Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic XI kontra konkurencja

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jeszcze trzy lata temu napisał bym że Francuskie, czy dalej są nowe modele tak dobrze zabezpieczone nie wiem.
    Megane IV, talisman, czy wcześniejsze laguny III/ Megane III zabezpieczone wzorowo. Podobnie citroen z tych lat.

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Pod względem zabezpieczania antykorozyjnego, to teraz jakie najlepsze auto, pod tym kątem, z nówek ?
      Jeszcze jakiś czas temu była pośmiewiskiem i pierwszym skojarzeniem moim (i pewnie nie tylko moim) z marką była rdza, rdza rdza. Cóż mi z niezłych tradycyjnych silników, mechaniki itp jak potem trzeba gruzem jeździć?
      Ale od dłuższego czasu słyszę niżej wymienione głosy - i to nie od pojedyńczych osób, ale coraz częściej, że jest dużo lepiej niż aktualnie w Hondzie czy Toyocie.

Comment

• Tesla zapodała kolejne obniżki. Za Model 3 2023 RWD wołają teraz 206.790. Obniżka z 219.990 czyli 13.200 obniżki Jedni jak Honda podnoszą o 13 tys. a inni jak Tesla opuszczają o 13 tys.
        Z dopłatą MÓJ ELEKTRYK wyjdzie 188040zł dla osób fizycznych lub 179790zł jak ktoś ma kartę dużej rodziny (wymagany wtedy przebieg 15tys. km/rok) jak dobrze rozumuję ten program.
        Civic Advance z lakierem wychodzi drożej chyba że weźmiemy Sonic Grey (177.900) to Tesla jest 1890zł droższa i biały lakier w gratisie
        Ceny elektryków już zrównują się ze spalinówkami/hybrydami. Jak ktoś ma dom z fotowoltaiką to decyzja warta przemyślenia pod kątem opłacalności.
        Osobiście nie widziałem takiej Tesli z bliska więc nie wypowiem się nad jakością montażu itp.
        Ktoś może wie jak wyglądają dopłaty (o ile są takie?) jeśli kupujemy taką Teslę na FV23 na firmę?

Comment

• Ceny Tesli nie elektryków, który elektryk oprócz Tesli zrównał się ze spalinówkami? Faktem jest, że w tej cenie, choć to najsłabsza Tesla 275KM i 6 sec do 100, nie ma za bardzo nic lepszego. Model 3, to klasa średnia jakby nie patrzeć.

Comment

• Zamieszczone przez ivanik Zobacz posta
            Ktoś może wie jak wyglądają dopłaty (o ile są takie?) jeśli kupujemy taką Teslę na FV23 na firmę?
            4. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Jakie mogę dostać dofinansowanie?
            Osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą mogą otrzymać takie samo dofinansowanie, jak każdy inny przedsiębiorca, tj.: w przypadku zakupu pojazdu kat. M1 nawet do 27 000 zł (przy średniorocznym przebiegu nie mniej niż 15 tys. km), na pojazd kategorii N1 do maksymalnie 70 000 zł (ale nie więcej niż 30% kosztów kwalifikowanych), na pojazd kategorii L1e-L7e od 4 000 zł.

Wsparcie do zakupu pojazdów kat M2 i M3 przez przedsiębiorców może odbywać się na zasadach zgodnych z pomocą publiczną (GBER), w związku z tym nabór na te kategorie zostanie ogłoszony na późniejszym etapie.

Comment

• Zamieszczone przez ivanik Zobacz posta
              Jak ktoś ma dom z fotowoltaiką to decyzja warta przemyślenia pod kątem opłacalności
              I to jest slowo klucz.
              W innym przypadku zakup agregatu prądotwórczego ............Hondy
              Spasowanie średnie ,jeden serwis na cały kraj.
              Jako kolejny samochód wart rozwazenia

Comment

• Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
                Jeszcze jakiś czas temu była pośmiewiskiem i pierwszym skojarzeniem moim (i pewnie nie tylko moim) z marką była rdza, rdza rdza. Cóż mi z niezłych tradycyjnych silników, mechaniki itp jak potem trzeba gruzem jeździć?
                Ale od dłuższego czasu słyszę niżej wymienione głosy - i to nie od pojedyńczych osób, ale coraz częściej, że jest dużo lepiej niż aktualnie w Hondzie czy Toyocie.
                https://www.youtube.com/watch?v=cFmnnYLboBU
                mój brat posiada mazde 6 z 15r, kupił ją jako 2l auto w Anglii bo tam mieszka na stałe, w mieście portowym. Posiada auto do dziś, rdzy nie ma.

Comment

• Zamieszczone przez Mariusz -TT Zobacz posta
                  Spasowanie średnie
                  Nie wiem co wg. Ciebie oznacza "średnie"
                  Mam Tesle 3, model z końcówki 22 - nic nie skrzypi, nie trzeszczy. Cicho w środku. Tak o klasę lepiej od Civica czy Focusa.
                  Powiedziałbym, że poziom Passata albo A4. No a subiektywnie to we wnetrzu jest duzo ciszej niz w jakiejkolwiek spalinówce do 250k pln
                  Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Nie lubię elektryków i jestem przeciwnikiem wpychania ich na siłę przez zielonych, nie chcę też na razie sprzedawać Cupry, bo w planach mam stage 2 i ok 380KM, ponadto auto się nie psuje i świetnie jeździ, gdybym jednak ktoś mi go ukradł, to w tym momencie kupiłbym właśnie Teslę 3, pewnie dołożyłbym do long range albo poprzestał na standard, musiałbym pojeździć jeszcze obiema. Nic lepszego na dzisiaj bez podziału na Ev czy spalinówki nie widzę. Może Cupre Leona, ale to byłaby zacięta walka

