Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic XI kontra konkurencja

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta
    A co do Acury TSX to wez pod uwage, ze Honda w US jest na poziomie Dacii w Europie jezeli chodzi o prestiż marki a Civic to takie Sandero
    Przy USDMowym Accordzie w tamtym czasie byl strasznym pazdzierzem jezeli chodzi o jakosc i design wiec nasz Accord (czyli globalny wtedy) bylby premium nawet bez zabiegow typu drewno na desce
    Oj, przesadzasz. Jeśli Honda w US/CA jest odpowiednikiem Dacii to dla VW już brakłoby skali. Naprawdę nisko go tam oceniają...
    Honda w Ameryce Płn. jest ceniona, ale nie czczona.

Accord VII/VIII USDM aż takim padłem nie był (notabene był najpoważniejszym rywalem Camry), jakość była hondowska czyli daleko od premium ale jednak trwała i niezawodna, design...cóż, racja, słabo . Ale za to fajną V6 miał - w Europie brakło jaj Hondzie na taki ruch, szkoda.

Comment

• A gdzie umiejscowicie Hondę NSX ? Jest to auto Premium jak Acura NSX ,czy nie ?

Comment

• Zamieszczone przez Typek® Zobacz posta
        A gdzie umiejscowicie Hondę NSX ? Jest to auto Premium jak Acura NSX ,czy nie ?
        Juz pisalem, ze sporo jest pewnych wyjatkow.
        Toyota Century, wspomniany juz VW Phaeton czy nawet Kia Stinger

Moim zdaniem NSX juz z racji bycia supercarem jest wyłomem z pozycji Hondy w układance. Jednak w USA nie jest Honda tylko Acura. Na rynkach na ktorych nie ma Acury, jest Honda.

Edit. Takie jeszcze przemyslenie. Ze jak sobie zestawic supercary to znowu Honda jest takim ubozszym krewnym. Wywoluje zupelnie inne reakcje niz Lambo, Ferrari czy McLaren
        Last edited by filipfm; 17-05-2025, 22:53.

Comment

• Zamieszczone przez filipfm Zobacz posta

Moim zdaniem NSX juz z racji bycia supercarem jest wyłomem z pozycji Hondy w układance. Jednak w USA nie jest Honda tylko Acura.
          Bardziej mi chodziło o porównanie NSX od Acura i Hondy. Ponoć są to bardzo podobne auta, wręcz identyczne.
          Czemu więc Acura NSX to Premium, a Honda NSX budżet ? :-)

Comment

• Zamieszczone przez Typek® Zobacz posta
            Bardziej mi chodziło o porównanie NSX od Acura i Hondy. Ponoć są to bardzo podobne auta, wręcz identyczne.
            Czemu więc Acura NSX to Premium, a Honda NSX budżet ? :-)
            Przeciez Ci napisalem, ze tak nie jest.

