Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akumulator - eksploatacja, żywotność i jaki wybrać gdy się zużyje.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Połączenie wtyczki w tylnej klapie było narażone na kontakt z wodą i korodowało. Objawiało się to choinką na desce. Była akcja serwisowa polegająca na wymianie wiązki i przeniesieniu wtyczki w inne miejsce. Poszukaj na forum. Są na ten temat wątki.
    zobacz tutaj: https://www.civicforum.pl/showthread...032#post328032
    Last edited by Cojakco; 13-03-2020, 16:45.

Comment

• Comment

• Zamieszczone przez DS72 Zobacz posta
        No witam, aku wymieniony ,jak kogoś interesuje, bosch s4 60ah, 640A,efb, lampeczki dalej k..wa świecą, więc szukam dalej. Drażni mnie już ta hondka, może sprzedać? Temat do przemyślenia. Rozumiem,że teraz muszę ogarnąć czujniki abs. Czy macie inny pomysł żeby ta choinka zgasła wreszcie? W końcu za miesiąc Wielkanoc a nie Boże Narodzenie.
        Jakie kontrolki Ci się palą? Czy gasną po paru km? Rozumiem Twoje podenerwowanie (też nie jestem mega zadowolony z auta..) Może warto po prostu odwiedzić ASO, niech zrobią porządek, podepną pod kompa. Kasy stracisz ale przynajmniej nie będziesz się wkurzał. Ze swoim już się umawiałem ale uczciwy (sic!) serwisant uparł się że to aku - i miał rację.

Comment

• A jakie się nie palą, to będzie szybciej opisać. Palą się od ciśnienia pow. w oponach, abs, vsc, wspomaganie kierownicy i coś tam jeszcze, także kolorowo jak cholera. I wcale nie gasną. Do aso mam 100 km w jedną stronę więc w obecnej sytuacji wirusowej muszę odczekać. Najgorsze jest to, że abs i vsc nie działają i to jest przykre.

Comment

• Znam to - odpalasz rano auto na dotyk, jedziesz w trasę 100km a po drodze wyłączają się systemy bezpieczeństwa - Honda gratulacje! W razie wypadku - sprawa dla prokuratora. W starym pełnoletnim aucie nie raz ledwo odpaliłem auto w siarczysty mróz (słaby aku) ale jak odpalił to jechał i nic mi nie odłączał, nawet nie pomyślałbym, że może to zrobić. I od razu altek ładował aku, niezależnie od włączonych świateł.
            Cóż mogę Ci napisać, skoro po przejechaniu kilku km nadal choinka - to chyba tylko ASO. Jak wirus osłabnie, w dobrą pogodę krajówką jakoś dokulasz się do ASO.

Comment

• Dzisiaj nadszedł czas na mój akumulator. Auto nie odpala i myślę żeby go podładować może trochę jeszcze pochodzi ale już myślę o nowym aku i tu pytanie jaki model polecacie do rocznika 2012 1.8, najlepiej sprawdzony? Myślę o Yuasa ale nie wiem jaki dokładnie model. Podlinkujecie coś sprawdzonego?

Taki może być --> https://www.mroauto.pl/pl/katalog/sz...bx7027/1224993

Kupował ktoś w mroauto.pl?
              Last edited by Rocky; 14-03-2020, 14:08.

Comment

• Zamieszczone przez hondamanone Zobacz posta
                Znam to - odpalasz rano auto na dotyk, jedziesz w trasę 100km a po drodze wyłączają się systemy bezpieczeństwa - Honda gratulacje!
                W sprawnym aucie nawet przy słabym akumulatorze, nie prawa zdarzyć się taka sytuacja.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

• @Grzechu: Jak widać Honda jest innego zdania

Comment

• Zamieszczone przez Rocky Zobacz posta
                    Dzisiaj nadszedł czas na mój akumulator. Auto nie odpala i myślę żeby go podładować może trochę jeszcze pochodzi ale już myślę o nowym aku i tu pytanie jaki model polecacie do rocznika 2012 1.8, najlepiej sprawdzony? Myślę o Yuasa ale nie wiem jaki dokładnie model. Podlinkujecie coś sprawdzonego?

Taki może być --> https://www.mroauto.pl/pl/katalog/sz...bx7027/1224993

Kupował ktoś w mroauto.pl?
                    Jak pisałem wyżej bosch s4 efb 640A będzie ok.

Comment

• Coś tańszego w granicach 350-400pln. 2 lata może jeszcze pojeżdżę i kupuję coś większego. Czy ten co w/w podałem może być?
                      Podładowałem dzisiaj prostownikiem i odpalił. Ciekawe co jutro powie Hania?
                      Last edited by Rocky; 16-03-2020, 17:49.

Comment

• Witam
                        Jak już pisałem aku wymieniony, ciśnienie w oponach sprawdzone, dziś sprawdziłem czujniki abs z tyłu - sprawne a piep...ne lampeczki świecą - k..wa - jakieś pomysły?

Comment

• A czytałeś i wadliwej kostce w tylnej klapie, może tu jest przyczyna

Comment

• Nawiązując do poprzedniej mojej wypowiedzi, auto bez problemu odpaliło ale i tak jestem zmuszony kupić nowy akumulator i powtórzę jeszcze raz pytanie, czy model YUASA YBX7027 będzie pasował do IX hatchback?
                            Last edited by Rocky; 17-03-2020, 23:35.

Comment

• Kod produktu: YBX7027 Prąd rozruchu wg EN [A]: 560 Pojemność akumulatora [Ah]: 60 Długość [mm]: 242 Szerokość [mm]: 175 Wysokość [mm]: 190 EAN: 5050694029202
                              Linijka lub metr w dłoń i będziesz mieć pewność, nie zapomnij określić biegunowość prawy lewy i kupuj.
                              4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                              Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                              https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Problem wreszcie ogarnięty, padnięty czujnik abs prawego tylnego koła, w pn naprawa. Za wszystkie wskazówki wielkie dzięki.

Comment

Working...
                                X