej bo jest pusto. Faktycznie - jak przyjechałem na hali wisiały dwa auta. Jak odjeżdżałem był trochę większy ruch. Dwa CRV, Jazzik i nowy X gen. Jeszcze raz przyjrzałem się w salonie X genowi. Sedan mi się dużo bardziej podoba. Tylko ten tragicznie mały otwór bagażnika...

Comment

• Sigma Car Rzeszów. A, B, B7- 871,46 zł w tym wymiana gumek wycieraczek z przodu (39 zł szt). Nie wymieniałem także filtra kabinowego (zakupiłem na wiosnę filtr MAN-a, w mojej ocenie znacznie lepszy niże ten papierek za 100 zł który wciskają w ASO. Reszta standardowa i oczywiście wymiana płynu hamulcowego.

Comment

• Zamieszczone przez andrzejxxx Zobacz posta
                        Sigma Car Rzeszów. A, B, B7- 871,46 zł w tym wymiana gumek wycieraczek z przodu (39 zł szt). Nie wymieniałem także filtra kabinowego (zakupiłem na wiosnę filtr MAN-a, w mojej ocenie znacznie lepszy niże ten papierek za 100 zł który wciskają w ASO. Reszta standardowa i oczywiście wymiana płynu hamulcowego.
                        Jakiś przebieg ????

Comment

• po co robili diagnostykę za 300?

Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
                          Pełne 2 lata, przebieg 34 tys km.
                          ASO Biela Długołęka
                          B2 + na moje życzenie A
                          902 zł

Comment

• W tym ASO zawsze to robią przy przeglądzie B, ale nie za 300 zł, "tylko" za 171 zł.
                            Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                            Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

• Zamieszczone przez andrzejxxx Zobacz posta
                              (zakupiłem na wiosnę filtr MAN-a, w mojej ocenie znacznie lepszy niże ten papierek za 100 zł który wciskają w ASO
                              Tak zapytam, a co jest innego w tym MAN-ie ?
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
                                W tym ASO zawsze to robią przy przeglądzie B, ale nie za 300 zł, "tylko" za 171 zł.
                                sorry, rzeczywiście 171 zł,

otóż w w ASO w Toruniu ani Bydgoszczy nie robią :-) bo to nie wchodzi do przeglądu B.

Comment

Working...
                                X