Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic IX gen. Wymiana radia na 2DIN - poradnik krok po kroku

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz posta
    1. Czy też mieliście problem ze spasowaniem radia z panelem klimatyzacji (śrubki od wyświetlacza radia haczą o panel klimatyzacji) Czy to problem jedynie mojego egzemplarza?
    Tak, mieliśmy, trzeba było użyć pilnika..

Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz posta
    2. Czy gałki regulacji głośności i TUNE też wam tak nienaturalnie odstają?
    Zrób zdjęcie i wrzuć, bo ciężko powiedzieć, ja np. w swoim modelu nie zwróciłem na to uwagi, czyli musiało być dobrze wszystko spasowane.

3. Czy jest możliwość regulacji podświetlenia owych gałek i przycisków?
    Hmm z jak włączam światła mijania, to ekran przygasa, ale na podświetlenie przycisków i gałki nie zwróciłem uwagi.. ale sprawdzę.

4. Czy udało się komuś pobrać kontakty z telefonu do tego radia?
    Zdaje się, że stacja pamięta tylko te kontakty do których się ostatnio dzwoniło... z pobraniem jest problem, ciekawe czy się da... ok sprawdziłem, nie byłem pewien, jednak u mnie stacja sama automatycznie pobrała kontakty z telefonu, jest cała lista...

więc postanowiłem nie montować tego zewnętrznego. Teraz okazuje się, że niestety nikt mnie nie słyszy gdy chcę używać radia jako zestawu głośnomówiącego.
    Tutaj musisz niestety zamontować ten z zestawu.. inaczej nie będzie działać.
    Last edited by Grzechu; 04-10-2021, 17:28. Powód: sprostwanie wątpliwości
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Wielkie dzięki za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi.
      Dodaj zdjęcia jak u mnie "odstają" te gałki - z prośbą o sprawdzenie jak macie u siebie. Działają poprawnie, ale może da się je wcisnąć bardziej?
      (zdjęcie trochę wyolbrzymia problem, nie rzuca się to bardzo w oczy, ale.... z boku dziwnie to wygląda)
      IMG_8912.jpg
      Dodatkowo 2 zdjęcia jak mocno świeci się radio - bez względu czy reszta kokpitu jest przyciemniona czy nie (w nocy daje bardzo po oczach).
      IMG_8918.jpgIMG_8919.jpg
      Last edited by miniek3001; 05-10-2021, 15:54.

Comment

• 2021-10-05_15h47_57.jpg

A tutaj ^ pomysł gdzie można z powodzeniem "upchnąć" 3 anteny dołączone do zestawu.
        Z tego co się orientuję, fabryczna antena GPS znajduje się właśnie w tym miejscu (pierwsza od prawej).

Comment

• Chyba faktycznie musisz trochę docisnąć tą "gałkę", u mnie to wygląda tak, wyraźnie widać, że siedzą głębiej..

galka.jpg

Co do podświetlenia to jakoś nigdy mi nie przeszkadzało, nie oślepiało, nie zwracałem nawet na to uwagi, a to chyba oznacza, że stopień podświetlenia dobrze musi korelować z resztą światełek na desce... Hmm a może jak dociśniesz te pokrętła to jakoś one trochę przytłumią tą intensywność wydobywającego się światła z tych białych obwódek...
          Last edited by Grzechu; 05-10-2021, 23:04.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
            Chyba faktycznie musisz trochę docisnąć tą "gałkę", u mnie to wygląda tak, wyraźnie widać, że siedzą głębiej..

[ATTACH=CONFIG]58418[/ATTACH]

Co do podświetlenia to jakoś nigdy mi nie przeszkadzało, nie oślepiało, nie zwracałem nawet na to uwagi, a to chyba oznacza, że stopień podświetlenia dobrze musi korelować z resztą światełek na desce... Hmm a może jak dociśniesz te pokrętła to jakoś one trochę przytłumią tą intensywność wydobywającego się światła z tych białych obwódek...
            Dzięki za zdjęcie. Ewidentnie masz je głębiej wciśnięte. Bałem się tego wciskać na siłę, zwłaszcza, że "pod gałką" jest mikroprzełącznik, którego wolałbym nie uszkodzić.
            Ale chyba zaryzykuje, bo u ciebie wygląda to dużo lepiej, i tak jak piszesz, pewnie gdyby gałki były bardziej wciśnięte to mniej by to raziło (zarówno estetycznie jak i ilością światła).
            Zdjęcie pewnie tego nie oddaje, ale nocą jest tragedia.
            IMG_8903.jpg

