Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Olej do Hondy. Ja się znam, dlatego powiem Wam że tylko ja rację mam. Hyde Park.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Brakuje trochę tego tematu olejowego... ale tyle już pisaliśmy, że już nie wiadomo o czym dalej pisać, można tylko od początku koło zataczaćLast edited by Grzechu; 03-04-2020, 11:41.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaBrakuje trochę tego tematu olejowego
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postana dzień dzisiejszy to co o olejach jest tutaj zapisane powinno być wystarczające do jego wyboru.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Tak. Olej do silnika samochodowego jest o wiele lepszy niż olej dedykowany do kosiarek.
Comment
-
Zamieszczone przez dragster Zobacz postaTak. Olej do silnika samochodowego jest o wiele lepszy niż olej dedykowany do kosiarek.
Comment
-
jaja sobie robią koledzy. Kosiarka to 2 suw
.
Kosiarka 4T nie ma ACEA jest najczęściej podana Specyfikacja API: np SJ/CD.
Ten olej 5W-30 co chcesz nalać to jakie ma API? jak wyższe niż SJ to uszkodzisz silnik kosiarki. Do kosiarek to tylko oleje mineralne jednosezonowe dlatego jest tylko "30". W zimę nie kosisz, bo trawa nie rośnie.
Najlepiej sprawdzić co pisze w IO Kosiarki czy jest dopuszczony olej wielosezonowy? - to po pierwsze, potem czy to, co chcesz nalać ma wymagane API. Ten co chcesz wlać jestem pewny że ma wyższe API niż przewiduje Kosiarka, a jak wyższe to nie znaczy lepsze. No chyba że w IO pisze że minimalne API to SJ i można wyższe.
... i tu jeszcze 2 słowa do praktykantów, nie do teoretyków w sprawach koszenia. Kto kosi(ł) jak na polu jest +30stC lub wyżej?. ja kosiłem... raz, myślałem że zdechnę.
Last edited by rambo7; 07-04-2020, 12:51.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaA tak z innej beczki, czy do kosiarki ( silnik hondy ) mogę zalać olej SAE 5w30 ( bo mam nadmiar ) zamiast SAE 30 ?Last edited by Grzechu; 07-04-2020, 12:48.
Comment
-
W zależności od producenta i modelu np w takim klimacie jak Kanada dopuszczone są lepkości oleju wielosezonowego 10w30 i czasem nawet 5w30, oczywiście normy acea odpadają a api max SJ. Oleje wielosezonowe dopuszczane są wg brigs and straton gdy temperatura spadnie poniżej 2 stopni celcjusza.
Ja osobiście mam przekonanie tylko do klasy letniej sae30 i taki zalewam z normą api sg.
Comment
-
Hmmm.. sam jestem ciekawy czy zajadę moją budżetową kosiarkę z chińskim czterosuwowym silnikiem, gdzie należy lać wyłącznie SAE30, a do kilku sezonów kosi na różnych 5W40 ACEA A3/B4, a lekko nie ma bo teren nierówny
Comment
-
Tak w roli uzupełnienia jak to się silniki zacierają. Co prawda 2.0 z Mazdy ale to nie ma znaczenia. Obecny przebieg pod 60000km, czerwone pole i odcinka kilkanaście/kilkadziesiąt razy dziennie. Od początku tylko 0W-20 Mazdy. Zużycie oleju na chwilę obecną około 0.5 litra na 18000 - 20000km. Tak wiem, pewnie silnik się rozpadnie lada moment. Tak
PS. Temp oleju 120 stopni w piku to jest nic. Nic się silnikowi od takiej temperatury oleju nie stanie. Pisałem już że w innym aucie regularnie mam 120 stopni podczas holowania przyczepy. Przejechałem z taką temperaturą ponad 30000km. Momentami temp oleju dochodzi do 140 stopni. I co? I nic. Na tą chwilę 90000km na oleju 5W-30 C3. Zużycie oleju około 1 - 1.5 litra na 15000km co jest bardzo dobrym wynikiem na diesla VAGa.
Comment
-
Zamieszczone przez dudek_t Zobacz postaPS. Temp oleju 120 stopni w piku to jest nic. Nic się silnikowi od takiej temperatury oleju nie stanie. Pisałem już że w innym aucie regularnie mam 120 stopni podczas holowania przyczepy. Przejechałem z taką temperaturą ponad 30000km. Momentami temp oleju dochodzi do 140 stopni. I co? I nic.
Comment
Comment