Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Olej do Hondy. Ja się znam, dlatego powiem Wam że tylko ja rację mam. Hyde Park.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• juz ci napisałem w innym temacie ze nie masz zielonego pojęcia w temacie to jedno a drugie to naprawdę nie zachowuj się tak bo to tez źle świadczy o tobie, nie należy skupiać sie na definicjach których sie nie rozumie a świat będzie kolorowy dla ciebie,

podam ci prosty przykład na silniku 1.5T i oleju C3 , ten sam silnik z GPF i bez tylko ze z GPF stawia wyżej poprzeczkę z względu na Filtr i używanie AB jest nieodpowiednie aczkolwiek nic poza szybszym zapchaniem się filtra nie powinno się stac, Filtry GPF DPF i Katalizatory maja zbliżoną budowę i Sadza generowana podczas zapłonu mieszanki i substancji smarnych jest nie zdrowa dla wszystkich filtrów spalin oczywiście w mniejszym lub większym stopniu zależnie od profilu, tak wiec używanie oleju C3 w obrębie Non GPF na pewno nie zaszkodzi dla całego układu,

wracając do ochrony silnika to chyba nawet nie wiesz co jest uznawane za ochronę silnika... sory nie moglem się powstrzymać a tych parametrów jest liczba mnoga, i gdybyś miał odrobinę pojęcia o materii to od razu twoja wypowiedz była by przynajmniej na poziomie..

ja nigdzie nie napisałem ze mam racje, napisałem tylko ze w ASO wiedza co robią inaczej mogli by zwinąć interes,
    edit
    dla mnie jest bez różnicy jaki olej będzie lalo ASO czy to będzie Civ X czy inna marka, Oficjalny przedstawiciel Handlowy ASO jest zobowiązany do szeregu wytycznych a w przypadku Samowolki raz ze dostana kare a dwa ich Ubezpieczenie nie pokrywa szkody powstałych, tak wiec by podważać Image Przedsiębiorstwa trzeba mieć trochę więcej zaplecza wiedzy,

trochę się zagłębiłem w temat ABC i naprawdę nie widzę tu karygodnego problemu z olejem C3
    Last edited by VSS; 02-08-2020, 08:47.

Comment

• Zamieszczone przez VSS Zobacz posta
      podam ci prosty przykład na silniku 1.5T i oleju C3 , ten sam silnik z GPF i bez tylko ze z GPF stawia wyżej poprzeczkę z względu na Filtr i używanie AB jest nieodpowiednie aczkolwiek nic poza szybszym zapchaniem się filtra nie powinno się stac, Filtry GPF DPF i Katalizatory maja zbliżoną budowę i Sadza generowana podczas zapłonu mieszanki i substancji smarnych jest nie zdrowa dla wszystkich filtrów spalin oczywiście w mniejszym lub większym stopniu zależnie od profilu, tak wiec używanie oleju C3 w obrębie Non GPF na pewno nie zaszkodzi dla całego układu,
      Odwracasz kota ogonem. C3 doszedł w X bo doszedł GPF. GPF doszedl by SPEŁNIAĆ NOWE NORMY SPALIN A NIE CHRONIĆ SILNIK.

Zamieszczone przez VSS Zobacz posta
      ja nigdzie nie napisałem ze mam racje, napisałem tylko ze w ASO wiedza co robią inaczej mogli by zwinąć interes,
      Oczywiście, że wiedzą co robią aby jak najlepiej na tym wychodzić i jak najwięcej zarabiać- inaczej tak jak napisałeś mogliby zwinąć interes.

W jakim celu dyskutujesz o gwarancji w 14 letnim aucie?

Masz zalany nieprawidłowy i niedopuszczony przez producenta olej i próbujesz tu błysnąć chociaż nadal nie wiem czym ?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• przeniosłeś rozmowę i chcesz mnie ściągnąć do twojego poziomu intelektualnego... sory nie dam się namówić na to, zbyt troci od ciebie amatorszczyzna, przykro mi to stwierdzić ale jako Mod powinieneś weryfikować sie większą wiedza techniczna oraz zapleczem praktycznym, jak tylko znajde funkcje ignorowania użytkownika to będziesz tam jako pierwszy

Comment

• Przeniosłem rozmowe bo pisałeś w dziale X gen a takiego nie posiadasz. Twój silnik ma się nijak do silników stosowanych w X gen więc w jakim celu miały być tam Twoje posty?

