Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10th gen Civic 2016

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Chodziło mi raczej o lift Rki IX a nie zwykłej IX, nie wierzę w nową R-kę w 2017r.

Comment

To na pewno - CTRy zawsze sie pojawiaja sie z opoznieniem wzgledem swojej generacji. Chodzilo mi o to, ze juz ja zapowiadaja z pierwszymi danymi technicznymi.

Comment

A lift sedana IX bo ten mnie kreci

Wysłane z mojego GT-I9515
        Moja es-ka http://www.civicforum.pl/showthread....ivic-ES7-D16V1 AVE T27 http://www.civicforum.pl/showthread....561#post372561

Comment

Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
          Chodziło mi raczej o lift Rki IX
          Rki nie miewają liftów, są na rynku zwykle 2-3 lata. Co najwyżej wersje specjalne. Ale w przypadku Hondy poza jedną-dwoma rzeczami typu inne fotele czy szpera co można nadrobić jedną przekładką to jak dotąd nie były to istotne kwestie poza szumnymi nazwami. Rkę trzeba pokochać taką jaka jest i dać za nią tyle ile kosztuje, póki w ogóle można ją kupić. Taka jest brutalna prawda...

Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
          nie wierzę w nową R-kę w 2017r.
          Nie widzę opcji. Poza EP3, które pojawiło się z "zaledwie" dwuletnim poślizgiem w stosunku do reszty 7gen i było parę ładnych lat sprzedawane, to raczej Rka nadchodzi najwcześniej z pierwszym liftem i jest raczej "kulminacją" danego gena.

Zamieszczone przez Adaszek123 Zobacz posta
          A lift sedana IX bo ten mnie kreci
          Oni rozważają czy go nie zdjąć z rynku UE podobnie jak City, a nie czy mu lifta robić... a szkoda, bo to co jest w USA jest super.
          Last edited by Alix; 07-10-2015, 23:31.
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zaskoczyleś mnie tym ze rozważają zdjęcie sedana. Przyznam szczerze że faktycznie accord jako średnie premium w UE ma bardzo duża i mocna konkurencję. Ale jeśli chodzi o Civica raczej bym tego nie powiedział...szkoda ale dzięk

Wysłane z mojego GT-I9515
            Moja es-ka http://www.civicforum.pl/showthread....ivic-ES7-D16V1 AVE T27 http://www.civicforum.pl/showthread....561#post372561

Comment

"Z kolei w roku przyszłym poznany nową generację Hondy Civic. Koncept ujrzy światło dzienne podczas wiosennej wystawy w Genewie, natomiast ostateczna wersja produkcyjna – na salonie samochodowym w Paryżu.

Do salonów sprzedaży Honda Civic X wjedzie natomiast w roku 2017."

był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
              jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
              sigpic
              http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Ten czerowny HB z początku tematu to pisało gdzieś, że to wizja fana/fanów inspirowana tyłem nowego Jazza.

Comment

Oni takie podpuchy wypuszczają, żeby ocenić odbiór, co się podoba a co nie. Jak widać ze stylizacji na Volvo zrezygnowali po burzy negatywnych komentarzy (w większości artkulów takowe były)
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

A tu kilka konkretów odnośnie wersji USA - w sumie bardzo pozytywne:

"goes on sale 11.2015"...

Tu z kolei straaaasznie pojechali po IXth genie (mowa cały czas o wersji USA):

Tu porównanie do Accorda:

Fajne porównanie z perspektywy czasu:

Moim okiem:
                    1) stylistycznie z zewnątrz - ładna i niebanalna całościowa sylwetka, choć na pierwszy rzut oka powiedziałbym liftback, a nie klasyczny trzójbryłowiec; bardzo udany przód (przejęty od obecnej linii CRV/HRV, ale nawet się wpasował) i... zupełnie nie w moim guście tył - poza odrobiną fantazji w tylnych reflektorach wygląda to nieco jak dolepiony kloc... ale to pewnie kwestia gustu czy też opatrzenia
                    2) wnętrze sedana pewnie będzie inne niż hatcha, ale o ile same linie są dość klasyczne i na pierwszy rzut oka wyglądają jak mniejsze Passerati, to same wskaźniki i multimedia wyglądają fajnie, konsola środkowa jest bardzo pomysłowa wielkością wygląda podobnie do obecnego (na szczęście została przytulność, a nie "pompowanie" wrażenia przestronności wysokim sufitem jak w HRV czy EPkach), choć chyba będzie znacznie więcej miejsca na nogi z tyłu (to akurat wygląda jak w solidnym aucie klasy D!) - patrz porównanie z Accordem i to tym większym, amerykańskim - Civic wcale nie wydaje się "mniejszy"!
                    3) największym negatywnym zaskoczeniem był dla mnie... bagażnik; szczere, to foremniejszy i zdecydowanie lepiej wykończony miałem w Nissanie Primera AD 1993, mającym z grubsza te same wymiary zewnętrzne, żeby nie było... goła blacha i światełko jak z Żuka, gołe zawiasy - co to ma być??? akurat dla mnie chamska oszczędność, bo tapicerka sklepienia bagażnika i schowanie w niej zawiasów oraz lepsza lampka w seryjnej produkcji kosztowało by może 20 dolców więcej... no, ale też Amerykanie nie są znani z pedantyzmu, także mam nadzieję, że w wersji na EU to poprawią...
                    4) co do silnika to powiedzieć można niewiele na razie, ale jak widać wreszcie dotarliśmy do epoki współczesnej w Hondzie (turbobenzyna) - wersje z 1.5T już jeżdżą i wielkość intercoolera oraz ładnie brzmiący jak na tą pojemność podwójny wydech nastraja bardzo dobrze połączenie z CVT ciekawe ze względów ekonomicznych, choć pytanie jak z trwałością (szczególnie po chiptuningu); na szczęście znając życie, na EU na pewno manual będzie dostępny co do reszty mechaniki to jestem bardzo zawiedziony obecnością elektrycznego ręcznego - to dla mnie osobiście wielka wada i tutaj zdecydowanie wolę starą szkołę, ale zobaczymy, czy w hatchbacku Honda też nas będzie do tego gwałcić, choć patrząc na HRV obawiam się, że niestety tak (no i w filmie komentują, że klasyczny jest retro, to może tylko ja mam zacofane poglądy w tej kwestii, ech...)

