Ja nie robiłem takiej procedury. Nie używam systemu S/S, Celowo zamontowałem forumową elektronikę, żeby mi ten system automatycznie dezaktywowała.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Akumulator - eksploatacja, żywotność i jaki wybrać gdy się zużyje.
Collapse
X
-
-
panowie, sprawa, mam akumulator używany, ale sprawny (trzymam na wszelki wypadek) pytanie jak przechowywać? czy lepiej w pomieszczeniu o temp 22stC czy w garażu gdzie jest w okolicach 0 / +1stC. (wiemy że Li-ion bat np z telefonów lepiej w zimnym) ale nie wiem jak z klasycyzm akumulatorem kwasowym?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postajak przechowywać? czy lepiej w pomieszczeniu o temp 22stC czy w garażu gdzie jest w okolicach 0 / +1stC.
banner aku.jpg
Comment
-
no tu widać co się dzieje w czasie, ale nadal nie mam jasności, bo mam suche miejsce o temp +1stC i +22stC czyli dokładnie skrajne warunki z tego co tu informacja na wykresie mówi. Nie mam warunków +15stC. Więc? ...mi tez się wydawało zawsze że lepiej jak ciepło, ale podobno baterie wolą zimno.
mam wybór 0stC albo 22stC ...albo albo.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Stawiaj spokojnie do garażu i niech sobie stoi. Nic mu nie będzie, tylko jak wszyscy zalecają trzeba go wcześniej naładować. Raz na miesiąc kontrola napięcia multimetrem. Od traktora trzymam w piwnicy od listopada do końca kwietnia. Zresztą czy postawisz do garażu, czy będzie trzymany w pokoju, to już bardziej zależy od Ciebie, jeśli nie przeszkadza Ci "złom" w pokoju, to stawiaj w pokojuLast edited by Grzechu; 09-12-2021, 13:38.
Comment
-
Zamieszczone przez oskarr17 Zobacz postajak przywrócić start stop po zmianie akumulatora na oryginalny?Strona 5 post #41 tegoż wątku.
Comment
-
Zamieszczone przez oskarr17 Zobacz postajak mam to wykonać skoro dopiero po wciśnięciu przycisku start stop i odpaleniu silnika załącza się radio itp?
Comment
-
To najprawdopodobniej musisz raz nacisnąć przycisk Start bez sprzęgła oczywiście.
Comment
-
Zamieszczone przez malina84 Zobacz postaA widzisz ja mam IX Type r i nie muszę nic wkładać
Comment
-
Cześć,
Wczoraj przestał działać system start-stop. Po przejechaniu 40km uruchomił się ponownie. Czas na nowy akumulator? Obecnie jeżdżę na oryginalnym. Auto produkcja 2015, a kupiłem jako nowy luty 2016 czyli akumulator ma 6,5 roku. Jakie są Wasze doświadczenia? W ASO proponują za 450zł. To chyba dobra cena.Last edited by Grzechu; 18-11-2022, 08:49. Powód: dublowanie wątku - proszę zawze sprawdzić czy nie istnieje już podobny temat...
Comment
Comment