Comment

• Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
              Civic w najdroższej wersji będzie tańszy od Camry w podstawie więc czy to te same pieniądze ? To jednak auto z segmentu D . Moim zdaniem nie jest to auto dla kogoś kto jest zainteresowany civic- em , honda się prowadzi jak na kompakta przystało czego o Toyocie powiedzieć nie można . Rozmiar Camry też nie dla każdego będzie atutem , dla mnie hondzina jest odpowiednia gabarytowo . Subiektywnie ja również nie odnajduje w Toyocie oznak premium
              jak dla mnie to te same pieniądze
              civic najdroższy 166tys. camry najtańsza 173 - różnica 7 tys. przy kwocie tego rzędu jest pomijalna
              (nie odnoszę się do cen gdy civic kosztował 186tys. bo nie wiem jak wtedy stała camry, jednocześnie zobaczymy jakie ceny za chwile będzie miał civic - rozpatruje obecny stan cen)
              tak, toyota w podstawie ale nadal to jednak klasa wyżej i to co Tobie nie pasuje (prowadzenie, rozmiar) może akurat być zaleta dla innego użytkownika bo auto wieksze bagażnik także i dla rodziny się przyda
              nie namawiam na toyote bo sam bym wybrał chyba civic właśnie za prowadzenie i lepsze multimedia ale wg mnie jest to konkurencja dla civic - o tym mammy temat
              w takiej samej praktycznie kwocie dostajesz auto klasę wyżej (to jednak trochę czuc moim zdaniem, które mam po zrobieniu 1500km jazdy), z dobrym sensownym niezawodnym silnikiem 218KM i sprawnym napędem hybrydowym
              czyli auto bardzo podobne walorami do civic w tej samej praktycznie kwocie
              jestem pewien, że ludzie powyżej 40stki po jeździe tym autem na pewno by rozważali zakup zakładając, że poszukują hybrydy właśnie
              takie moje przemyślenie zgodne z tematem wątku a co kto wybierze to jego indywidualny wybór
              Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
              Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Tak jak piszesz najdroższy civic 166 a Camry wypasiona powyżej 200 a to już jest różnica . Zgodzę siè z Tobą że jak ktoś jest zainteresowany hybrydą to toyota będzie w jego kręgu zainteresowania ale osobiście uważam iż nie jest to samochód dla klienta zainteresowanego civic-em .To tylko moje subiektywne zdanie ale nikt ze znajomych posiadaczy hondy nawet w przeciwieństwie do mnie nie rozważał Toyoty.
                Last edited by gienio; 18-05-2025, 12:24.

Comment

• Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
                  civic najdroższy 166tys. camry najtańsza 173 - różnica 7 tys. przy kwocie tego rzędu jest pomijalna
                  Oj chyba słabo.. patrzyłem ceny Camry to okolice 200tys.pln..
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Przecież honda drastycznie obniżyła ceny civica, więc jest dużo tanszy niż camry.

Comment

• Dokładnie. Advance do wyjęcia za 160 z lakierem, to nie jest wcale blisko Camry
                      Last edited by bravossi; 18-05-2025, 13:17.

Comment

• Na Camry w wersji Prestige dostaniecie ok. 30-32k pln rabatu jak kupujecie na JDG czy spółkę. (stan na kwiecień)
                        Wychodzi ok. 179k brutto

Pamietajcie, że nadal nie da się zamontować haka ani belek na dach (brak oficjalnej homologacji).
                        No i w wersji max czyli Executive nie składa sie tylna kanapa (dziura na narty jest) ale w zamian jest regulowana elektrycznie - wygodnie z tyłu się jedzie.
                        Jak ktos lubi klasykę czyli duży sedan, to w najnowszej wersji to dobre auto.

A no i jest trochę ciszej na autostradzie ale to nadal poziom Toyoty/Hondy czyli wiadomo - bieda akustyczna
                        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Ja jestem osobą, która oglądała Civica, ZR-V i zdecydowała się na Camry.
                          Wtedy jeszcze jak pamiętam upust na Civic był 20k a nie 30k jak teraz a pomimo tego to auto sprawiało dla mnie wrażenie mimo wszystko zbyt drogiego.
                          Nie było się w sumie to czegoś tak bardzo przyczepić. Wnętrze ok, napęd i zawieszenie ok. Ale dla mnie osobiście nie było żadnego wow... może po prostu nie umiem tego zauważyć/docenić.
                          Poza tym na jeździe testowej wszystkiego się nie odczuje.
                          Bardziej zaczął mnie interesować ZR-V ze względu na 4-os rodzinę... ale tam znowu brak bagażnika. I nie chodzi o to żeby był mega kufer ale w tych pieniądzach to oczekuje się przynajmniej skromnego spakowania dla dorosłych i dwójki nastolatków. A w ZR-V nam się przynajmniej nie udało. Testowałem z walizkami w ASO
                          Co mnie zniechęcało najbardziej - o ile sprawdzałem ten konkretny napęd hybrydowy Hondy jest jednak stosunkowo "młody" i obawiałem się ewentualnych problemów a ja dojeżdżam auta do końca. Druga rzecz to przy tym wolumenie sprzedaży to ja nie wiem co będzie dalej z Hondą w Polsce... podobno już ograniczali ilość ASO. Przy tej chińskiej konkurencji to co będzie za kilka lat ?
                          Poza tym o dziwo salon nie był jakoś skłonny do negocjacji i nie zachęcali mnie zbyt do zakupu...
                          No i za Camry - już V generacja sprawdzonego napędu Toyoty, wygodnie/przyjemne wozidło w trasy ( a to dla mnie ważne ) dosyć przestronne dla 4 os rodziny z "normalnym" bagażnikiem i dla mnie bardzo bogatym wyposażeniem wersji Prestige. I te 230KM napędu robi robotę Cenę warto negocjować bo można zejść z katalogowej.
                          Last edited by charliez; 18-05-2025, 15:29.