Myślę, że ten Civic ma potencjał na bycie sporym krokiem do przodu. Honda wzięła się do roboty. Zobaczymy jak będzie na EU i jakie będą... ceny, ech. Bo po ostatnich premierach Jazz i HRV trudno się pozytywnie tu nastawiać. Honda nigdy nie była tania i nie o to chodzi, ale są pewne granice zdrowego rozsądku
                    Last edited by Alix; 12-10-2015, 11:53.
                    . .

Comment

Mi się mega podoba

Wprawdzie tyłek to jak zawszę nie wyszedł tu króluje mimo wszystko sedan V i VIII i IX gen. Aczkolwiek byłem święcie przekonany że jednak będzie powrót do liftbacka. No nic, osobiście dla mnie nie do końca praktyczne rozwiązanie, tym bardziej że sedany i tak mają dość wysoki próg załadunku. Ciekaw jestem czy na rynek UE zaproponują jednak wersje podnoszonej tylnej szyby. No i jakie są pomysły na hachtbacka...

Liczę trochę skrycie, że prócz tego 1.5T wsadzą również coś nie zaturbionego czyli sprawdzone 1.8 lub coś innego. Choć przyznam że i tak trochę Honda kuleje jeżeli chodzi o wariacje jednostek napędowych

I tu jeszcze jeden

Last edited by Adaszek123; 12-10-2015, 15:49.

Comment

Ogólnie ładna, ale bagażnik i otwór załadunkowy to żenada i te prymitywne zawiasy... mam nadzieję że wersja na stary kontynent będzie bardziej dopracowana.
                        Last edited by MarcelWro; 12-10-2015, 16:00.

Comment

No właśnie to takie dziwne uczucie jak stanęliśmy obok 8th vs 9th. Gdzie osłony podwozia? Gdzie osłony śrub szyn siedzeń? Gdzie osłony wewnętrzne błotników pod maską? itd. itp. Fakt, że wygłuszenie (chociaż i tak mam lepsze... aftermarketowe) i jakość montażu się nieco poprawiły między tymi generacjami (chociaż w moim poliftowym ufo akurat nie mam co narzekać na montaż), ale... Mam nadzieję, że 10th będzie jakościowym krokiem w przód, a nie "opcją oszczędnościową" Ja wiem, że to tylko kompakt, a nie Bentley, ale chodzi mi o takie głupie szczątkowe oszczędności typu goła blacha w bagażniku - dająca poczucie, że się kupuje Dacię a nie Hondę Podobnie jak akcenty "z duszą" typu aluminiowe pedały czy podwójny wydech, żeby nie było wrażenia jak, że to kolejna Skoda. To naprawdę niewiele kosztuje w perspektywie masowej produkcji
                          Last edited by Alix; 12-10-2015, 17:26.
                          . .

Comment

Zamieszczone przez libidinously Zobacz posta
                            Koledzy, w najnowszym Motorze są kolejne wizualizacje X - już chyba bliskie finalnemu modelowi. Sedan oczywiście bez zmian, ale jest i HTB i ma już moim zdaniem dużo ciekawsze proporcje od tego volvo-like sprzed iluś tam postów. Zachęcam do zajrzenia.
                            Jest tam też zapowiedź silników o mocach 120-350 (??) KM...
                            Numer przeze mnie przegapiony :/ ma ktoś te fotki? Chodzi mi o HTB.

Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                              chodzi mi o takie głupie szczątkowe oszczędności typu goła blacha w bagażniku
                              Pamiętaj, że X gen ma być większa i jednocześnie lżejsza. Podejrzewam, że tego typu oszczędności stety - niestety będzie więcej. Odchudzenie auta jest dobrym pretekstem do zaoszczędzenia trochę $.

A tutaj zdjęcia z Motoru. Przepraszam, że było 'Koledzy' - powinno być 'Koleżanki i Koledzy'
                              IMG_2553.JPGIMG_2554.JPG
                              Bryła HTB z tej wizualizacji z grubsza odpowiada zamaskowanemu czemuś z pierwszego postu tego wątku - może poza klamką tylnych drzwi. Można więc zakładać, że już niewiele się zmieni (?)
                              Last edited by libidinously; 15-10-2015, 22:05.

Comment

No nie wyglada najgorzej na tym zdjeciu z gazetki. Widac jednak ze Honda troche stracila na orginalnosci. Taki troche jak nowa Mazda
                                Last edited by bykuman; 16-10-2015, 17:44.

Comment

Working...
                                X