Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w Civic XI generacji

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Trasa zimą po mieście do 6 km spalanie u mnie w okolicy 8l potrafi być. Ale jeśli zatrzymam się na 10 minut i zrobię te 6 w drugą stronę zerując zużycie, może być w okolicy 3 do 4l. Wniosek- w tym samochodzie zimą spalanie jest dużo wyższe niż w okresach ciepłych/gorących, ale przez pierwsze kilometry/pierwsze kilkanaście minut. Jak się silnik rozgrzeje i temperatura wewnątrz osiągnie ustawioną wartość, spożycie na kilometr mocno spada w pobliże okolic z okresów letnich.

Comment

• Po prostu silnik spalinowy musi pracować aby nagrzać kabinę a układ hybrydowy nie pracuje optymalnie ze względu na zużycie paliwa.

Comment

• Zamieszczone przez mistrzpp Zobacz posta
        Po prostu silnik spalinowy musi pracować aby nagrzać kabinę a układ hybrydowy nie pracuje optymalnie ze względu na zużycie paliwa.
        W civicu XI jest elektryczna nagrzewnica

Comment

• Zamieszczone przez vlc_marcos Zobacz posta
          To robi wrażenie. Kiedy jadę rano na fizjoterapię, z Pragi na Mokotów, jadąc zgodnie z ograniczeniami prędkości i ruchem ulicznym, nie dojeżdżam tam na mniej niż 7 l/100 km, naprawdę nie wiem, co robię źle. Przepraszam, jeśli polski nie jest dobry, ale używam tłumacza Google
          Dziś na trasie 250km,temp -6, tempomat na 120km/h ,średnie spalanie 6.6l,myśle,że biedy nie ma.

Comment

• Zamieszczone przez zyga502 Zobacz posta
            Dziś na trasie 250km,temp -6, tempomat na 120km/h ,średnie spalanie 6.6l,myśle,że biedy nie ma.
            Dziękuję za odpowiedź. Widzę więc, że wszystko w porządku A tak przy okazji, jakich opon zimowych używasz i jaki rozmiar. Ponieważ używam rozmiaru 18, więc to kolejna rzecz, która nie pomaga , ale jest życiem.

Comment

• Na zimę mam tak taki zestaw
              20231112_111945.jpg
              Przepraszam,wrzucam na szybko nie wiem jak obrócic fotke
              Last edited by zyga502; 02-12-2023, 10:56.

Comment

• Ja mam obecnie spalanie ok 15l... ale to pierwsze setki km.

Comment

• Za mały profil jak na zimowe opony, ja miałem 17 byly idealne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                  zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• W weekend zrobiłem trasę Łódź - Lublin - Łódź. Opony zimowe, 3 osoby i lekki bagaż.

Trasa Łódź - Lublin autostradą A2 i ekspresówką S17, temperatury 7-11, tempomat 130. Na A2 tempo szarpane 100-140, na S17 już praktycznie stała prędkość, spalanie po zatankowaniu i przeliczeniu wyszło 6,59.

Wracając z Lublina pojechałem krajówkami. Jazda płynna 50-110, temperatury 9-12 i po zatankowaniu wyszło 3,77.

Załączone pliki

Comment

• Zamieszczone przez blata Zobacz posta
                      W weekend zrobiłem trasę Łódź - Lublin - Łódź. Opony zimowe, 3 osoby i lekki bagaż.

Trasa Łódź - Lublin autostradą A2 i ekspresówką S17, temperatury 7-11, tempomat 130. Na A2 tempo szarpane 100-140, na S17 już praktycznie stała prędkość, spalanie po zatankowaniu i przeliczeniu wyszło 6,59.

Wracając z Lublina pojechałem krajówkami. Jazda płynna 50-110, temperatury 9-12 i po zatankowaniu wyszło 3,77.

[ATTACH=CONFIG]64687[/ATTACH]

Witam, czy możesz mi powiedzieć jakiego rozmiaru i modelu opon używasz? Dziękuję

Comment

• Zimowe Nexen, 215/50 R17

Comment

• OK, teraz rozumiem, dlaczego zużycie. Bardzo dobry.

Comment

• Co do zużycia paliwa, to na moim przykładzie wygląda tak:
                            Wersja – Sport. Pojazd wyjechał z salonu w październiku 2022 r. wiec zaliczył wszystkie pory roku, a co za tym idzie, wynik jest dobrze uśredniony.
                            Aktualny przebieg to około 17 600 km.
                            Średnie zużycie paliwa na tym dystansie to 4.3L/km (takie samo z wyliczeń i komputera) – Po wyjeździe z salonu wykasowałem przebieg „B” i tak zostawiłem. Nie wiem, dlaczego widnieje na nim 7600 km. Przypuszczam, że na każde 10 tys. km licznik się zeruje (może da się to jakoś zmienic?). Ale za to wskazanie średniego zużycia paliwa pozostaje aktualne. W ogóle bardzo podba mi się w Hondzie dokładność komputera, który jest praktycznie 1 do 1 zgodny z wynikami na dystrybutorze. Na ogół błąd jest +- 0.1L i nadal uśredniony wynik praktycznie zgadza się z wyliczeniami.
                            Maksymalne zarejestrowane spalanie na zbiorniku – 5.2L/100 km. (80% trasa)
                            Minimalne zarejestrowane spalanie na zbiorniku – 3,7/100 km. (100% miasto)

