Zamieszczone przez Lcfr
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalanie w Civic XI generacji
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Comment
-
Racja, miałem na myśli autostradę...
Comment
-
Zamieszczone przez Krecik_ Zobacz postaNie można............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaMozna, ale trzeba spogladac w lusterko wsteczne co tam slychac
Comment
-
To jest interesujące co piszecie. Parę dni temu byłem na jeździe próbnej Kugą 2.5 FHEV AWD. Auto o wysokości ponad 165 cm i masie 1700 kg.
Dostałem ją na godzinę, więc przegoniłem po autostradzie. Pierwsze co zwróciło moją uwagę to cisza i stabilność, ale zaraz potem spalanie. Otóż przy licznikowych 140 wyszło 8.2 lMam oczywiście na myśli licznik wyzerowany w momencie osiągnięcia prędkości docelowej i utrzymanie jej na maksymalnie długim możliwym odcinku.
I jak to jest możliwe, że Civic mający kształt płaskiego, niskiego klina przy tym fordowskim klocu, i będący dużo lżejszy, pali tyle samo?Last edited by libidinously; 31-01-2025, 00:03.
Comment
-
Zamieszczone przez libidinously Zobacz postaDostałem ją na godzinę, więc przegoniłem po autostradzie. Pierwsze co zwróciło moją uwagę to cisza i stabilność, ale zaraz potem spalanie. Otóż przy licznikowych 140 wyszło 8.2 l Mam oczywiście na myśli licznik wyzerowany w momencie osiągnięcia prędkości docelowej i utrzymanie jej na maksymalnie długim możliwym odcinku.
I jak to jest możliwe, że Civic mający kształt płaskiego, niskiego klina przy tym fordowskim klocu, i będący dużo lżejszy, pali tyle samo?Ale obstawiam, że Civic i tak mniej będzie palił niż ten Kuga którym jechałeś.. a z tą stabilnością to nawet nie ma co porównywać tego auta do Civica, bo Civicem jeździ się jak po szynach, "szczudlaki" mogą się schować.
Last edited by Grzechu; 31-01-2025, 09:19.
Comment
-
Zamieszczone przez libidinously Zobacz postaI jak to jest możliwe, że Civic mający kształt płaskiego, niskiego klina przy tym fordowskim klocu, i będący dużo lżejszy, pali tyle samo?
Ja sam tym samym pojazdem, na tej samej trasie, ale w różnym czasie miewam bardzo różne wyniki.
Comment
-
Zgadza sie, czasem wystarczy silniejszy wiatr od przodu vs od tylu i i moze byc litr roznicy przy tych predkosciach spokojnie.
Natomiast co do ograniczonej wydajnosci Civica powyzej powiedzmy 130km/h jest tez kwestia braku skrzyni biegow, tam jest przeciez tylko jedno przelozenie, zapewnie zoptymalizowane do nieco nizszego zakresu predkosci, brakuje nadbiegow. A tu juz elektryk nic w oszczednosci za bardzo nie pomaga.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaNatomiast co do ograniczonej wydajnosci Civica powyzej powiedzmy 130km/h jest tez kwestia braku skrzyni biegow, tam jest przeciez tylko jedno przelozenie, zapewnie zoptymalizowane do nieco nizszego zakresu predkosci, brakuje nadbiegow.
obrspeed.jpgLast edited by Grzechu; 02-02-2025, 00:00.
Comment
-
No to nawet przyzwoite obroty przy tych 140... az ciekawe ze tak sie zbiera przy tych predkosciach jak na silnik bez doladowania. No ale jednak dla porownania na 8. biegu w 2.0 w Miniaku mam jednak znacznie mniejsze 2300rpm przy 140km/h...............................C I V I C
.
.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaaz ciekawe ze tak sie zbiera przy tych predkosciach jak na silnik bez doladowania.
niebieski kolor to prędkość (licznikowo ustawione w tempomacie na 180km/h), zielony obroty silnika spalinowego.
180obr.jpgLast edited by Grzechu; 03-02-2025, 22:01. Powód: David.A3 ma rację, zmieniłem prawodopodobną prędkośc początkową pracy napędu naprzemiennie.
Comment
-
Zamieszczone przez David.A3 Zobacz postaPrzy lekkim naciśnięciu pedału gazu sprzęgło włącza się przy prędkości około 65 km/h, a silnik jest bezpośrednio połączony z kołami za pomocą stałego biegu.
zielony - to obroty silnika,
niebieski - prędkość.
Screenshot_20250202_165120_inCarDoc Pro.jpg
Comment
-
Grzechu, nie trzeba patrzeć na wykresy jakie przedstawiasz. Honda sama pokazuje na swoim sofcie kiedy silnik jest zesprzęglony z kołami. I ja również uważam, że do 100 km/h spalinówka także potrafi napędzać pojazd, dokładnie tak jak napisałeś wcześniej: "jest obciążenie - pracuje elektryk, nie ma obciążenia - pracuje spalniak". To pokrywa się również z dokumentacją.
Comment
Comment