W mojej Hondzie Civic z 2013 roku poprzedniej właścicielce serwis wymienił akumulator na nowy chyba z powodu systemu S/S który nie działał. Aktualnie przy każdym rozruchu wyskakuje komunikat ze system S/S nie może zostać aktywowany z powodu akumulatora. W sklepie zmierzyli mi aku pod obciążeniem i wyszło, że jest ok. Przeprowadziłem ostatni adaptacje akumulatora zgodnie z instrukcja z forum ale nie przyniosło to żadnej zmiany. Zakupiłem u Hondur87 moduł który wyłącza po zapaleniu samochodu wyłącza S/S i „jest mi z tym trochę lepiej” choć uważam ze w hondzie ten system to straszna niedoróbka. Jeżdżę w pracy Skodą Superb, czasem znajomego Auris-em, kumpela ma Mini też z systemem S/S i nigdzie takich cudów nie ma. W moim poprzednim Civic-u VIII akumulator wymieniałem na nowy po 9 latach użytkowania ale widać po wersji IX, że nowe jest wrogiem starego
Mam pytanie czy ktoś z forum robił adaptacje akumulatora i przyniosła ona rezultat? Czy kupienie normalnego aku nie dedykowanego do systemu S/S może cos zmienić (nie chce wydawać 600-800 zł na specjalny)? Tak sobie myślę że może jeszcze zacznę jeździć na światłach albo doładuje akumulator prostownikiem tylko czy ten z Lidla da radę…

Comment