Nie musisz ignorować aczkolwiek możesz .
          Twój silnik, Twoje ASO, Twoja sprawa. Dyskusja z mojej strony zakończona.

Nie wtrącaj swojego silnika więcej do działu X gen.

Wejdź na mój profil i tam masz funkcję "dodaj do listy ignorowanych".

Last edited by Paluch; 02-08-2020, 12:33.

Comment

• nie da się cie zignorować bo masz uprawnienia

dlaczego mam nie wtrącać silnika jak rozmowa jest o Oleju a nie o silnikach, tak samo to musiał byś podzielić temat na z GPF i bez GPF przed-lift i po-lift i cale zaplecze stereotypów których się usilnie trzymasz, zacząłeś podważać moje ASO nie mając nawet cienia podstawy wiedzy wiec pomysł jak można prowadzić dyskusje z tobą i tobie podobnymi, następnym razem pomyśl proszę zanim co kol-wiek napiszesz bo twój brak wiedzy dostatecznej nadwyręża tylko serwer tonami spamu
            Last edited by VSS; 02-08-2020, 12:41.

Comment

nie da się cie zignorować bo masz uprawnienia
              Przykro mi, nie wiedziałem że nie można.

nie da się cie zignorować bo masz uprawnienia

dlaczego mam nie wtrącać silnika jak rozmowa jest o Oleju a nie o silnikach, tak samo to musiał byś podzielić temat na z GPF i bez GPF przed-lift i po-lift i cale zaplecze stereotypów których się usilnie trzymasz, zacząłeś podważać moje ASO nie mając nawet cienia podstawy wiedzy wiec pomysł jak można prowadzić dyskusje z tobą i tobie podobnymi, następnym razem pomyśl proszę zanim co kol-wiek napiszesz bo twój brak wiedzy dostatecznej nadwyręża tylko serwer tonami spamu

Posłuchaj kolego:

Po pierwsze rozmowa jest o oleju stosowanych w X gen więc nie jest to temat dla ciebie póki co (bo chyba planujesz zakup X).

Po drugie zapoznaj się z forum bo akurat w X gen jest temat podzielony dla modeli z GPF i bez więc przestań bredzić.

Po trzecie nie podważam twojej wiedzy bo cię nie znam. Powiedziałem, że pochwaliłeś się serwisowaniem auta w ASO a tam leją olej NIEDOPUSZCZONY przez Honde do twojego silnika- proste.

Po czwarte opowiadasz bajki o gwarancji w 14 letnim aucie

Po piąte wtrącasz swój silnik i swoje wymarzone C3 do działu X gen.

O moją wiedzę się nie martw. I powstrzymaj się z takimi komentarzami bo ciebie nikt tutaj nie obraża. Jeszcze jedna wycieczka osobowa i będziesz miał przerwę w pisaniu.

Last edited by Paluch; 02-08-2020, 13:32.

Comment

jako Mod powinieneś weryfikować sie większą wiedza techniczna oraz zapleczem praktycznym
                nie ma takiego wymagania na żadnym forum. Mod na tym forum musi pilnować stosowania się userów do Regulaminu forum.
                jak tylko znajde funkcje ignorowania użytkownika to będziesz tam jako pierwszy
                nie wiem czy będziesz w ogóle miał szansę skorzystać.
                To jest Hyde Park można sobie pisać "co chcesz" ale "ci" odnosząc sie do kolegi piszemy z dużej litery, pisząc z małej i to w takiej dyskusji, wyrażasz pogardę dla rozmówcy.
                Last edited by rambo7; 03-08-2020, 10:25.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  ...
                  Bodex, Nadal opowiadasz pierdoły.

