Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akumulator - eksploatacja, żywotność i jaki wybrać gdy się zużyje.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez hondur87 Zobacz posta
    45ah do diesla? Ja w 1,7CDTi miałem 64ah, a zastanawiałem się nad 75ah. rysiol1 miał na myśli chyba benzynę.

mi dobrało https://www.yuasa.de/ybx7096.html
    Tak, benzynę. Ja tylko podałem model 5000 i przykład parametrów. Trzeba sobie dobrej konkretnie pod auto. W benzynie jest 45 ah.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Comment

Nie rozumiem polityki ładowania akumulatora...
      System Start/Stop krzyczy mi, że akumulator jest nienaładowany. Dziś podpiąłem prostownik i po 4 godzinach widzę, że się wyłączył - akumulator naładowany. Odpaliłem auto a tu dalej komunikat o nienaładowanym akumulatorze. Przejechałem się na dość wysokich obrotach, ale w dzień, więc światła mijania nie włączyły się - OK szybciej naładuje się akumulator (oczywiście system EKO wyłączony).
      Przyjechałem do domu a tu dalej S/S krzyczy że akumulator nie naładowany. Podłączyłem prostownik. Godzinę później wyłączył się. Napięcie na akumulatorze 12,6V - OK bo pewnie już jest stary.
      Zapaliłem silnik i zmierzyłem napięcie - 12,40V! Pieron nie ładuje, bo po co mi świecić mijania w garażu!

Dlaczego, skoro krzyczy nie naładowany akumulator, na dziennych nie ładuje? Nawet przy włączonej klimie widzę, że leci bez ładowania...

Jakbym jeździł tylko na dziennych, to czy jest szansa, żeby kiedyś zaczął ładować?

Comment

No to jest taka polityka teraz... Kolega z forum mi w zeszłym roku czy jeszcze dalej poradził jeździć dużo z włączonymi światłami więc tak latam. Zero problemów z aku. I jakby co taniej wychodzą żarówki niż aku nowe

Comment

Jutro muszę pojeździć z aplikacją i zp baczę jakie leci napięcie , bo u mnie też nie działa start stop, ale bardziej o Aku chodzi .
          Nie wiem , temperatura ma wpływ ?

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

Napięcie po naładowaniu może być ok, ale niestety pojemność akumulatora może być już marna.. może temu tak się dzieje.. Nie wiem też, czy po naładowaniu nie trzeba zrobić jego adaptacji.. gdzieś tu jest procedura.
            Last edited by Grzechu; 15-12-2018, 22:52.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

Ktos juz to pisal na forum, ze jazda na ledach NIE ŁADUJE akumulatora. Kwestia opiera sie o eko-sreko
              4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
              Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Tak jest, na ledach nie ładuje, na mijania już tak.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

Bez różnicy czy benzyna czy diesel?
                  Zamieszczone przez fetorman Zobacz posta
                  Ktos juz to pisal na forum, ze jazda na ledach NIE ŁADUJE akumulatora. Kwestia opiera sie o eko-sreko
                  Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez hondur87 Zobacz posta
                    Bez różnicy czy benzyna czy diesel?

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

Z moich obserwacji w HDSie to nie ładuje.

wyslane ze słuzbowego laptopa Lenovo (taki francuski)

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

U mnie przy ujemnych temperaturach mądry system uznał, że jednak trzeba ładować i od soboty mam cały czas napięcie 14,4V.
                      Niezależnie od tego, czy na światłach mijania, czy na dziennych.
                      System S/S sprawdziłem i działa zaraz po rozgrzaniu silnika, stąd podejrzewam, że wzrost napięcia w instalacji wynika nie z niedoładowania akumulatora, a raczej z temperatury zewnętrznej ok. -6 stopni. Startuję z garażu, gdzie mam +13 i normalnie po kilku minutach od uruchomienia napięcie schodziło do 12,4V. Teraz trzyma 14.4V.
                      był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                      jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                      sigpic
                      http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Wracając do głównego pytania czyli "czy ktoś już wymieniał aku w IX gen." to niestety ja właśnie muszę to zrobić w moim bolidzie z 2014 1.8 benzyna (SS nie używam)ponieważ dziś przy -2 C po trzydniowym postoju odpalił z trudnością za trzecim razem. Auto mam od dwóch lat, przebieg 46 k km więc jestem trochę rozczarowany ale jak trzeba to trzeba.

I teraz pytanie do Szanownych Kolegów:
                        Po przeglądzie forum znalazłem Yuasa YBX7027 12V 60Ah 560A tylko czy on fizycznie zmieści się w miejsce oryginału? Ma wymiary 242x175x190 (dł / szer/ wys) podczas gdy oryginał podobno ma 230 x 170 x 225. Prośba o poradę bo potrzebuję kupić pilnie.

Pytanie nr2:
                        Czy warto rozważyć aku firmy MoLL ? Dają na niego 3 lata gwarancji.

Comment

Wyglada na to ze wedlug strony yuasa pasuje do twojego.
                          Podobnie mialem u siebie. Kupiłem yuasa i pasowal idealnie, wersja diesel.

Comment

Zanim go wymienisz, daj mu szansę i spróbuj go naładować. Może jeszcze trochę pociągnie. Na pierwszym akumulatorze jeździ się z reguły najdłużej.
                            Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                            Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Też mi się wydawało że na pierwszym chociaż te 5-6 lat powinno się pojeździć ale pierwszy problem miałem już zeszłej zimy kiedy też raz odpaliłem jakoś za drugim lub trzecim razem. Niestety nie mam garażu ani prostownika także opcja podładowania niestety odpada. Zamówiłem Yuasa YBX7027 ma być za dwa dni a póki co jeżdzę do pracy na wyższych obrotach, okrężną drogą (ok 15 km) i aku startuje od pierwszego przekręcenia więc aż dziwne że trzy dni postoju przy -2C wystarczyły żeby prawie unieruchomić auto...

Comment

Zamieszczone przez Marimoto Zobacz posta
                                to niestety ja właśnie muszę to zrobić w moim bolidzie
                                Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
                                Zanim go wymienisz, daj mu szansę i spróbuj go naładować
                                Dokładnie. Jeśli masz taką możliwość podjedź gdzieś do serwisu. Powinni mieć miernik, który sprawdzi kondycję akumulatora. Weź pod uwagę, że jest zimno. W takich warunkach akumulator nie ma swojej pełnej pojemności. Jeśli dodatkowo stał i nie był całkowicie naładowany, masz efekt taki jaki opisałeś.
                                Pozdrawiam Czarodziej
                                Mój Szogun

Comment

Working...
                                X