Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w Civic XI generacji

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Crane83 Zobacz posta
    Czy tak podaje zawsze? Wg mnie komputer podaje pozostaly dystnans do przejechania, na podstawie srednio zuzycia paliwa i stanu zbiornika - zreszta to bardzo logiczne i tak powinno byc. Ale w momencie gdy komputer szacuje pozostaly dystans to "nie wie" jakie bezie spalanie za 50, 100 czy 200km. MMozemy jechac wioskami albo autostrada i pozostaly dystans caly czas bedzie sie aktualizowal w miare tego jak bedzie sie usrednialo zuzycie paliwa.

Innymi slowy: W momencie gdy zatankujemy samochod i nawet gdy nie zresetujemy sredniego zuzycia paliwa to dla komputera jest to infomracja -> "teraz mam pelny zbiornik i resetuje sobie srednie zuzycie paliwa, na poczatek podam jakies ale w miare przebywanych kilometrow bede podawal zasieg na podstawie sredniego zuzycia paliwa od ostatniego tankowania"

Chociaz ja musze powiedziec ze Civic podaje mi zasieg po zatankowaniu, "pamietajac" srednie zuzycie paliwa z ostatniego tankowania - przynajmniej takie mam wrazenie, bo te liczby sa mniejwiecej za kazdym razem dosc zblizone.
    Teoria miała by sens ale wtedy zrobiłbym około 1000km na zbiorniku bo do połowy mam niecałe 500km a na drugiej połowie pokazuje ze 200 - 250 km

Comment

• Zamieszczone przez Krecik_ Zobacz posta
      To dobry wynik osiągasz. Ja 700km na baku jeszcze nie osiągnąłem - przy czym poruszam się w ponad 85% trasami szybkiego ruchu.
      Fakt na ekspresowkach to nie ma szans U mnie te 700km+ to jest cykl mieszany bo u mnie przewaznie taki po prostu wychodzi.
      Teraz w ogole mialem takie przemyslenia aby podjac sie wyzwanie 1000km Civiciem na jednym tankowaniu. Teraz w letnich temperaturach jezdzac po miescie zamykam dzienny cykl na pozimie 3.5L/100km max wiec teoretycznie przy 40L zbiorniku taki zasieg jest do zrobienia - zostawiajac te 5L rezerwy. Ale i tak mi sie to nie uda gdyz 1000km ciagiem w miescie jest nie do przejezdzenia - nie bedac taksowkarzem. Zawsze sie trafi jakis wyjazd w trase ktory podbije spalanie.

Comment

• Zamieszczone przez Tomahawk5000 Zobacz posta
        Teoria miała by sens ale wtedy zrobiłbym około 1000km na zbiorniku bo do połowy mam niecałe 500km a na drugiej połowie pokazuje ze 200 - 250 km
        Ok. Czyli wychodzi na to ze wskaznik w Camry dziala po prostu nieliniowo. Swoja droga pamietam ze w Priusie mojego ojca jest takie samo zjawisko.

Comment

• Ktoś pytał wcześniej ile faktycznie wchodzi do baku civica. Odbierając auto od dealera miałem absolutne zero paliwa wg wskaźnika. Zatankowalem 38.5litra co oznacza że miałem w baku 1.5 lit paliwa

Comment

• Zamieszczone przez hondzia-81 Zobacz posta
            Ktoś pytał wcześniej ile faktycznie wchodzi do baku civica. Odbierając auto od dealera miałem absolutne zero paliwa wg wskaźnika. Zatankowalem 38.5litra co oznacza że miałem w baku 1.5 lit paliwa
            pisałem już o tym... po odebraniu auta i zatankowaniu do fula nie patrzyłem ile wchodzi natomiast po zapaleniu rezerwy i informacji ze mogę przejechać jeszcze 50 kilometrów jechałem zatankować a ponieważ trasę mam tak ułożoną ze było to cykliczne zdarzenie zaobserwowałem że do zbiornika wchodzi za każdym razem 30 litrów zadałem więc pytanie w serwisie gdzie jest jeszcze 10 litrów skoro zbiornik m 40 powiedzieli że w zbiorniku i że jest to nagminne w hondzie, teoretycznie jak auto pali 5 l/100 powinienem zrobić jeszcze 200 kilosów więc postanowiłem to sprawdzić czyli wyjechałem paliwo do "0" i jeździłem na minusie tzn. licznik pokazuje zero nie minus przejechałem chyba 38 kilometrów i miałem zamiar zwiększać tą granice po kolejnych tankowaniach ale olałem temat.

Comment

• Dla mnie chore jest to jak można zostawić 1.5 litra paliwa w baku. Mam nadzieję ze nic przez to sie jej niestało. Co do spalania to już widzę że bedę pobijał rekordy spalania. Mam przejechane pierwsze 600km z czego wiekszosc ekspresowki i mam 4.5litra sredniego. Teraz przejazd do pracy w trybie normal 34km w jedna strone z kompa 3.5lit. Uzywam reku itd. Ponoć na początku do jakiś 2 tys km i tak pali wiecej. Jezdze bardzo delikatnie i taki mam zamiar az do ok 2tys km. Niech sie wszystko dotrze pieknie
              Last edited by hondzia-81; 29-05-2024, 18:38.

