Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raport kosztów przeglądów IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy ktos robił przegląd 3 i 4 po 120 kkm i moze podac orientacyjna cenę?

Comment

• Zamieszczone przez Rogerson Zobacz posta
      Wymiana świec, plynu hamulcowego oraz oleju w skrzyni plus dwie podkładki w ASO Biela kosztowało mnie 326,47 zl. Materiały własne wyniosły mnie ostatecznie 490 zł.

Podpytałem przy okazji o wymianę filtra paliwa, bo to sobie na razie odpuściłem - koszt samego filtra w salonie to 440 zł, natomiast robocizna wyjdzie 250 zł. Przy zakupie filtra przes internet zaoszczędzimy może z 50-60 zł, bo taniej niż za 380 filtra nigdzie nie widziałem.
      Ja dodatkowo robiłem jeszcze 7, za to nie robiłem całej 4 (nie wymieniałem filtra paliwa).

Na moje oko jak chciałbyś zrobić pełne 3 i 4, to musisz liczyć na ok. 1200-1300 zł w ASO, o ile materiały będziesz miał własne.

Comment

• Czy ktoś robił już po 40 tys km regulację luzów zaworowych?

Moja

Comment

• Po 40tys.km nie robi się jeszcze regulacji zaworów, zauważ, że nawet komputer pokładowy nie przypomina o tym. Oczywiście jak kto chce, ja sie na razie nie odzywam, silnik pracuje póki co dobrze, bez "dzwonienia".
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez solarlodge Zobacz posta
            Czy ktoś robił już po 40 tys km regulację luzów zaworowych?
            Whaaat? Po 100 kkm się to robi. U mnie 92.5 kkm na blacie i jeszcze nie słychać klepania.

Comment

• Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
              Whaaat? Po 100 kkm się to robi. U mnie 92.5 kkm na blacie i jeszcze nie słychać klepania.
              Sprawdzałem wczoraj w książeczce gwarancyjnej, podają, że po 40 kkm, dlatego pytam

Moja

Comment

• Jeździj póki co i nie kombinuj, dzwoniące zawory będzie słychać, szkoda tam pchać łapy przy takim przebiegu, nasypią piachu prędzej niż zawory lepiej ustawią niż masz teraz
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Ok, dzięki za radę

Moja

Comment

• Witam wszystkich
                    Zbliża się termin przeglądów A+B i jestem już po lekturze całości tego wątku. To co nasuwa się i kuje wręcz w oczy to rżnięcie przez ASO na cenie roboczogodziny i następnie "dodawanie" sobie ilości czasu na poszczególne czynności co skutkuje fakturami na kwoty kompletnie z d....y. Po drodze dolewki, żarówki i inne pierdoły do dalszego strzyżenia klienta. Za to zawsze dziękuję, wszelkiej maści płyny eksploatacyjne potrafię uzupełnić samodzielnie

Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę, dla Civica z motorem 1.8 benzyna przegląd A+B, zgodnie z książką gwarancyjną powinien trwać: 0.2 (A) + 0.6 (B) - 0.2 (bo A razem z B) = 0.6h.
                    Koszt takiej operacji tj. samej robocizny bez materiałów przy stawce na poziomie 240 zł za roboczogodzinę powinien zamknąć się w okolicach 144 zł!!! Darując już im te smutne 0.2h wychodzi 192 zł, chyba nikomu nie udało się nawet zbliżyć do tej stawki.

Comment

• A wyświetla Ci się coś? W zależności od przebiegu zakres przeglądu i czynności są różne. Poza tym masz rację. Najgorzej, że zdarza się, że powiedzą, że coś zrobili a potem okazuje się, że wcale tego nie zrobili.

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                        A wyświetla Ci się coś? W zależności od przebiegu zakres przeglądu i czynności są różne.
                        Tak, świeci się do zrobienia A i B, a przebieg poniżej 50kkm. Co do zakresu przeglądu stoję na stanowisku, że ASO powinno robić wyłącznie to co się świeci na "turbo wyczesanym" systemie przypominania o przeglądzie. IMHO ten system i tak głównie ma na celu optymalizację w zakresie dojenia naszych portfeli

Comment

• Biela Długołęka - A przy 122 tys na blacie i po ok. 12 tysiącach od poprzedniej wymiany oleju we wrześniu 2017. W sumie ok bo jeżdżę głównie po Wrocławiu.

172 zł w tym 143 robocizna i 29 materiały eksploatacyjne. Olej i filtr z podkładką własny.

W sumie to powinienem od końcowej ceny odliczyć 25 zeta, bo auto wyjechało czyste po myjni u nich, więc nie będę musiał jechać go myć
                          Last edited by Rogerson; 09-06-2018, 11:30.

Comment

• ASO Biela
                            Przegląd A
                            Przebieg 44 566 km
                            523,21 zł
                            IMG_20180611_094922436.jpg
                            Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                            Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

• No i mamy ASO ze stawką brutto (bez rabatu) powyżej 300 zł/rbg I nawet materiały eksploatacyjne w roboczogodziach potrafią wycenić!

Kto da więcej ??
                              Last edited by ZbyszekS; 11-06-2018, 18:53.
                              był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                              jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                              sigpic
                              http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Tak się płaci w ASO
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X