Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akumulator - eksploatacja, żywotność i jaki wybrać gdy się zużyje.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ja nie robiłem takiej procedury. Nie używam systemu S/S, Celowo zamontowałem forumową elektronikę, żeby mi ten system automatycznie dezaktywowała.
    Pozdrawiam Czarodziej
    Mój Szogun

Comment

• Ja również stosuje workaround na SS (nawiew na szybę) ale fajnie jakby mój dyliżans ładował nową baterię we właściwy sposób.
      Na tym mi najbardziej zależy, SS mam w głębokim poważaniu.

Pozdrawiam,
      Adam
      Last edited by job; 09-12-2021, 09:56.

Comment

• panowie, sprawa, mam akumulator używany, ale sprawny (trzymam na wszelki wypadek) pytanie jak przechowywać? czy lepiej w pomieszczeniu o temp 22stC czy w garażu gdzie jest w okolicach 0 / +1stC. (wiemy że Li-ion bat np z telefonów lepiej w zimnym) ale nie wiem jak z klasycyzm akumulatorem kwasowym?
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Moim zdaniem temperatura pokojowa będzie zdecydowanie lepsza. ALE pamiętaj, że aku Pb cierpi na znaczne samorozładowanie więc co jakiś czas odwiedzaj go z multimetrem i w razie pomiaru poniżej 12.5V doładuj

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            jak przechowywać? czy lepiej w pomieszczeniu o temp 22stC czy w garażu gdzie jest w okolicach 0 / +1stC.
            To na pewno pomoże podjąć decyzję. Obrazek pochodzi z instrukcji obsługi akumulatorów firmy Banner.

banner aku.jpg
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• no tu widać co się dzieje w czasie, ale nadal nie mam jasności, bo mam suche miejsce o temp +1stC i +22stC czyli dokładnie skrajne warunki z tego co tu informacja na wykresie mówi. Nie mam warunków +15stC . Więc? ...mi tez się wydawało zawsze że lepiej jak ciepło, ale podobno baterie wolą zimno.
              mam wybór 0stC albo 22stC ...albo albo.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Stawiaj spokojnie do garażu i niech sobie stoi. Nic mu nie będzie, tylko jak wszyscy zalecają trzeba go wcześniej naładować. Raz na miesiąc kontrola napięcia multimetrem. Od traktora trzymam w piwnicy od listopada do końca kwietnia. Zresztą czy postawisz do garażu, czy będzie trzymany w pokoju, to już bardziej zależy od Ciebie, jeśli nie przeszkadza Ci "złom" w pokoju, to stawiaj w pokoju
                Last edited by Grzechu; 09-12-2021, 13:38.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Cześć, jak przywrócić start stop po zmianie akumulatora na oryginalny? Padł mi poprzedni całkowicie nawet do auta nie mogłem wejść. Po wymianie nie działa start/stop. Dziękuje za pomoc

Comment

• Zamieszczone przez oskarr17 Zobacz posta
                    jak przywrócić start stop po zmianie akumulatora na oryginalny?
                    Ajj.. nie chce się szukać com ? Strona 5 post #41 tegoż wątku.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Czytałem, tylko nie rozumiem tego Włączamy zapłon do pozycji ACC (zasilania akcesoriów) - czekamy 2 sekundy. jak mam to wykonać skoro dopiero po wciśnięciu przycisku start stop i odpaleniu silnika załącza się radio itp?

Comment

• Zamieszczone przez oskarr17 Zobacz posta
                        jak mam to wykonać skoro dopiero po wciśnięciu przycisku start stop i odpaleniu silnika załącza się radio itp?
                        To chyba masz jakieś inne auto niż ja, bo ja normalnie mogę ustawić kluczyk w taką pozycję, że nie włącza mi się zapołon, a uruchamia mi się radio, nawiew i np. działa podnoszenie szyb... dodam, że jest to bardzo minimalne przekręcenie klucza.. popróbuj..
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

• A widzisz ja mam IX Type r i nie muszę nic wkładać

Comment

• To najprawdopodobniej musisz raz nacisnąć przycisk Start bez sprzęgła oczywiście.
                            Moja Honda
                            https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                              A widzisz ja mam IX Type r i nie muszę nic wkładać
                              Tak jak napisał kolega Malina84. Wciskasz przycisk start, bez sprzęgła i włącza się cała elektryka, ale silnik nie startuje. Radia się uruchamia, ale po kilkunastu minutach zgaśnie, wtedy trzeba odpalić auto. Takie zabezpieczenie, żeby akumulatora nie wydoić.
                              Pozdrawiam Czarodziej
                              Mój Szogun

Comment

• Cześć,
                                Wczoraj przestał działać system start-stop. Po przejechaniu 40km uruchomił się ponownie. Czas na nowy akumulator? Obecnie jeżdżę na oryginalnym. Auto produkcja 2015, a kupiłem jako nowy luty 2016 czyli akumulator ma 6,5 roku. Jakie są Wasze doświadczenia? W ASO proponują za 450zł. To chyba dobra cena.
                                Last edited by Grzechu; 18-11-2022, 08:49. Powód: dublowanie wątku - proszę zawze sprawdzić czy nie istnieje już podobny temat...

Comment

Working...
                                X