Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w Civic XI generacji

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spalanie w Civic XI generacji

Bez kasowania przebiegu a od nowości

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

A tutaj tylko miasto obecnie blerzace jazdy bez liczenia i oszczędności na paliwie tryb normal temperatura od -2 do 3 stopni . Pozdrawiam wszystkich forumowiczów gorąco

zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

Adekwatne i realne srednie wyniki jak na hybryde na konkretnym dystansie, zamiast pokazowek na odcinkach. Bardzo dobre z reszta. Jak sie popatrzyc na moj wpis z poczatku watku z fotka na koniec jazdy ze srednia 6,5 to tez wszystko by sie zgadzalo

Pamietajmy ze nizszym kosztem w hybrydzie jest nie tylko paliwo ale i utrzymanie - kto dobrze opanuje hamowanie rekuperacyjne etc moze nawet na hamulcach zaoszczedzic. Podobna zaleta jest prostota silnika spalinowego. Nie ma skrzyni, nie ma dwusprzegiel, nie ma turbiny, etc. To wszystko sprawi, ze koszt przejechania 100, a szczegolnie 200tys km bedzie znaczaco nizszy nie tylko ze wzgledu na spalanie.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
        Adekwatne i realne średnie wyniki jak na hybrydę na konkretnym dystansie, zamiast pokazówek na odcinkach.
        Powiedziałem na wstępie swoich postów jestem jednym z pierwszych posiadaczy H11 na tym forum i staram się rzetelnie i bez żadnych sztuczek pokazać realne spalanie naszego nowego dziecka jakim jest civic 11.

ps średnia z spalania by była jeszcze mniejsza gdyby nie brutalna jazda z Berlina na A2, ale nie mogłem się powstrzymać musiałem wydusić od razu po zakupie vmax, by przekonać się czy będzie nas (właścicieli ) czekała jakaś niespodzianka ( choroba ) wieku dziecięcego .
        Last edited by rob1986; 08-12-2022, 17:34.

Comment

Spalanie w Civic XI generacji

Nikt się nie kwapił założyć ten wątek to ja to zrobiłem
          Last edited by Grzechu; 08-12-2022, 21:06.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

moje wyniki spalania:

Przebieg 1200km, wersja ELEGANCE (opny R17 215/50)

1. Autostrada, jazda dynamiczna w przedziale od 120km/h do 155km/h. Bardzo dynamiczne przyspieszanie ale nie przekraczjąc 155km/h (zgodnie z przepisami)
            7,2- 7,6L/100km

2. Autostrada, jazda NORMALNA w przedziale od 130km/h do 145km/h. Normalne przyspieszanie i delikane hamowanie (jazda na aktywnym tempomacie)
            6,8L/100km

3. Jazda ze stałą prędokością po autostradzie 120km/h (tempomat)
            6,1L/100km

4. Jazda normalna podrogach powiatowych/wsie prędkość od 60km/h do 100km/h. Praktycznie bez hamowania i zatrzymywania - spokojna trasa pozamiejska
            5,2L/100km

5. Jazda delikatna po drogach powiatowych/wsie prędkość od 40km/h do 70km/h. Praktycznie bez hamowania i zatrzymywania - spokojna trasa pozamiejska
            3,5L/100km

6. Normalna spokojna jazda po mieście do 60km/h bez korków
            4,5L/100km

7. BARDZO dynamiczn jazda po mieście (przyspiesznie na 80% mocy) z każdych świateł i ostre dohamowania (w ramach przepisów)
            6,0L/100km

8. Jazda po mieście na bardzo krótkim odcinku 1 lub 2 km startując na ZIMNYM silniku - ogrzeanie włączone
            15,0L/100km !

9. Delikatna Jazda po mieście na CIEPŁYM Silniku w korkach nie przekraczjąc 50 km/h na dystansie ponad 5 km
            2,5L/100km !

10. MOJA średnia z 1200km (liczone na dystrybutorze) - normala przepisowa jazda ale czasmi but w podłąge aby sie pobawić mocą silnika
            5,2L

Comment

Masz jakieś zdjęcia kolego czy tak wszystko z palca tylko z głowy.

Comment

nie z głowy a z komputera pokładowego.
                Zdjęć nie mam.