nie że czujniki... że Ty wiesz lepiej niż Producent silnika, producent oleju i przedstawiciel Honda Polska. Tak ... Ty wiesz lepiej ? Karta Charakterystyki oleju 0W-20 pisze że nie jest to syntetyk ..a Ty twierdzisz że jest ?
                  - sam napisałeś takie zdanie : olej tak rzadki , że czujniki go nie widzą ???
                  - nigdy nie twierdziłem i nie napisałem , że olej Hondy jest na bazie syntetycznej , bo wiem z Tabelki Grzegorza , że jest na bazie mineralnej !
                  - tak twierdzę , że jest Volsyntetise olej który używam Ravenol EFS 0w20 .
                  Coś się wszystko miesza ???

na tym forum nie piszemy w domysłach. Masz fakty więc to poczytaj zapoznaj się i podyskutuj z Honda Polska z inżynierem co pisał K
                  Ty nie polemizuj z nami bo nasza wiedza tutaj to nie co my myślimy.../
                  - nie podważam waszej wiedzy , może się nie rozumiemy , czytasz dużo postów i robi się mirsz marsz.
                  wyślij tez próbki moczu, bo wątpię czy to co pijesz to na pewno napój dozwolony.
                  TO że jesteś tu szefem , nie oznacza , że masz być hamski.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• To że jesteście w błędzie i straszycie Hondziarzy wodzianką w20 to już pisza na innych forach .
                    A ich interpretacja jest bardziej logiczna niż twoja Rambo.

Wychodzi na to , że czas się edukować do potrzeby czasu , bo labolatoria hondy dawno dopasowały stopy części silnika do pracy na oleju 0w20.
                    TO już co najmniej 20 lat !? Od hondy Accord ?

Comment

• SACZI nasz forumowicz nie pojawił się na forum od 02-01-2020r. ..no cóż, poległ w dyskusji na argumenty podobnie jak wielu. Ale i wielu zaczęło czytać i myśleć i bravo Tym wszystkim, którym się chciało.
                      Bodex1, nie powielaj utartych bredni, bo tylko się ośmieszasz.
                      Pytam po raz kolejny i nie schodź z tematu:
                      - czy czytałeś Kartę Charakterystyki Oleju 0W-20 Typ 2,0? ... bo do tej pory nie czytałeś.
                      - czy czytałeś treści od Honda Polska zawarte w korespondencji kolegi Arukado do Honda Motor Europe Limited (Sp. z o.o.) Oddział w Polsce ...do tej pory nie czytałeś.
                      - czy czytałeś temat o statystykach jakie oleje zalewa ASO w Polskich servisach? ...do tej pory nie czytałeś.

Powiedziałem Ci jeśli nie przekonuje Cię Instrukcja Obsługi, Wytyczne producenta, Karta Charakterystyki oleju, odpowiedzi Honda Polska, to pozostaje Tobie iść tam gdzie teraz jest SACZI i "klepać się po plecach" i opowiadać sobie co chcecie.
                      Co do forum które przywołujesz, czytałem zawarte tam treści i liczyłem na coś więcej a nie tylko bicie piany, niczego ciekawego tam nie ma poza grupą wzajemnie się wspierających ideowo. Tam żadnej wiedzy merytorycznej nie ma, a już SACZI na pewno jej nie ma, tak samo jak Ty. (to nie ujma, ja też sie nie urodziłem z tą wiedzą).
                      I nie wyrzucaj mi mojej pozycji, skoro prowokujesz.
                      Dlatego, na spokojnie poczytaj to, czego nie czytałeś... jeśli Cię to nie przekona, no toż ja na pewno Cię nie przekonam, nie jest to moim dążeniem.
                      Bliższe są Ci opowieści towarzystwa wzajemnej adoracji niż Karta Charakterystyki ...no to ja nic na to nie poradzę.
                      Stanowczo tu chciałem zaznaczyć że masz prawo do wiedzy, ale skoro wiesz lepiej niż przedstawiciel Honda w Polsce i chcesz utrwalać brednie w sprzeczności z Kartą Charakterystyki to jedynie w tym temacie Hyde Parku.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                        To że jesteście w błędzie i straszycie Hondziarzy wodzianką w20 to już pisza na innych forach .
                        A ich interpretacja jest bardziej logiczna niż twoja Rambo.

