U mnie aku varta efb 65ah 450A z roku produkcji 2012roku wyzionął ducha, nowy zakup to varta agm 60ah 660A mierzone ok. 750A, stary pomimo ładowania tracił parametry wiec przyszedł czas na nowy... ładuje qulon 912, gdzie każdy parametr ładowania można ustawić indywidualnie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Akumulator - eksploatacja, żywotność i jaki wybrać gdy się zużyje.
Collapse
X
-
Trochę odkop ale mam pytanie i nie chcę zakładać nowego wątku - czy ktoś z Was czasem mierzył napięcie na akumulatorze?
W poprzedni weekend auto nie chciało mi odpalić rano - centralny działa, kontrolki się palą, rozrusznik próbuje zakręcić, ale nie ma siły. To była sobota, z kabli wystartował od strzała. W niedzielę popołudniu - centralny działa, kontrolki się palą, rozrusznik nawet nie próbuje ruszyć. Kolega pożyczył mi "powerbanka" i też na dotyk poszło. W poniedziałek rano znowu problemy ze startem i konieczna pomoc powerbankiem.
Znalazłem swój błąd, bo konwerter sygnału do wzmacniacza podpiąłem pod kabel +12v z akumulatora. Przepiąłem na przewód "po stacyjce", w poniedziałek przez 5 godzin ładowałem akumulator, po czym pojechałem do speców od aku u mnie w mieście. Zrobili testy, mówią że aku sprawny - 2-letnia Varta. Sprawdzili też pod obciążeniem, jest ok. Wpięli się z amperomierzem w instalację i sprawdzili pobór na postoju - przez jakieś 10-15 minut zeszło do 0,8A i dalej nie chciało spaść. Tu ciekawostka - pomimo zamknięcia auta (maska też była zamknięta), ciągle włączony był wyświetlacz IMID. Skończyliśmy testy, wróciłem do domu.
Teraz codziennie rano mierzę napięcie na klemach:
- wtorek: 12,33V
- środa: 12,25V
- czwartek: 12,10V
Czy to prawidłowy objaw? Do pracy mam "aż" 3km, więc akumulator nie ma się za bardzo kiedy doładować. Póki co odpala bez problemu. W radiu z androidem wyłączyłem czuwanie i wyłącza się przy gaszeniu silnika.
Jeszcze odnośnie wyświetlacza IMID - gaśnie gdy wyłączę zapłon. Ale jak chwilę później odrygluję zamek i otworzę drzwi, to się włącza i już nie gaśnie nawet pomimo odpalenia centralnego zamka. Muszę włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić na "I" i wyłączyć. Wtedy gaśnie i mogę zamknąć auto. Dziwny obiaw.
Macie jakieś sposoby na znalezienie złodzieja prądu?
Comment
-
Zamieszczone przez pasikonik Zobacz posta- wtorek: 12,33V
- środa: 12,25V
- czwartek: 12,10V
Czy za radio odpowiada któryś konkretny bezpiecznik? Chciałbym sprawdzić, jakby wyglądały te spadki napięcia po odłączeniu radia.
Comment
-
Zamieszczone przez pasikonik Zobacz postaJeszcze odnośnie wyświetlacza IMID - gaśnie gdy wyłączę zapłon. Ale jak chwilę później odrygluję zamek i otworzę drzwi, to się włącza i już nie gaśnie nawet pomimo odpalenia centralnego zamka. Muszę włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić na "I" i wyłączyć. Wtedy gaśnie i mogę zamknąć auto.
Comment
Comment