Masz podobne wartości czy znacznie inne?

Comment

Jak powyżej widać może.. nie widzisz.. pora wrzucać zdjecia a spalania jakie masz na liczniku, a nie z dustrybutora podawać przeliczenia matematyczne.
                  Last edited by rob1986; 09-12-2022, 19:51.

Comment

Zaczynam czuć to auto w mieście bardzo dynamiczne jest, „ i wszystko z prędkością przepisową w mieście „

ps Auto petarda dosłownie. Trzeba się cieszyć jego dynamiką a nie dusić ekologicznie. Jak widać na zdjęciu auto nagrzane i jazda na prądzie głownie. Dystans 15km
                    Last edited by rob1986; 09-12-2022, 19:50.

Comment

IMG-7970.jpgIMG-7971.jpg
                      Dzisiaj tankowałem jazda mieszana pół początek expresówka reszta miasto bez jazdy ekologicznej temperatura zero stopni wcześniej nie przekraczała ujemnych liczb, z dwie osoby bagaz: zakupy swiateczne.
                      Zrobiłem zdjecie dystrybutara i nie kasowałem po zatankowaniu licznika przebiegu B. Z moich obliczeń to 6,146670121793211 czyli 6,15 i wszystko zgadza sie jak w zegarku pozdrawiam forumowiczów.
                      Last edited by rob1986; 10-12-2022, 13:51.

Comment

ADAC opublikowało pełny test Hondy Civic

https://assets.adac.de/image/upload/...ance-e-cvt.pdf

Capture.PNG

Literki D/B średnie użycie paliwa innych pojazdów Diesel/Benzyna.

Wygląda to naprawdę dobrze - wartości w mieście bezkonkurencyjne, na trasie podobnie jak Corolla 2.0
                        Last edited by HondaFan22; 13-12-2022, 21:39.

Comment

Cieszyłbym się z takiego realnego spalania naszych Civików, chociaż latem

Comment

Zamieszczone przez HondaFan22 Zobacz posta
                            moje wyniki spalania:

Przebieg 1200km, wersja ELEGANCE (opny R17 215/50)

1. Autostrada, jazda dynamiczna w przedziale od 120km/h do 155km/h. Bardzo dynamiczne przyspieszanie ale nie przekraczjąc 155km/h (zgodnie z przepisami)
                            7,2- 7,6L/100km

2. Autostrada, jazda NORMALNA w przedziale od 130km/h do 145km/h. Normalne przyspieszanie i delikane hamowanie (jazda na aktywnym tempomacie)
                            6,8L/100km

3. Jazda ze stałą prędokością po autostradzie 120km/h (tempomat)
                            6,1L/100km

4. Jazda normalna podrogach powiatowych/wsie prędkość od 60km/h do 100km/h. Praktycznie bez hamowania i zatrzymywania - spokojna trasa pozamiejska
                            5,2L/100km

5. Jazda delikatna po drogach powiatowych/wsie prędkość od 40km/h do 70km/h. Praktycznie bez hamowania i zatrzymywania - spokojna trasa pozamiejska
                            3,5L/100km

6. Normalna spokojna jazda po mieście do 60km/h bez korków
                            4,5L/100km

7. BARDZO dynamiczn jazda po mieście (przyspiesznie na 80% mocy) z każdych świateł i ostre dohamowania (w ramach przepisów)
                            6,0L/100km

8. Jazda po mieście na bardzo krótkim odcinku 1 lub 2 km startując na ZIMNYM silniku - ogrzeanie włączone
                            15,0L/100km !

9. Delikatna Jazda po mieście na CIEPŁYM Silniku w korkach nie przekraczjąc 50 km/h na dystansie ponad 5 km
                            2,5L/100km !

10. MOJA średnia z 1200km (liczone na dystrybutorze) - normala przepisowa jazda ale czasmi but w podłąge aby sie pobawić mocą silnika
                            5,2L
                            Zgadza się w 100%, również mam Elegance.

Comment

Zamieszczone przez myram Zobacz posta
                              Zgadza się w 100%, również mam Elegance.
                              Mam Sport.
                              2,3,4,5,7 - niemalże identyczne dane mam

Comment

Working...
                              X