Wychodzi na to , że czas się edukować do potrzeby czasu , bo labolatoria hondy dawno dopasowały stopy części silnika do pracy na oleju 0w20.
                        TO już co najmniej 20 lat !? Od hondy Accord ?

Ale gość pisze wyraźnie że sae 20 nie nadaje się na długotrwałe prędkości autostradowe, Kolego jesteś ignorantem i nigdy silnika po wodziance 0w20 i ostrym upalaniu nie miałeś na stole, więc przestań pieprz. Od samego początku obserwuje Twoje wypowiedzi i wprowadzasz w błąd forumowiczów.

Comment

• Rambo, To , że wam nie odpowiadam to nie znaczy , że macie rację .
                          Bo nie macie .
                          Oleju Hondy nie stosuje , to mnie nie i teresuje ich karta .
                          Ale zobaczę co piszą z czystej ciekawości .
                          Czepiliście się tego SAE jakby to była wyrocznia i powtarzacie jak mantre .
                          Mam inną wiedzę poparta doświadczeniami na własnych autach .
                          Opiszę wam jak ja to widzę i jak powinniście do tego podchodzić .
                          Za dużo się naczytaliście , wiedzą olbrzymią dysponujecie , tylko nie wiecie jak to prawidłowo zastosować w życiu .
                          Rambo to tak jak profesor na uczelni , a gdy przyjdzie silnik złożyć to profesor ręce rozkłada..a mechanik silnik poskłada.

Zauwazyliście , że każdego co ma inne zdanie niż Rambo , ośmiesza , obraża i posty wywala ?
                          Czegoś się obawiasz ?
                          Myślę , że powinieneś zmienić retorykę do userów, a jeśli się wypaliłeś i nerwy puszczają, udać się na emeryturę ?

Na szybko , poczytajcie sobie co się dzieje w Accordach :

Strona 1 z 13 - Olej silnikowy - opinie/fakty z eksploatacji TYMCZASOWY - napisał w Silniki: KoledzyZgodnie z Waszymi sugestiami powstaje ten wątek, w którym możecie podzielić się Waszymi wrażeniami i faktami z eksploatacji olejów w Waszych Accordach.Bardzo proszę, aby informacje te były zwięzłe, konkretne i krótkie (no i przede wszystkim prawdziwe), by dzięki temu mogły być użyteczne dla innych.Oto przykład (dane prawdziwe dotyczące mojego Accorda):Accord VII gen., rocznik 2004, silnik 2...

Trend przechodzenia z oleju 5w40 na 0w20 i jakie są efekty ? , Że mniej spala paliwa , ale też mniej żłopie oleju ? A silniki nie pierwszej młodości i co ? Smaruje ?
                          A wy tu jakieś czary wstawiacie , że 0w20 jest bleee , woda , strach jeździć , to nie olej , to dla emeryta .
                          Przesadzacie .

Last edited by Bodex1; 18-08-2020, 17:52.

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                            Rambo, To , że wam nie odpowiadam to nie znaczy , że macie rację .
                            Bo nie macie .
                            Oleju Hondy nie stosuje , to mnie nie i teresuje ich karta .
                            Ale zobaczę co piszą z czystej ciekawości .
                            Mam inną wiedzę poparta doświadczeniami na własnych autach .
                            Opiszę wam jak ja to widzę i jak powinniście do tego podchodzić .
                            Za dużo się naczytaliście , wiedzą olbrzymią dysponujecie , tylko nie wiecie jak to prawidłowo zastosować w życiu .
                            Rambo to tak jak profesor na uczelni , a gdy przyjdzie silnik złożyć to profesor ręce rozkłada..a mechanik silnik poskłada.

