Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wypadanie zapłonów na 4 cylindrach. Silnik do wymiany

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ja zmieniłem olej wg wskazania kompa,przebieg 19 tkm,wlałem 0-20 Millersa.
    Teraz mam 25 tkm i póki co nic się nie dzieje,czekam

Comment

Jeden egzemplarz ma wade na dziesiatki tysiecy wyprodukowanych, o Borze. Co my teraz zrobimy.

Comment

A z jakiego źródła masz info , że jeden na dziesiątki tysięcy . Może był to jak w IX gen eksperyment z tłokami Wtedy też były teorie o kiepskiej jakości oleju , zbyt długim interwałem wymiany itp. Czas pokaże czy to jednostkowa awaria . Osobiście w źle zamontowane pierścienie nie wierzę, bardziej obstawiam wadę materiałową

Comment

W Polsce w 2023 roku sprzedano ok. 2430 szt. Hond, z tego szacuję, że Civic XI gen. to ok. 800 sztuk. Obecnie wiem, że awaria silników wystąpiła już w conajmniej 5 egz.Civiców, to obecnie ok. 0,63%, ale trzeba przyjąć, że ujawnia się ona dopiero po pewnym przebiegu,
          to po pierwsze.
          Po drugie, wydaje mnie się, że wymiana wszelkich informacji, również tych nie fajnych jest potrzebna, szczególnie gdy szeroko pojęte służby fabryki, takich informacji nie rozpowszechniają lub wręcz blokują. Po prostu wcześniej zgłoszą usterkę, czy zrezygnują z dalekiej podróży.
          Po trzecie, poznanie bardzo nietypowych symptomów pracy silnika, dzięki istnieniu właśnie takiego forum uchroni innych użytkowników przed dodatkowymi nieprzyjemnościami.

Comment

Zamieszczone przez amator123honda Zobacz posta
            Jeden egzemplarz ma wade na dziesiatki tysiecy wyprodukowanych, o Borze. Co my teraz zrobimy.

Dla mnie problemem nie jest jakaś wada, to się może zdarzyć, ale powtarzalność i sama jej istota jest niepokojąca.
            To nie są raczej błędy montażowe, ja obstawiam wadę materiałową/błąd na etapie projektu. Porysowane tuleje przy tak małych przebiegach nie brzmią optymistycznie. Producent już pewnie wie co jest grane, ale nie sądzę, że oficjalnie coś na ten temat powiedzą.

Comment

Takie problemy i milczenie producentów to norma. Dopóki producent nie jest zmuszony to do niczego się nie przyzna. To dotyczy wszystkich marek. Ktoś słyszał o wadzie silnika 1.33 Toyoty? Padały przy przebiegach 30-120 tyś. km. Toyota na gwarancji wymieniała silniki a następnie jak już obczaili co spierdzielili już tylko robili remonty. Znam 3 takie przypadki w tym jeden gdzie silnik był wymieniany 2 razy. Koszt takiego remontu 7 lat temu to było około 11000 zł netto. Pecha mieli ci którym padł po gwarancji. W naszej Yaris padł 3 miesiące przed upływem gwarancji
              Dobrze już było, teraz będzie tylko gorzej. Trzeba się przyzwyczaić, niestety.

Comment

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                ....Ja w poniedziałek wymieniam profilaktycznie po 4,5k olej. Zapytam serwis czy coś wiedzą o jakiejś wadzie lub czy znają takie przypadki....
                Wizyta w ASO zaliczona. Podpytałem niezależnie serwis, sprzedaż nowych oraz sprzedaż używanych (szef tego działu sam jeździ XI) oraz sprzedaż części (tam jest chyba największe źródło informacji od przesympatycznych i zafiksowanych na Hondę ludzi). Zaskoczenie i zdziwienie takimi wieściami. Nic nie słyszeli, nie mieli takiego przypadku lub podejrzenia w tym kierunku. Nic nie ma według nich jakichś mniej lub bardziej oficjalnych info od Honda Polska.
                Oby to faktycznie były tylko incydentalne przypadki, które niestety trafiły Naszych kolegów.
                Przy okazji wyszło, że "przypominacz" o przeglądzie olejowym "A" ustawiony jest w tym silniku na około 18 tys km (tak średnio wychodzi ze statystyk). Trochę sporo, nawet mając na uwadze, że spalinówka nie pracuje tych 18 tysi non stop.
                Także zostaje jeździć...obserwować i cieszyć się tymi silnikami w Civicach, ZR-Vkach o CR-Vkach