Co do profilu jazdy, to wygląda to tak:
                            Proporcje całkowitego przebiegu trasa/miasto = 51%/49%, czyli prawie „fifty-fifty”.
                            Większość tras to powtarzające się wyjazdy do rodziny na dystansie 300 km (około raz w miesiącu). Na tym odcinku jest nieco ponad 50% dróg ekspersowych. Reszta to drogi Wojewódzkie. Na trasie zawsze tempomat, ile się tylko da.
                            Cykl miejski (Warszawa) to w większosci dojazdy do pracy 2x15 km lub 2x20 km (w zależności, która wybiorę).

Obserwacje:
                            Najmniejsze spalanie jest w mieście (to oczywiste). Latem jest to regularny wynik poniżej 4L (dojazdy do pracy). Zimą już wyraźnie gorzej. Trzeba liczyć koło 4.5L.
                            Na mojej standardowej trasie poza miastem dostaje wyniki w przedziale 4,5-4.9L. Raz miałem 4.0L – nie wiem, jakim cudem.
                            Istotnym czynnikiem na mały wynik jest długość tras – krótkie odcinki (<5 km) dają wysokie spalanie (5L+). Ale to nic odkrywczego i tak samo dotyczy konwencjonalnych samochodów.

1709745897901.jpg

Comment

• Pięknie ta hybryda pali... zazdro bo moje 1,5 połyka kosmiczne litry po mieście
                              wymierny test

dodam , że faktycznie mało honda przekłamuje - jak jeżdżę cały bak po mieście to przekłamanie 0,2l a jak po trasie to mniej
                              Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                              Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Zamieszczone przez Crane83 Zobacz posta
                                Co do zużycia paliwa, to na moim przykładzie wygląda tak:
                                Wersja – Sport. Pojazd wyjechał z salonu w październiku 2022 r. wiec zaliczył wszystkie pory roku, a co za tym idzie, wynik jest dobrze uśredniony.
                                Aktualny przebieg to około 17 600 km.
                                Średnie zużycie paliwa na tym dystansie to 4.3L/km (takie samo z wyliczeń i komputera) – Po wyjeździe z salonu wykasowałem przebieg „B” i tak zostawiłem. Nie wiem, dlaczego widnieje na nim 7600 km. Przypuszczam, że na każde 10 tys. km licznik się zeruje (może da się to jakoś zmienic?). Ale za to wskazanie średniego zużycia paliwa pozostaje aktualne. W ogóle bardzo podba mi się w Hondzie dokładność komputera, który jest praktycznie 1 do 1 zgodny z wynikami na dystrybutorze. Na ogół błąd jest +- 0.1L i nadal uśredniony wynik praktycznie zgadza się z wyliczeniami.
                                Maksymalne zarejestrowane spalanie na zbiorniku – 5.2L/100 km. (80% trasa)
                                Minimalne zarejestrowane spalanie na zbiorniku – 3,7/100 km. (100% miasto)

Co do profilu jazdy, to wygląda to tak:
                                Proporcje całkowitego przebiegu trasa/miasto = 51%/49%, czyli prawie „fifty-fifty”.
                                Większość tras to powtarzające się wyjazdy do rodziny na dystansie 300 km (około raz w miesiącu). Na tym odcinku jest nieco ponad 50% dróg ekspersowych. Reszta to drogi Wojewódzkie. Na trasie zawsze tempomat, ile się tylko da.
                                Cykl miejski (Warszawa) to w większosci dojazdy do pracy 2x15 km lub 2x20 km (w zależności, która wybiorę).

Obserwacje:
                                Najmniejsze spalanie jest w mieście (to oczywiste). Latem jest to regularny wynik poniżej 4L (dojazdy do pracy). Zimą już wyraźnie gorzej. Trzeba liczyć koło 4.5L.
                                Na mojej standardowej trasie poza miastem dostaje wyniki w przedziale 4,5-4.9L. Raz miałem 4.0L – nie wiem, jakim cudem.
                                Istotnym czynnikiem na mały wynik jest długość tras – krótkie odcinki (<5 km) dają wysokie spalanie (5L+). Ale to nic odkrywczego i tak samo dotyczy konwencjonalnych samochodów.

[ATTACH=CONFIG]64694[/ATTACH]
                                Uauuu, you have really nice results. I cannot reach the same with mine sport in warsaw. 18k km and total average is around 5.3l/100 km

Comment

Working...
                                X