Zauwazyliście , że każdego co ma inne zdanie niż Rambo , ośmiesza , obraża i posty wywala ?
                            Czegoś się obawiasz ?
                            Myślę , że powinieneś zmienić retorykę do userów, a jeśli się wypaliłeś i nerwy puszczają, udać się na emeryturę ?

Na szybko , poczytajcie sobie co się dzieje w Accordach :

Strona 1 z 13 - Olej silnikowy - opinie/fakty z eksploatacji TYMCZASOWY - napisał w Silniki: KoledzyZgodnie z Waszymi sugestiami powstaje ten wątek, w którym możecie podzielić się Waszymi wrażeniami i faktami z eksploatacji olejów w Waszych Accordach.Bardzo proszę, aby informacje te były zwięzłe, konkretne i krótkie (no i przede wszystkim prawdziwe), by dzięki temu mogły być użyteczne dla innych.Oto przykład (dane prawdziwe dotyczące mojego Accorda):Accord VII gen., rocznik 2004, silnik 2...

Trend przechodzenia z oleju 5w40 na 0w20 i jakie są efekty ? , Że mniej spala paliwa , ale też mniej żłopie oleju ? A silniki nie pierwszej młodości i co ? Smaruje ?
                            A wy tu jakieś czary wstawiacie , że 0w20 jest bleee , woda , strach jeździć , to nie olej , to dla emeryta .
                            Przesadzacie .

Chłopie nie pajacuj. To że ktoś tam pisze, że oliwą jest ok tonie znaczy, że tak jest. Ja eksperymentowałem z 0w20 bo się takiego Pajaca jak Ty na forum posłuchałem i do swojego civica z przebiegiem 150 tys km zalalem najpierw motul Eco lite jeszcze ma estrach potem millers cfs 0w20 i tak jak silnik wcześniej brał śladowe ilości oleju tak potem do 1 litra na tys km. Po rozebraniu silnika okazało się że cylindry są w średnim stanie a same pierścienie uszczelniajaco-zgarniajace już trochę się wytarły, tylko panewki nie nosiły jakiegokolwiek zużycia co wskazuje na wysoki poziom pasowania tych części, mam też porównanie z R20A3 że słynnymi tłokami, którego sobie również rozebrałem i cylindry jakby z fabryki wyjechały a widziały tylko olej 5w30 o hths 3,5 lub wyższym, natomiast panewki już takie super jak wstarym civicu nie były bo jakieś tam ślady przytarc były.

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                              cytat z instrukcji Toyoty Auris:

"Liczba 20 w oznaczeniu 0W-20 odnosi się do lepkości wysokotemperaturowej. Olej z wyższym oznaczeniem liczbowym wykazuje większą stabilność własności w wysokich temperaturach i jest odpowiedni do jazdy z dużymi prędkościami lub maksymalnym obciążeniem"
                              Bodex ustosunkuj się do powyższego.. tego nie napisał, żaden forumowicz, ani Ja, ani Rambo..

Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                              Jak wyżej.. żadna mantra, żadna wyrocznia, tylko prawa fizyki, większa lepkość = mocniejszy film olejowy. Olej 0W20, mniejszy margines bezpieczeństwa, olej 5W30 większy margines bezpieczeństwa i jeszcze raz powtarzam, nie interpretuj tego, w ten sposób, że 0W20 zaciera silniki. Chcesz jeździć na 0W20 jeździj, ale nie wmawiaj, że olej lepiej chroni silnik od olejów o wyższej lepkości.. Zobacz co napisali testerzy oleju Idemitsu 0w20.. kilka postów wcześniej..

"Mamy pewne obawy, że rzadki olej może nie chronić tak, jak grubszy, najwyższej jakości syntetyczny olej wyścigowy do zastosowań wymagających dużej mocy, więc w takich przypadkach będziemy eksperymentować z ostrożnością."

tak więc nie mąć tutaj, bo nie odwrócisz begu rzeki.
                              Last edited by Grzechu; 18-08-2020, 21:37.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Racja też ten cytat znam.

Comment

Working...
                                X