Bodex1 tu jest twoje miejsce... w tym temacie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Olej do Hondy. Ja się znam, dlatego powiem Wam że tylko ja rację mam. Hyde Park.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez megipan Zobacz postatak Grzesiu w zależności od stylu jazdy ale 0W20 ja osobiście nie polecałbym i nigdy nie zaleje swych silników tym olejem.Są dobre oleje 5W30 .
Buahaha, błagam ...
Honda dla Accorda już od 20 lat stosuje 0w20, a wy nadal stereotypy rozpowszechniacie i się w tym utwierdzacie !!
To , że Honda , czy inny producent dostosował silniki do 0w20 to znaczy, że są to jednostki ciasno pasowane by olej o niskiej lepkości na wytworzonym cieniutkim klinie bardzo dobrze pracowały .
Odwrócimy teraz lepkość na większą .
Te ciasne kanały i panewki nie mają dużej przepustowości dla oleji gęstych !!!
Pompowalność dla 5w30 jest mniejsza , niż 0w20 .
Weźmiemy sobie teraz fakt , że 6 miesięcy w roku rano mamy temperaturę 0 lub mniej i olej 5w30 jest dużo trudniej , ciężej pompować w te ciasne kanały magistrali olejowej ? niż "rzadszy" 0w20 ?
Wsiadasz rano o 6.00 i gaz bo do pracy 6 kilometrów średnio - nawet się nie zagrzeje i po pracy gaz do domu .
Wyobraź sobie pompę olejowa z zaworem ciśnienia , ten gęsty olej przy -5 st C bardzo szybko tworzy ciśnienie dla zaworu pompy i ten puszcza olej bokiem zamiast w magistralę smarująca co sprawia , że mniej świeżego oleju trafia do panewek , cylindrów i na górę silnika .
Mniej oznacza słabszy klin olejowy !
To oznacza , że najdalsze punkty są słabo smarowane, a ty gaz bo do pracy się spóźnisz ? Zimny okej i gaz ! Po córkę do przedszkola, lub do kochanki - bo tak w Polsce wszyscy tylko gaz i który szybciej...ech.
Są silniki do których właśnie 0w20 oznacza ich uszkodzenie.
A są też silniki zaprojektowane pod 0w20 do których właśnie właśnie innego oleju oznacza ich awarię.
W dzisiejszych czasach olej należy traktować jako część składową, zamienną silnika dokładnie do niego dopasowaną.
Ja do mojego 1,5 już wlałem 0w30 i było słabo , naprawdę słabo , silnik był zmulony i za dużo palił , a na zimnym to wogule tragedia.
Pany 5w30 to sobie do opla nalejcie , a nie do Hondy .
Bajki o słabej ochronie silnika 0w20 wynikają z przyzwyczajenia i stereotypów z czasów Polonezów i laguna , gdzie panewki były z goofnolitu. Wiecie ile milionów hond na świecie jeździ na 0w20 ? I co słyszał kto , żeby się hondy zacierały ?
Dla tych co naprawdę się boją to 0w30 Amsoil Sygnature , nie więcej !
Schela 5w30 to sobie możecie lać do Opla, choć jemu i tak nic nie pomoże [emoji1787].
Dlaczego nie schela 5w30 ? Bo nie ma formuły składu do ochrony przed powstawaniem LSPi na które cierpi silniki downsizingowe , czyli mała pojemność i duża moc , a praca w jeździe ekonomicznej ok 1,5-2 tys obr jest na tak ubogiej mieszance , że prawie się nie spala , tzn na granicy zapłonu . Wystarczy maleńka kropla oleju i wtrysk bezpośredni który opłukuje dość mocno- zmieszana benzyna z kropli oleju daje moc detonacji kilkanaście razy mocniejsza niż samej benzyny. I pyk urwany tłok.
To dlatego olej nie może być gęsty , bo nie może być go za dużo w rowkach pierścieniowych , a tylko śladowe ilości .
Chcecie chronić silnik ? To nie skupiajcie się tylko na API i lepkości, a na całej konstrukcji i zjawiskach termobarycznych zachodzących w silniku.
I nie martwcie się , że 0w20 nadmiernie się rozrzedzi , nie bo silnik nie osiągnie więcej niż 105 C, bez względu na temperaturę otoczenia, bo ma chłodnice, a gdyby jeśli, to komputer ci zasygnalizuje kontrolką , że mu gorąco - jeszcze nie słyszałem , by to w Hondach się działo bez awarii pompy , czy termostatu.
Pamiętajcie jedno silniki Honda zaprojektowali Japońscy inżynierowie na podstawie badań labolat Hondy i doświadczeniu wielu lat , a nie jakieś janusze.
I wy tu uniwersytetów otwierać nie musicie , czy wzywać Dalej Lamę na medytacje o olejach.
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaTaaa? Bo kto tak powiedział ?
Buahaha, błagam ...
Honda dla Accorda już od 20 lat stosuje 0w20, a wy nadal stereotypy rozpowszechniacie i się w tym utwierdzacie !!