Comment

• Cześć, też kupiłem to radio tylko w wersji dotykowej.
              Czy ktoś podłączał OEMową kamerkę z konwerterem? Trzeba gdzieś podłączyć "reverse signal" do radia i jedyny pomysł to użyć przewodu radia CAM-LINE, który idzie obecnie od wtyczki z mikrofonem do tego konwertera CAN. Trochę mnie zastanawia, bo mikrofon z przewodem do wstecznego niezbyt logiczne mi się układa.
              Drugie pytanie to przewód wideo od kamery - czy go powinno się podłączyć do przewodu od radia oznaczonego jako "CAM"? Tylko to mi pasuje.

Edit. znalazłem w googlu od innego radia identyczne wtyczki. Jeśli wierzyć, że "REVEASE" to miało znaczyć "REVERSE", to chyba ma to sens:
              HTB1NSWBOpXXXXbYapXXq6xXFXXXt.jpg
              Last edited by Francesco; 06-10-2021, 20:36.

Comment

• Wejścia to CAMERA-VIDEO-IN oraz REVERSE. Tak i w moim było.

cam.jpg

PS. Pokaż te swoje radio, jaki to model "dotykowy" ?
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Hej, dzięki za odpowiedź. Kupiłem coś takiego: link sprzedawca powiedział, że to jest odpowiednik tego: link bez fizycznych przycisków i odtwarzacza płyt.

Zamówiłem z polski konwertery do USB i właśnie konwerter do kamery OEM. Zobaczymy jak to zagra. Na pewno się pochwalę

Comment

• Zamieszczone przez Francesco Zobacz posta
                    Na pewno się pochwalę
                    Koniecznie, jestem ciekawe tej nowej wersji, jak się sprawuje, jak gra itp.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Cześć! Dołączę się do tematu.
                      Planuje kupić od tego sprzedawcy, ale wersje 6GB z Hiszpanii, możliwe, że niedługo będzie dostępne. Czy to radio z gałkami jest plug&play? da rade je samemu podpiąć? No i jeszcze chciałem spytać jak z czarnym przyciskiem świateł awaryjnych ponieważ mam wersję FL 2015r i czy nie ma tam większej rzeźby żeby działał?

Comment

• Zamieszczone przez Polestar Zobacz posta
                        Czy to radio z gałkami jest plug&play? da rade je samemu podpiąć?
                        Właściwie to tak. Trochę kabli jest do spięcia, ale nie trzeba nic lutować czy tam kleić taśmą.. Wielu z nas tutaj montowało tą stację samodzielnie.

Zamieszczone przez Polestar Zobacz posta
                        jak z czarnym przyciskiem świateł awaryjnych
                        Odnośnie przycisku to zerkniej na pierwszą stronę tego wątku oraz możesz jeszcze zobaczyć tutaj, post #59.
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

• też się właśnie zastanawiałem nad wymianą oem tylko powiedzcie czy zestaw głośnomówiący trzeba zmieniać w zasadzie co trzeba dokupić by wszystko działało jak na Connect +

Comment

• Jeszcze pytanie dotyczące płynności tego radia z dwoma pokrętłami. Czy 4GB RAM daje rade płynnie korzystać z urządzenia? Czy przy Yanosiku, Google Maps, muzyce i jakimis pierdołami w tle nie bedzie sie męczyć? Zastanawiam się nad 4 a 6 GB RAM, różnica podobno ma wynieść około 500 zł

Comment

• Zapytaj sie Chinczyka, ktora wersja jest najstabilniejsza. W moim przypadku to 4GB i nie jest może rakieta, ale dziala. Choćby mialo 40GB RAMu to NIE bedzie to dzialac jak topowy smartfon, nie łudźmy się.
                              ............................C I V I C
                              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                              . .
                              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ja też mam właśnie wersję 4GB. I to co pisze Alix, że może nie jest to rakieta, ale działa poprawnie (jestem pozytywnie zaskoczony sprawnością tej jednostki (spodziewałem się "gorszych osiągów")). Szybkość działania oceniam na 8/10. Prawdę mówiąc inne rzeczy mnie w niej irytują, o których pisałem wcześniej, ale pomału chyba zaczynam się i do nich przyzwyczajać (bo jakoś odkładam w czasie decyzję o powrocie do fabryki)

Comment

Working...
                                X