Comment

Mam przejechane pierwsze 600km z czego wiekszosc ekspresowki i mam 4.5litra sredniego (...) Ponoć na początku do jakiś 2 tys km i tak pali wiecej
                Nie wiem jak, ale obstawiam, że gdy skończysz jeździć bardzo delikatnie to takie wyniki też skończą się na ekspresówce . Osobiście nie zauważyłem aby przy pierwszych tysiącach spalanie było większe - pewnie właśnie dlatego, że jeździ się mniej dynamicznie niż docelowo.

Comment

Teraz przejazd do pracy w trybie normal 34km w jedna strone z kompa 3.5lit.
                  Z jakimi prędkościami ?
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Połowa trasy do 90km/
                    Druga połowa płynny ruch miejski. Sporo świateł i postojów w korku

Comment

• Ostatnio jechałem do rodziny Warszawa-Krakow,S7 tempomat 110,potem zjazd z trasy i jazda po wioskach itp 50-90,spalanie 5.5l

Comment

• Zamieszczone przez Krecik_ Zobacz posta
                        Nie wiem jak, ale obstawiam, że gdy skończysz jeździć bardzo delikatnie to takie wyniki też skończą się na ekspresówce . Osobiście nie zauważyłem aby przy pierwszych tysiącach spalanie było większe - pewnie właśnie dlatego, że jeździ się mniej dynamicznie niż docelowo.
                        Mam dokladnie takie same obserwacje - czyli nie zaobserwowalem istotnej zmiany w zuzyciu paliwa miedzy okresem dociearania a pozniejszym. Odbieralem samochod przed zima wiec ogolnie spalanie wtedy roslo. Ale gdy porownam statystki z tego okresu a rok pozniej to wygladaja bardzo podobnie.

Ogolnie po 20 tysiacach kilometrow, musze pwoiedziec ze ten samochod jest oszczedny ale mistrzem w tej dziedzinie nie jest (jak na hybryde). Robi bardzo dobre wyniki w miescie. Ale na trasie lepszy byl stary Prius. Trzeba jednak uczciwie powiedziec z to inny performance, masa itd.

Comment

Dla mnie chore jest to jak można zostawić 1.5 litra paliwa w baku. Mam nadzieję ze nic przez to sie jej niestało. Co do spalania to już widzę że bedę pobijał rekordy spalania. Mam przejechane pierwsze 600km z czego wiekszosc ekspresowki i mam 4.5litra sredniego. Teraz przejazd do pracy w trybie normal 34km w jedna strone z kompa 3.5lit. Uzywam reku itd. Ponoć na początku do jakiś 2 tys km i tak pali wiecej. Jezdze bardzo delikatnie i taki mam zamiar az do ok 2tys km. Niech sie wszystko dotrze pieknie
                          Sprawdzilem swoje pierwsze tankowanie i byla to objetosc 34.7L a wiec w zbiorniku dostalem na start troche ponad 5L. Faktycznie w Twoim przypadku chyba "napluli" do zbiornika.
                          Ale nie przejmowalbym sie. Zbiornik jest pewnie tak uksztaltowany ze lustro cieczy zmniejsza powierzchnia aby utrzymac dostatecznie duzy slup paliwa i tym samym "odciac" sie od dna. Poza tym, po drodze jeszce jest filtr paliwa ktory wylapie ewentualne zanieczyszcenia.

Comment

• Zawsze nowe fury są tak oddawane aby dojechać do stacji i zatankować, zawsze jak odbierałem to tak było, a to różne salony były. No i komputer przekłamuje celowo, aby był zapas wynikający również z błędu pomiarowego ilości paliwa itp. Ogólnie jak pisze 0 to prawdopodobnie można jeszcze 30-50km przejechać będzie delikatnie.

Comment

• Hmm dopiero do mnie doszlo ze w XI scieli bak aż o 10 litrow w stosunku do 8/9 generacji. Skoro jest tylko 40 litrów przy zasadniczo tym samym spalaniu autostradowym... czyli jadac te 140 lampka zapali sie jeszcze przed 400km... ojoj. Ja rozumiem ze dużo mniej pali po miescie i pewnie na co dzień się rzadziej nawet tankuje ale... jak tak jechac z przepisową+ prędkością nad morze albo na poludnie EU to przyjdzie zaglądać na stacje sporo. A ja narzekam na moją Rke która ma 50 litrów... Ale grunt że to w tej sytuacji ma jednak napęd spalinowy i da sie zatankowac w parę minut a nie kwitnąć jak palant godzinami na ładowarce... albo obok niej jak akurat na wyjazdy wakacyjne wszystko pozajmowane
                              ............................C I V I C
                              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                              . .
                              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez zyga502 Zobacz posta
                                Ostatnio jechałem do rodziny Warszawa-Krakow,S7 tempomat 110,potem zjazd z trasy i jazda po wioskach itp 50-90,spalanie 5.5l
                                w takich warunkach to można zrobić i wyniki 1.5T w CVT - będzie w granicach 6,5 - 6,7 l
                                Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                                Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Working...
                                X