To , że Honda , czy inny producent dostosował silniki do 0w20 to znaczy, że są to jednostki ciasno pasowane by olej o niskiej lepkości na wytworzonym cieniutkim klinie bardzo dobrze pracowały .
Odwrócimy teraz lepkość na większą .
Te ciasne kanały i panewki nie mają dużej przepustowości dla oleji gęstych !!!
Pompowalność dla 5w30 jest mniejsza , niż 0w20 .
Weźmiemy sobie teraz fakt , że 6 miesięcy w roku rano mamy temperaturę 0 lub mniej i olej 5w30 jest dużo trudniej , ciężej pompować w te ciasne kanały magistrali olejowej ? niż "rzadszy" 0w20 ?
Wsiadasz rano o 6.00 i gaz bo do pracy 6 kilometrów średnio - nawet się nie zagrzeje i po pracy gaz do domu .
Wyobraź sobie pompę olejowa z zaworem ciśnienia , ten gęsty olej przy -5 st C bardzo szybko tworzy ciśnienie dla zaworu pompy i ten puszcza olej bokiem zamiast w magistralę smarująca co sprawia , że mniej świeżego oleju trafia do panewek , cylindrów i na górę silnika .
Mniej oznacza słabszy klin olejowy !
To oznacza , że najdalsze punkty są słabo smarowane, a ty gaz bo do pracy się spóźnisz ? Zimny okej i gaz ! Po córkę do przedszkola, lub do kochanki - bo tak w Polsce wszyscy tylko gaz i który szybciej...ech.
Są silniki do których właśnie 0w20 oznacza ich uszkodzenie.
A są też silniki zaprojektowane pod 0w20 do których właśnie właśnie innego oleju oznacza ich awarię.
W dzisiejszych czasach olej należy traktować jako część składową, zamienną silnika dokładnie do niego dopasowaną.
Ja do mojego 1,5 już wlałem 0w30 i było słabo , naprawdę słabo , silnik był zmulony i za dużo palił , a na zimnym to wogule tragedia.
Pany 5w30 to sobie do opla nalejcie , a nie do Hondy .
Bajki o słabej ochronie silnika 0w20 wynikają z przyzwyczajenia i stereotypów z czasów Polonezów i laguna , gdzie panewki były z goofnolitu. Wiecie ile milionów hond na świecie jeździ na 0w20 ? I co słyszał kto , żeby się hondy zacierały ?
Dla tych co naprawdę się boją to 0w30 Amsoil Sygnature , nie więcej !
Schela 5w30 to sobie możecie lać do Opla, choć jemu i tak nic nie pomoże [emoji1787].
Dlaczego nie schela 5w30 ? Bo nie ma formuły składu do ochrony przed powstawaniem LSPi na które cierpi silniki downsizingowe , czyli mała pojemność i duża moc , a praca w jeździe ekonomicznej ok 1,5-2 tys obr jest na tak ubogiej mieszance , że prawie się nie spala , tzn na granicy zapłonu . Wystarczy maleńka kropla oleju i wtrysk bezpośredni który opłukuje dość mocno- zmieszana benzyna z kropli oleju daje moc detonacji kilkanaście razy mocniejsza niż samej benzyny. I pyk urwany tłok.
To dlatego olej nie może być gęsty , bo nie może być go za dużo w rowkach pierścieniowych , a tylko śladowe ilości .
Chcecie chronić silnik ? To nie skupiajcie się tylko na API i lepkości, a na całej konstrukcji i zjawiskach termobarycznych zachodzących w silniku.
I nie martwcie się , że 0w20 nadmiernie się rozrzedzi , nie bo silnik nie osiągnie więcej niż 105 C, bez względu na temperaturę otoczenia, bo ma chłodnice, a gdyby jeśli, to komputer ci zasygnalizuje kontrolką , że mu gorąco - jeszcze nie słyszałem , by to w Hondach się działo bez awarii pompy , czy termostatu.
Pamiętajcie jedno silniki Honda zaprojektowali Japońscy inżynierowie na podstawie badań labolat Hondy i doświadczeniu wielu lat , a nie jakieś janusze.
I wy tu uniwersytetów otwierać nie musicie , czy wzywać Dalej Lamę na medytacje o olejach.
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
@Bodex1, zgodzić mogę się z większością tego, co ze swadą, polotem i tylko sobie właściwym wdziękiem napisałeś powyżej, jednak są wyjątki:
1) olej 0W20 na pewno warto rozważyć w przypadku silnika nowego lub wzorcowo eksploatowanego, ale na pewno nie może to byc olej "pierwszy z brzegu", co, oczywiście, wcale nie musi ograniczać wyboru do oleju OEM Hondy;
2) Nie sądzę, żeby różnica pomiędzy lepkością "zimową" 0W20 i większości olejów 0W30 (zwłaszcza w klasie A5/B5) miała jakieś większe znaczenie. Gdyby tak było, do silników hybrydowych opracowano by już pewnie oleje -5W20 lub -5W16 (podkreślam tu "-5W"). W tych silnikach naprzemienne cykle wyłączania i uruchamiania (również podczas jazdy, gdy silnik potrafi dość szybko się schłodzić) stwarzają wyjątkowo trudne warunki pracy;
3)Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaA są też silniki zaprojektowane pod 0w20 do których właśnie właśnie innego oleju oznacza ich awarię.
