Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akumulator - eksploatacja, żywotność i jaki wybrać gdy się zużyje.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Tylko pamiętaj aby przed wymianą wyłączyć radio bo w przeciwnym razie skasują ci się stacje i będziesz musiał ustawiać na nowo

Comment

Dzięki za szybki odzew jutro biorę się za wymianę wybór padł na akumulator Sznajder Carbon EFB 12V 62Ah 550A cena najlepsza na chwilę obecną na rynku.

Comment

Zamieszczone przez Gucio33 Zobacz posta
        Dzięki za szybki odzew jutro biorę się za wymianę wybór padł na akumulator Sznajder Carbon EFB 12V 62Ah 550A cena najlepsza na chwilę obecną na rynku.
        To jakaś znana firma wśród akku, której nie znam, czy jakaś marka własna dla sklepu? Obejrzyj na Youtube, jakie wałki robi się na akumulatorach-chyba że to pewna firma-to nie ma tematu.
        Ja po nieudanych vartach skończyłem na yuasie.

Comment

No tak, ten Sznajder to ma chyba udawać znaną firmę Schneider. Jak coś kogoś udaje, to nie za dobrze to wróży. Rozważ jeszcze raz wybór.

Comment

Niczego nie musi udawać dawny ZAP Piastów gdzie dalej są klepane pod nowym szyldem .Wybór już dokonany cena o wiele lepsza niż wywołane marki Varta średnio około 450 Yusa podobnie -/+20 zeta w zależności od źródła.
            Last edited by Gucio33; 20-02-2018, 15:22.

Comment

dawny ZAP Piastów gdzie dalej są klepane pod nowym szyldem
              To u nas je robią? Dobre ?
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Witam. Tak śledzę ten wątek o aku i mam jedno pytanie. Czy po wymianie aku na nowy muszę wgrać jego nowe parametry do kompa? A jak już to w serwisie czy dobry sklep z akumulatorami sobie poradzi ?. Dziękuje.

Comment

Zamieszczone przez ewerest Zobacz posta
                  wgrać jego nowe parametry do kompa
                  Daj spokój, jakie parametry.. wyjmujesz stary, wkładasz nowy i auto jeździ dalej.. To nie BMW, że musisz żarówkę programować po wymianie..
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                    Daj spokój, jakie parametry.. wyjmujesz stary, wkładasz nowy i auto jeździ dalej.. To nie BMW, że musisz żarówkę programować po wymianie..
                    O resetowaniu czujnika rezystancji wewnętrznej słyszał?

Comment

Ni cholery ? Trzeba ? Myślałem, że Civic to nie BMW Trzeba do tego HDS ?
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

Reset zapamiętanych wartości rezystancji jest potrzebny aby ECU nauczył się go od nowa dla świeżego akumulatora. Jest to potrzebne do prawidłowego działania start-stopu. Jeśli ktoś ma ASS w d...e, to może sobie darować procedurę.
                        Nie trzeba do tego HDS, kroki są następujące.

1. Wyłączamy wszystkie odbiorniki energii elektrycznej (nawiew, radio, światła etc.).
                        2. Wyłączamy zapłon.
                        3. Włączamy zapłon do pozycji ACC (zasilania akcesoriów) - czekamy 2 sekundy.
                        4. Odpalamy silnik.
                        5. Czekamy 1 minutę - silnik chodzi na obrotach biegu jałowego.
                        6. Wyłączamy zapłon.
                        7. Powtarzamy kroki 2-6 co najmniej cztery razy.
                        Last edited by Lukas; 23-02-2018, 08:29.

Comment

Czyli nie jest tak źle, myślałem, że więcej przy tym "zachodu"
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez rysiol1 Zobacz posta
                            Ja po nieudanych vartach skończyłem na yuasie.
                            Skąd taka opinia o nieudanych "vartach" ?
                            Ja mam taki od nowości, czyli od 2012r. i jeszcze działa, choć obecnie start-stop (który i tak z reguły wyłączam) od wielu tygodni nie działa, mimo dłużej trasy tydzień temu.

Comment

Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                              Skąd taka opinia o nieudanych "vartach" ?
                              Ja mam taki od nowości, czyli od 2012r. i jeszcze działa, choć obecnie start-stop (który i tak z reguły wyłączam) od wielu tygodni nie działa, mimo dłużej trasy tydzień temu.
                              Opinia na własnym doświadczeniu (nie jakieś bogate). Ogólnie jest podobno tak, że te na pierwszy montaż są super-co by nie było. Gorzej z tym, co się kupuje potem.

Comment

Mój ma 3 lata, auto jest garażowane, na razie odpala normalnie, za pierwszym razem, raz tylko się zakrztusił.

Moja

Comment

Working...
                                X