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                            Oj chyba słabo.. patrzyłem ceny Camry to okolice 200tys.pln..
                            zanim napisalem porównanie do civic sprawdziem - nie wnikam w szczegóły ale chyba oficjalny cennik toyoty to dobre zródlo? https://www.toyota.pl/oferty-specjal...cB#/pl/ngcamry
                            tak samo popatrzyłem na hondę wskazując oficjalny cennik najniższej (edit: najwyższej) wersji 166 tys.
                            Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                            Jak ktos lubi klasykę czyli duży sedan, to w najnowszej wersji to dobre auto.

A no i jest trochę ciszej na autostradzie ale to nadal poziom Toyoty/Hondy czyli wiadomo - bieda akustyczna
                            w 100% sie zgadzam i uważam, że wszystko zależy od klienta - jednemu to zapasuje innemu nie
                            a jak widać
                            Zamieszczone przez charliez Zobacz posta
                            No i za Camry - już V generacja sprawdzonego napędu Toyoty, wygodnie/przyjemne wozidło w trasy ( a to dla mnie ważne ) dosyć przestronne dla 4 os rodziny z "normalnym" bagażnikiem i dla mnie bardzo bogatym wyposażeniem wersji Prestige. I te 230KM napędu robi robotę Cenę warto negocjować bo można zejść z katalogowej.
                            nie tylko ja zauważyłem, że może to być alternatywa dla civic

temat służy do wymiany zdań/informacji - ja sam osobiście nie wiem czy bym się zdecydował na camry ale po zrobieniu kilometrów tym autem zauważam jego potencjał i myślę, że jest grono ludzi, którym on przypasuje, szczególnie jeżeli to będzie wersja ze zmienionym kokpitem, która podałem w linku do cennika czyli ta bez tych dramatycznych multimediów. Dodam też, że kupując auto warto patrzeć pod siebie a nie pod to by się sąsiadowi podobało. Przykładowo osobiście mogę zrezygnować z systemów wspomagających typu prowadzenie w liniach, tempomat aktywny a a nawet blis bo nie muszę i nawet niekoniecznie chce tego używać (choc akurat mam wiec wiem czy chce czy nie) a jednocześnie nigdy nie zrezygnuje ze zwykłego tempomatu albo porządnych świateł bo dla mnie to priorytet
                            zmierzam do tego, że uboższa wersja toyoty może też komuś pasować bo nie są one skonfigurowane w 1:1 z civic
                            tyle informacyjnie

ps. a i jeszcze dodam, że to fajne auto jak i kilka innych toyot, które wyszły w przeszłości tej marki ale...
                            jak dla mnie właśnie pozostaje to ale małe... jakiś brak polotu czy zacięcia sportowego - nie wiem jak to nazwać - co sprawiło, że zawsze finalnie wybrałem hondę...
                            Last edited by Lcfr; 18-05-2025, 20:40.
                            Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                            Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Skoro jest "civic a konkurencja" to zapytam czy ktoś pozyskał informacje na temat osiągów bo napęd podobno z civica tylko po modernizacji nowego Prelude ?

pozdrawiam

Comment

• Gdyby ktoś szukał szybkiego auta, to w VW są fajne promocje :

VW GTI.png

Miałem Golfa, żona T-Roc R i polecam Golfa GTI
                                Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Working...
                                X