Comment

• Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                      Zamieszczone przez Mariusz -TT
                      Spasowanie średnie
                      Nie wiem co wg. Ciebie oznacza "średnie"
                      Juz wyjaśniam
                      Odnośnie trzeszcenia w środku-pełna zgoda -nic takiego nie występuje.
                      Natomiast ogłądałem dużo Tesli i nie tylko modelu 3 i jakośc spasowania karoserii,uszczelek pozostawia naprawdę wiele do życzenia.
                      Wszystkie oglądane egzemplarze były z salonu,bezwypadkowe a spasowanie jak po jakimś dzwonie-więc smiem twierdzić że coś takiego jak kontrola jakości w tej firmie nie istnieje

Comment

• Zamieszczone przez Mariusz -TT Zobacz posta
                        jakośc spasowania karoserii,uszczelek pozostawia naprawdę wiele do życzenia.
                        OK - to tu się różnimy, bo w żadnym z moich aut przez ponad 30 lat nic takiego nie sprawdzałem

Aż poszedłem zerknąć czy spasowanie blach się różni w Tesli, BMW X5 i Vitarze, bo takie mam teraz w garażu.
                        Nie ma różnic (na moje amatorskie oko) , choć w Vitarze blacha maski/nadkoli etc wydaje się zdecydowanie cieńsza od pozostałych (choć może to kwestia mniejszego usztywnienia z tyłu blach)
                        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Dla mnie auto to wciaz juz nawet nie w 80, ale dzisiaj powiedzialbym 90% to jak jezdzi... nawet nie zwracam uwagi na takie... pierdoly. Gdzies mam jak jest spasowane, z lupa nie ogladam, z poskladania interesuje mnie czy trzeszczy czy nie i czy psuje sie czy nie Uszczelki? Póki nie ciekną, co mi do nich
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ktoś coś jeszcze ma ciekawego co można kupić za kwotę Civic XI lub z lekką dopłatą? Przeraża mnie dostępność i czas oczekiwania za tym autem. Jeśli teraz jest zablokowana możliwość zamówień to wcześniej jak 2024 rok nie ma się co spodziewać dostawy/odbioru. Auto ma służyć głównie jako dojazd do pracy około 5 x 90km / tydzień więc jakieś mocne benzyny co palą po 10l/100 odpadają. ON też nie chcę bo przy tych EURO normach to już zbyt skomplikowane konstrukcje (DPF, AdBlue itp.).[/QUOTE]

Nie wiem czy ktoś pisał tu o maździe CX30 ale to auto w najbogatszej wersji kosztuje 150 tys. (plus ; minus), po tych wszystkich wpisach o czekaniu o tym że przedsprzedaż u niektórych przesunęła się z marca na czerwiec i wszystkich wątpliwościach z oczekiwaniem i ceną sam zacząłem się rozglądać za innym autem... nie będę pisał o toyocie bo wpisów jest dość natomiast jeździłem mazdą która ponoć bardziej rdzewieje od hondy ale o dziwo ma niesamowicie zakonserwowane podwozie, silniczek 2 litrowy 150 km z jakimś akumulatorem wspomagającym spalinówkę żeby mniej palił powiem ze auto było świetnie wyposażone a fotele pokryte czarną papą można oczywiście mieć kremową powiem ci ze jazda tym autem jest na prawdę przyjemna nie ma takiego przyspieszenia jak civic ale spaliło w teście 6 litrów niestety jedyną wadą dla mnie to brak automatu w testowanym aucie są oczywiście z nowszym silnikiem i automatem ale trzeba czekać do listopada dodam ze mazda daje gwarancję ceny czyli podpisując umowę i robiąc zadatek masz gwarancję ceny z zamówienia nawet jak następnego dnia podrożeje

Comment

• Tesla 3, cena ok 180 z dopłatą. Na takie dojazdy jak pisałeś spokojnie starczy, a moc 275KM naprzeciwko Civica robi wrażenie.
                              Z innych aut rozważyłbym Cupre Leona 2,0 245KM, silnik z potencjałem, ale nawet te 245KM już dobrze jedzie. Za mniejszą kasę, to Seat Leon 2,0tsi 190KM widziałem takie za ok 150, 160 tyś, więc nawet korzystnie, w trasie pewnie nie będzie dużo więcej palił od Civica.
                              Co do Mazdy, to wolałbym jednak trójkę zamiast Cx 30 i na pewno próbowałbym kupić, to 2,0 186KM, w porównaniu do poprzedniego 2,0 180KM jedzie wyraźnie lepiej.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                                Tesla 3, cena ok 180 z dopłatą. Na takie dojazdy jak pisałeś spokojnie starczy, a moc 275KM naprzeciwko Civica robi wrażenie.
                                Z innych aut rozważyłbym Cupre Leona 2,0 245KM, silnik z potencjałem, ale nawet te 245KM już dobrze jedzie. Za mniejszą kasę, to Seat Leon 2,0tsi 190KM widziałem takie za ok 150, 160 tyś, więc nawet korzystnie, w trasie pewnie nie będzie dużo więcej palił od Civica.
                                Co do Mazdy, to wolałbym jednak trójkę zamiast Cx 30 i na pewno próbowałbym kupić, to 2,0 186KM, w porównaniu do poprzedniego 2,0 180KM jedzie wyraźnie lepiej.
                                jeździłem 3, 6, c3 i cx30 (oczywiście jazdy testowe) myślę że cx 30 jest po prostu wygodniejsza od 3 oczywiście najwięcej miejsca jest w 6 ale cena zaczyna się od 160 klocków poza tym 6 jest już nieco archaiczna jeśli chodzi o wnętrze (to jest moja opinia)

Comment

Working...
                                X