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaW dzisiejszych czasach olej należy traktować jako część składową, zamienną silnika dokładnie do niego dopasowaną.
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaI wy tu uniwersytetów otwierać nie musicie , czy wzywać Dalej Lamę na medytacje o olejach.. A tak naprawdę, otwierając trochę umysł sporo się tutaj na Forum nauczyliśmy. Przez niedostatki wiedzy inżynierskiej i fakt zatajania wielu informacji przez producentów (np. tych o składzie olejów) czasem trudno odnieść nam poznaną teorię do praktyki. Ale pierwszy krok jest uczyniony. Z jednej strony mamy tabelkę @Grzecha, u której podstaw nie leżą żadne bajki, a dobrze znane fakty. Z drugiej strony mamy możliwość bardziej krytycznej, a przede wszystkim świadomej oceny naszych wyborów, wiec cieszmy się wolnością jaką to daje. Ja sam niekiedy poruszam tutaj zagadnienia, które dopiero chciałbym zrozumieć, dając asumpt do przemyśleń Forumowym Kolegom. Wiele zaskakujących "odkryć" jeszcze przede mną, ale m.in. dzięki Forum za każdym razem ze spokojem podchodzę do kolejnych serwisów olejowych.
Last edited by MiCyran; 25-08-2020, 10:43.
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaCytat Zamieszczone przez megipan Zobacz posta
tak Grzesiu w zależności od stylu jazdy ale 0W20 ja osobiście nie polecałbym i nigdy nie zaleje swych silników tym olejem.Są dobre oleje 5W30 .
Taaa? Bo kto tak powiedział ?
Buahaha, błagam ...Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaI wy tu uniwersytetów otwierać nie musicie , czy wzywać Dalej Lamę na medytacje o olejach.
Comment
-
N
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaże nadal nie potrafisz zająć stanowiska dotyczącego wpisu w instrukcji Toyoty Auris.. tylko piszesz dalej to samo - jeżdżą Accordy od lat...
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaPamiętajcie jedno silniki Honda zaprojektowali Japońscy inżynierowie na podstawie badań labolat Hondy i doświadczeniu wielu lat , a nie jakieś janusze.
... "labolat" .. chodzi o słowo laboratorium? to pisze sie laborat albo elaborat ... nie wiem co tam miało być, w sumie ...nie ważne.
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postanadal nie potrafisz zająć stanowiska dotyczącego wpisu w instrukcji Toyoty Auris..
Nie czytał, i nie będzie czytał, ..po co? ...będzie z uporem maniaka pisał swoje... bo się zna lepiej niż oni wszyscy razem. Takich fachowców trzeba namLast edited by rambo7; 25-08-2020, 14:33.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Tak w temacie oleju:
Proszę oczywiście nie oglądać filmiku a poczytać pierwszy komentarz pod nagraniem.
W skrócie:
- Oficjalny (?) kanał Honda Plaza twierdzi, że "nie stosowaliśmy oleju 0w20 i praktycznie nie trafiają się samochody w serwisie z takim olejem. Producent zaleca do silników benzynowych 5W30 lub 5W40 lub inny wskazany przez producenta do danego modelu, ale w żadnym z tych wypadków nie jest to olej o parametrach 0W20.
Niestety nie udało nam się nigdy w 100% potwierdzić, że olej wlewany w fabryce to 0W20. Olej o tego typu parametrach sprzedajemy rzeczywiście jako olej do "dolania" do czasu pierwszego przeglądu. Po pierwszym przeglądzie olej pierwszego zalania jest zmieniany na zalecany przez producenta."Last edited by bravossi; 20-11-2020, 18:36.
Comment
-
Zamieszczone przez bravossi Zobacz postaProducent zaleca do silników benzynowych 5W30 lub 5W40 lub inny wskazany przez producenta do danego modelu, ale w żadnym z tych wypadków nie jest to olej o parametrach 0W20.
Comment
-
Wiem co mówi instrukcja. IX gen w 2017 może i był relatywnie młodym autem, ale przecież do VIII silnikowo wiele się nie różni. (kiedy był faktyczny debiut R18A -końcówka 2005r?)
Stwierdziłem tylko fakt - autoryzowany dealer Hondy z Warszawy napisał co zacytowałem.Last edited by bravossi; 20-11-2020, 20:02.
Comment
-
Oczywiście nie to nie jest zarzut pod Twoim adresem! Poza tym nie napisałem tego jako fanatyczny orędownik oleju 0W20. Ciekawe, jak ten sam ekspert z ASO odniósłby się do tych danych: https://www.wildehonda.com/honda-eng...ic-vs-regular/?
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaKtoś badał olej zalany fabrycznie? co tam naprawdę jest zalane?
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postato są dane na rynek amerykański. Ktoś badał olej zalany fabrycznie? co tam naprawdę jest zalane?
Comment
Comment