Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raport kosztów przeglądów IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Fiu fiu zaćwierkał wróbel Ćwirek. No to Cię nieźle orżnęli....
    Zapomnij o Plazie. Ja za B zapłaciłem 362 zł (post 219) a za wymianę oleju (mój olej , reszta ich) coś ok 160 zł. Honda Aries. Polecam.
    A Plaza... no cóż... Był np ciekawy wątek kolegi Onochi, który tam oddał auto do naprawy. Źle się to skończyło dla auta. Polecam lekturę:

Comment

• Ja ostatnio w Aries za A+B 620 zł + mój olej, zdecydowanie taniej, ale z tego co widzę to inni w Aries dostają niższe ceny mimo mojej 10% zniżki...hmm...z czego to wynika ?

Comment

• Ja w Aries za B zapłaciłem 258 z 30% zniżką nic nie wymieniali za wyjątkiem bateryjki w kluczyku , sama robocizna .

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
          Ja ostatnio w Aries za A+B 620 zł + mój olej, zdecydowanie taniej, ale z tego co widzę to inni w Aries dostają niższe ceny mimo mojej 10% zniżki...hmm...z czego to wynika ?
          Może z przebiegu i wieku auta. Np w stosunku do mojego Twoje jest rok starsze i pewnie ze dwa razy większy przebieg = zużycie niektórych rzeczy. Ja zrobiłem B po roku z przebiegiem ok 11.000. Filtra powietrza nie wymieniali, przegląd trwał ok 90 minut. No i miałem własnego filtrona kabinowego.
          Olejowy wyszedł w sumie sporo (ok 160 - a miałem własny olej) jak tylko na wymianę, uszczelkę i filtr oleju, ale była jeszcze dolewka chłodniczego.

Jak policzysz moje A+B to wychodzi 160 + 360 plus filtr kabinowy za jakieś 40 zł - i już nie ma prawie tej różnicy. Te 60 zł to może być właśnie roboczogodzina wynikająca z większego przebiegu/wieku.

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
          Ja w Aries za B zapłaciłem 258 z 30% zniżką nic nie wymieniali za wyjątkiem bateryjki w kluczyku , sama robocizna .
          Nawet filtra kabinowego nie wymienili? Czyli to same roboczogodziny. Też miałeś szybki przegląd. Z ciekawości: ile operacja z kluczykiem kosztowała?
          Last edited by chromaticall; 18-10-2017, 10:34.

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
            Te 60 zł to może być właśnie roboczogodzina wynikająca z większego przebiegu/wieku.
            Jeśli komputer wskazuje literkę B to w tym czy innym aucie mechanik wykonuje czynności dotyczące tylko przeglądu typu B.. więc różnicy w roboczogodzinach i wykonanych czynnościach nie powinno być chyba, że stwierdzi jakąś usterkę która wymaga naprawy lub dodatkowych czynności..
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Moje ma ciut ponad 2 lata, a przebieg to było niecałe 60 tyś na czas robienia przeglądu. Przy poprzednim dłużej im zeszło, mechanik więcej czasu spędził na czyszczeniu hamulców, jeszcze wtedy był upgrade connecta i z tego co pamiętam to chyba płaciłem mniej, ale nie jestem w 100% pewny.
              Tylko do tych 620 należy doliczyć jeszcze mój olej z około 140 zł, więc różnica się bardzo powiększa. Swoją drogą normą jest 3,7 l oleju, a mechanik pierwszy raz wlał pełną 4 l bańkę...

EDIT: 509 zł przy 40 kkm za samo B z moim kabinowym. Ok 690 za A+B przy 20kkm, ale tu 86 zł za gumki wycieraczek, dolewka chłodniczego + na własne życzenie filtr powietrza. W sumie porównywalnie, wychodzi na to, że sam A bez B w zestawie jest nieopłacalnie drogo liczony
              Last edited by PJW; 18-10-2017, 11:06.

