Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujnik poziomu oleju - 1,5T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Janekdh Zobacz posta
    Bo będę musiał znowu jechać do ASO
    Niestety ale to wg mnie jedyna droga. Mają robić póki nie zrobią. Auto jest na gwarancji i finito. A jak powiedzą, że ten typ tak ma to zapytaj - co w sytuacji kiedy rzeczywiście będzie problem z poziomem oleju w wyniku czego silnik się zrypie? Przecież to jeden z najważniejszych komunikatów w każdym samochodzie. Uprzedzając wskazywanie winowajcy w "wodziance" ( jeśli na niej jeździsz), Jeżdżę od nowości na 0W20 Type 2.0 , prawie 40 tys. przebiegu i nigdy nie miałem takiej sytuacji jak Ty. Jedź, zgłoś i mają zrobić. Bez dyskusji.

Comment

To ASO akurat wymieniło ten czujnik bez dyskusyjne podobno dużo było już takich przypadków i nikt po wymianie nie wrócił. No to chyba będę pierwszy. Przypuszczam że sama wymiana czujnika nic tu nie daje trzeba jeszcze coś z kompem zrobić nie wiem skasować błędy albo od nowa całe oprogramowanie wgrać. Bo oni tylko wymienili sześć zalali olejem i gotowe. Tak jak pisałem wcześniej radość z naprawionego auta starczyła na 100km a następnego dnia to samo :/ PS. problem pojawił się na oryginalnym oleju 0w20 Type 2.0 około 1200km po przeglądzie. Jak wyskoczył mi kilkukrotnie ten komunikat to postanowiłem wymienić olej na SSO 0W30 i cały czas taki mam zalany i jest na full a czujnik uparcie cały czas swoje. ehhh
      Last edited by Janekdh; 21-07-2019, 15:40.

Comment

Czyli jak widzisz nie olej. Może trefna partia czujników - to tylko urządzenia.
        Sprawa jest prosta jak w sytuacji : Tato, ale ja się uczyłem. Ale ja się nie pytam czy się uczyłeś, tylko czy się nauczyłeś
        To nie Twój problem szukać rozwiązania. Wertować internet, fora i inne. Kupiłeś za duże pieniądze auto, masz gwarancję. Jest problem, musi! być rozwiązany i kropka. Mają robić co tylko chcą, ale mają to usunąć. Skąd masz wiedzieć czy następnym razem widząc zapaloną lampkę czujnika ciśnienia oleju to będzie "ten typ tak ma" czy może oliwa jest juz tylko na dnie miski? Dadzą Ci na piśmie taką gwarancję? Znasz odpowiedź. Nie wdawaj się w dyskusje tylko egzekwuj gwarancję. ASO w drugą stronę absolutnie by się nie przejmowało Twoimi błędami tylko wystawiło FV za naprawę. Bierz auto zastępcze i niech walczą. Do skutku. Aż wygrają

Comment

To nie kwestia wadliwych czujników. Honda już wie, że ich wymiana nic nie daje. Nie ma znaczenia też olej. Mi przy 5w30 również pojawił się taki błąd. Na dniach ma pojawić się aktualizacja oprogramowania.

Comment

Zamieszczone przez tomq Zobacz posta
            Na dniach ma pojawić się aktualizacja oprogramowania.
            No to już coś wiemy. Szkoda, że ASO o tym nie informuje klienta podczas wymiany czujnika.

Comment

Na dniach ma pojawić się aktualizacja oprogramowania.
              Powiedz skąd masz taką informacje?

Comment

Zamieszczone przez montada Zobacz posta
                (...) Szkoda, że ASO o tym nie informuje klienta podczas wymiany czujnika.
                Powiedz skąd masz taką informacje?
                Zależy które ASO. Faktycznie do tej pory standardem było wymienianie tego czujnika. Jednak problem okazał się szerszy i wymiana tego elementu czy zmiana gęstości oleju nie dawały rezultatów. Ostatnio podczas jazy autostradą pojawił mi się błąd "sprawdź poziom oleju", podjechałem do ASO i okazało się, że czujnika już nie wymieniają. Od kierownika otrzymałem informację, że czekają na biuletnyn dotyczący aktualizacji oprogramowania.

Comment

Zależy które ASO. Faktycznie do tej pory standardem było wymienianie tego czujnika. Jednak problem okazał się szerszy i wymiana tego elementu czy zmiana gęstości oleju nie dawały rezultatów. Ostatnio podczas jazy autostradą pojawił mi się błąd "sprawdź poziom oleju", podjechałem do ASO i okazało się, że czujnika już nie wymieniają. Od kierownika otrzymałem informację, że czekają na biuletnyn dotyczący aktualizacji oprogramowania.
                  W dalszym ciągu pojawia ci się komunikat po wymianie tego czujnika? U mnie ciągle jak tylko się auto dobrze rozgrzeje. Jak ASO chce u ciebie naprawić ten problem masz czekać? czy jak? Jutro jadę na umówiona "diagnostykę" maja zobaczyć o co chodzi.