P.S. Przy okazji wymiana oleju poniżej 6 stówek. Cena oleju 4l wychodzi praktycznie równo z najtańszą ofertą na Jarusnecie - 318 zł.
                Moja Hania
                http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                  Przy okazji wyszło, że "przypominacz" o przeglądzie olejowym "A" ustawiony jest w tym silniku na około 18 tys km (tak średnio wychodzi ze statystyk). Trochę sporo,
                  Bardzo dziwne bo sami w tabelce podręcznika użytkownika piszą o wymianie oleju co 10 tyś lub co rok. 20241118_212403.jpg
                  Ale ciekawsze jest zalecana wymiana filtra oleju co 20 tyś lub 2 lata czyli pierwsza wymiana oleju bez wymiany filtra
                  Last edited by gienio; 18-11-2024, 21:34.

Comment

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
                    Bardzo dziwne bo sami w tabelce podręcznika użytkownika piszą o wymianie oleju co 10 tyś lub co rok. Ale ciekawsze jest zalecana wymiana filtra oleju co 20 tyś lub 2 lata czyli pierwsza wymiana oleju bez wymiany filtra
                    Tak widziałem to w książce i byłem pewien, że będzie podobnie jak w X-genie, czyli kaganiec na 10 tysi i wymiana. Z tym filtrem też mnie wcięło jak przeglądałem dokumenty po zakupie
                    Dziś filtr zmieniony, więc nie wiem skąd ten zapis w książce.
                    Moja Hania

Comment

Byłem dziś w ASO wyszomirski,pytałem o temat wypadania zapłonów i nic nie wiedzą.

Comment

Odnośnie ASO to oni z reguły szklą ,mówiac że nikt do tej pory nie zgłaszał-patrz przykład przekładni kierowniczej .
                        Jak bylem z u nich z usterką którą kasowali innemu użytkownikowi i potwierdzalem to z nim,to oczywiscie u Wyszomirskiego nikt o niczym nie słyszał, u mnie jest po raz pierwszy
                        Jak pokazałem im korespondencje że przede mną juz ktoś z tym był to nagle doznali olśnienia ze jednak nie jestem pierwszy.

Comment

Zamieszczone przez Mariusz -TT Zobacz posta
                          Odnośnie ASO to oni z reguły szklą ,mówiac że nikt do tej pory nie zgłaszał-patrz przykład przekładni kierowniczej .
                          Jak bylem z u nich z usterką którą kasowali innemu użytkownikowi i potwierdzalem to z nim,to oczywiscie u Wyszomirskiego nikt o niczym nie słyszał, u mnie jest po raz pierwszy
                          Jak pokazałem im korespondencje że przede mną juz ktoś z tym był to nagle doznali olśnienia ze jednak nie jestem pierwszy.
                          Bierzemy to pod uwagę, znając prawdomówność ASO
                          Moja Hania

Comment

Czytam i nie wierze...jakas zalamka.
                            Jest nas (posiadaczy Civica) tak malo a tu juz dwa przypadki. Tylko odliczac kto nastepny...
                            Kupilem Civica jako moje pierwsze w zyciu nowe auto. Postawilem na Honde z wielu powodow, ale miedzy innymi z uwagi na legendarna niezawodnosc. Dlatego ten wpis totalnie wywraca moj swiatopoglad.

Moze powiem to troche w emocjach ale Chinczycy wjezdzaja do Europy z takimi produktami i takimi cenami ze za pare lat po znanych markach nie bedzie co zbierac. Zwlaszcza przy takich wpadkach.

Comment

Wstrzymaj sie z eskalacja z tych miejskich legend. Jakbys tego nie przeczytal bylbys zdrowszy ale tak czy siak czy to zrobiles czy nie bedzie mialo to raczej zaden wplyw na Twoj pojazd.
                              Last edited by amator123honda; 25-11-2024, 11:41.

Comment

Zamieszczone przez amator123honda Zobacz posta
                                Wstrzymaj sie z eskalacja z tych miejskich legend. Jakbys tego nie przeczytal bylbys zdrowszy ale tak czy siak czy to zrobiles czy nie bedzie mialo to raczej zaden wplyw na Twoj pojazd.
                                No w sumie racja O ironio, mialem wczensije napisac ze kupilem Honda aby nie siedziec na forach i szukac "co to tak stuka", "co to za blad".....a i tak forum odwiedzam
                                Dla statystyk tylko dodam ze u mnie jest 27kkm i na razie nie mam takich objawow.

Comment

Working...
                                X