Comment

• Nie wymieniali filtrów powietrza ani kabinowego bo te czynności wykonuje sam . A za wymianę bateryjki w kluczyku chyba wzięli 12 zł .

Comment

• A ja przed chwilą, w wolnym czasie, zmieniłem sobie olej + filtr i przy okazji zrobiłem też przegląd B, wymiana filtra kabinowego, hehe Koszty: robocizna 0zł, olej + podkładka + filtr oleju + filtr kabinowy = 340zł
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                    A ja przed chwilą, w wolnym czasie, zmieniłem sobie olej + filtr i przy okazji zrobiłem też przegląd B, wymiana filtra kabinowego, hehe Koszty: robocizna 0zł, olej + podkładka + filtr oleju + filtr kabinowy = 340zł
                    Lol, mam to samo zaplanowane za tydzień (79 000 km), koszt będzie jednak większy bo planuję wymienić klocki z tyłu.
                    Planuję jeszcze wyłączyć system przypominania o przeglądzie za pomocą HDS, bo wkurza mnie trochę jego nachalność przy przekroczonym interwale dziennym dla danej czynności.
                    Last edited by Lukas; 18-10-2017, 15:34.

Comment

• Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
                      Planuję jeszcze wyłączyć system przypominania o przeglądzie za pomocą HDS
                      Masz HDS ? Czy podjedziesz gdzieś do warsztatu co mają HDS ?
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
                        koszt będzie jednak większy bo planuję wymienić klocki z tyłu.
                        Ja robiłem w zeszłym tygodniu w ASO B (59tys).
                        Przy okazji wymienili klocki przód - robocizna - w ramach pozycji czyszczenia (ciut więcej bo rbh więcej) - jak robili przegląd, zadzwonili że klocki do nast przeglądu nie dojadą i trzeba będzie wymienić przed, więc czy wymieniać teraz przy okazji - "zaoszczędzone ponad 100pln".

I tak długo wytrzymały, warunki w jakich jeżdżę codziennie pierwsze i ostatnie 300m to pustynia. W CLIO żony po 11 tys od nowości klocki są jak moje po 40tys....

Co do tej Honda Plaza czy ogólnie ASO, też tak nie demonizujmy - jest drogo ale patrzmy obiektywnie na ostatnie posty czy tabelkę z przodu wątku na A+B. Jest różnie ale trend jest podobny. Wiadomo, że jak patrzymy z punktu widzenia że wymiana filtra czy oleju to "jak otwarcie piwa", no to wiadomo że to co robi ASO jest dużo za dużo....

Z tego co ja widzę w HP jest dziwne przegięcie na filtrze kabinowym - to dokładnie podwojona kwota robocizny (i to już kilka razy widziałem) wymiany filtra powietrza (pozostałe ASO mają takie same kwoty za te dwie pozycje). Wymiana oleju - też przegina - owszem, ale reszta raczej w "normie".
                        Faktem jest że niektóre ASO nie liczą za powietrzne filtry (oba)

Ja za ost przegląd zapłaciłem ok 419pln i 500pln za części (2 filtry i klocki - 300pln)

A teraz bura:

Jak ktoś wrzuca skan faktury do posta, to niech wrzuca samą specyfikację! Bez nagłówków i podsumowań z danymi sprzedawcy, nabywcy, pieczątkami itp.

Wszystkie "złe" są usunięte, więc nie zdziwcie się że coś znikło z Waszych postów.
                        Last edited by markow71; 18-10-2017, 19:23.

Comment

• A+B2 - 960 zł
                          Przebieg: 28700
                          Honda Biela Długołęka k. Wrocławia
                          20171207_212427.jpg
                          20171207_212345.jpg
                          Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

• Dlaczego byłeś na komputerze?

Comment

• W Bieli maja taki zwyczaj ze przy przegladzie B podlaczaja pod kompa. Z uwagi, ze to moj ostatni serwis B to nie chcialo mi sie wyklocac
                              Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

• Dobrze że nie mają w zwyczaju wymiany auta na nowe,to dopiero by był koszt

Comment

Working...
                                X