Comment

Pojawia się raz na jakiś czas przy dłuższej jeździe autostradą. Czujnik wymieniali mi już 2 razy, teraz czekają na biuletn i będą dzwonić jak tylko się pojawi.

Comment

Byłem w piątek na "diagnostyce" panowie z ASO w sumie nic nie stwierdzili po za nadmiarem oleju wiec odciągnęli nadmiar i jest już w normie. A komunikat powraca jak bumerang za każdym uruchomieniem silnika po rozgrzaniu oleju. Mam czekać na telefon zamawiają mi kolejny czujnik będą wymieniali bo takie są zalecenia Honda Polska w takich przypadkach. :/ nie podoba mnie się to...

Comment

Byłem w piątek na "diagnostyce" panowie z ASO w sumie nic nie stwierdzili po za nadmiarem oleju wiec odciągnęli nadmiar i jest już w normie. A komunikat powraca jak bumerang za każdym uruchomieniem silnika po rozgrzaniu oleju. Mam czekać na telefon zamawiają mi kolejny czujnik będą wymieniali bo takie są zalecenia Honda Polska w takich przypadkach. :/ nie podoba mnie się to...
                        Jak to jest? podczas wymiany oleju, wlewają do silnika tyle ile ma być, czyli 3,5l. Później jest problem gdy samochód informuje aby sprawdzić poziom oleju. Stwierdzone zostaje, że jest go więcej niż powinno być = niż zostało wlane przy wymianie oleju. Czy to znaczy że czujnik jest walnięty czy przybyło oleju (co jest niemożliwe). Więc wymiany czujników nic tu nie dadzą, bo tu nie elektronika zawodzi jeżeli objętość cieczy którą powinien być olej ma większą objętość niż 3,5l. Tak wyglądają naprawy w Hondzie? qua co my kupiliśmy?

Comment

Zamieszczone przez AdamZet Zobacz posta
                          Czy to znaczy że czujnik jest walnięty czy przybyło oleju (co jest niemożliwe).
                          Niemożliwe a jednak.... poczytaj o problemach z poziomem oleju w 1.5T w USA i Chinach.... jest o tym osobny temat. Generalnie w Polsce nikt nie zglasza problemu. U mnie autko od marca 2018 olej LM OW30 A3 stan na max. Ostatnia wymiana w grudniu 2018 jezdze odcinki po 5km do pracy i stan narazie bez zmian. Komunikat o ktorym mowa nigdy mi sie nie pojawil. Olej wymieniam poza ASO wiec wiem co jest wlane i ile.

Comment

Ja tam nie wiem ile tam wlali z miarką tam nie stałem. Z tego co się dowiedziałem to Oficjalnie Honda wymienia te czujniki jak ktoś ma taki problem. A nie oficjalnie z tego co się dowiedziałem to mają zmienić oprogramowanie (potwierdzone przez Honda Polska). Algorytm który monitoruje poziom oleju podczas jazdy ma coś skopane i prawdopodobnie do końca tego roku ma pojawić się aktualizacja. Czujnik podczas jazdy stale monitoruje poziom oleju, ale aby prawidłowo działał ktoś musi odpowiednio napisać algorytm który uwzględnia wiele czynników miedzy innymi: objętość oleju, temperatura oleju, prędkość silnika, przyspieszenie wzdłużne i poprzeczne rosnące i malejące, pienienie się oleju, jazda po wzniesieniu itd. Te wszystkie parametry są uśredniane i obliczane. W związku z tym może pojawiać się komunikat o osiągniętej minimalnej objętości oleju. Oby to aktualizacji poprawili. Jestem umówiony na wymianę tego czujnika już po raz drugi. Jestem sceptyczny to do naprawy tego problemu poprzez wymianę chyba że sam czujnik ma wadę.

Comment

Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz posta
                              Niemożliwe a jednak.... poczytaj o problemach z poziomem oleju w 1.5T w USA i Chinach.... jest o tym osobny temat. Generalnie w Polsce nikt nie zglasza problemu. U mnie autko od marca 2018 olej LM OW30 A3 stan na max. Ostatnia wymiana w grudniu 2018 jezdze odcinki po 5km do pracy i stan narazie bez zmian. Komunikat o ktorym mowa nigdy mi sie nie pojawil. Olej wymieniam poza ASO wiec wiem co jest wlane i ile.
                              CIVIC na rynek USA maja trochę inny silnik. W misce olejowej nie ma czujnika poziomu oleju. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
                              Last edited by Janekdh; 30-07-2019, 18:08.

Comment

Osoby które mają problem z wyskakującym komunikatem proszę o kontakt za pomocą wiadomości prywatnej.

Comment

Working...
                                X