Zamieszczone przez rybacbr
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T
Collapse
X
-
nooo tylko nie przesadź z interwałem ... zobacz co się może stać z pompą oleju wpis #30, jak udział paliwa przekroczy wartość krytyczną: wpis #32 zobacz jak to wygląda :
Awaria silnika 1.8 V-TEC
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Skończyła mi się gwarancja, więc w końcu mogłem samemu wymienić olej. Może i bym pojechał do ASO (wymiana kosztuje ~150 zł), ale często długo trzeba czekać i zawsze przelewają. Sam chciałem się przekonać ile wchodzi oleju - wlałem na oko, żeby później ewentualnie dolać. Okazało się, że akurat wycelowałem w górną kreskę na bagnecie, czyli maksimum. Na fotce widać jak dużo zostało (około pól litra - trzeba by dokładnie zmierzyć bo pojemnik ma nieregularny kształt), kreska na pojemniku widoczna na zdjęciu to 1 litr. Serwis prawie zawsze wlewa całość
tylko raz oddali mi pojemnik, ale było tam może z 100-200 ml.
Update: na google znalazłem, że do silnika 1.0 wchodzi 3,8 litra, a do silnika 1.5 3,5 litra. To by się zgadzało z tym co u mnie wyszło.
olej.jpgLast edited by Mad_86; 30-11-2022, 11:52.
Comment
-
Zamieszczone przez Mad_86 Zobacz postaOkazało się, że akurat wycelowałem w górną kreskę na bagnecie, czyli maksimum. W fotce widać jak dużo zostało (około pól litraNigdy nie wchodzi pełnych 4 litrów wg. miarki.
Zamieszczone przez Mad_86 Zobacz postaMoże i bym pojechał do ASO (wymiana kosztuje ~150 zł), ale często długo trzeba czekać i zawsze przelewają.Szczególnie ten czas umawiania się.. czekanie. A i 150zł to też prawie 4 litry przeciętnego oleju.
Last edited by Grzechu; 30-11-2022, 11:54.
Comment
-
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaJa natomiast z bańki 4l odlewam 0,6l i taki olej daję w warsztacie do wymiany.db pomysł
Comment
-
Zamieszczone przez Mad_86 Zobacz postado silnika 1.5 3,5 litra. To by się zgadzało z tym co u mnie wyszło.
Comment
-
W silnikach turbo tak bardzo tego nie poczujecie, szarpania , wypadania zapłonów jak w wolnossącym 1,5 hrv .
Czytam na niemieckich forach hondy , ze tez im szarpią , oglądnłlem kilka filmow z inspekcji kamera w audi tsi , zalepione nagarem otworki wtryskiwaczy .
Przewaznie zostawał jeden . Taki wtrysk bezpośredni to tragedia , jest eco gdy jest nowy .
Zalepiony nie rozpyla, a leje i paliwo zcieka do oleju , najgorzej jest na ssaniu gdy zimno , wtedy najbardziej olej śmierdzi beną.
Po zastosowaniu Archoil 9600P-Max podwojnej dawki i wypaleniu dwu baków jest poprawa , ale zimny jeszcze szarpnie. Kolejno planuje PEATec doctor petrol mocny preparat czyszczacy, zalecany w trasie , nie w kolo komina .
Proponuje dobrze okresowo wlać do baku preparat do czyszczenia wtryskiwaczy , a na bieżąco ten archoil , lub podobny, wasz silnik odzyska sprawność i moc .
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaoglądnłlem kilka filmow z inspekcji kamera w audi tsi , zalepione nagarem otworki wtryskiwaczy .
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaAle piszesz o vagu.. Silniki Hondy -turbo- z bezpośrednim, widać nie mają tego problemu. Po co kombinować.
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Comment
-
To jest chyba wspólny problem Hondy i Toyoty
W nowych silnikach również przybywa oleju za sprawą paliwa taki urok wtrysku bezpośredniego
Na forum Toyoty jeszcze nikt się nie skarżył że mu przez to silnik padł. Nie wiem jak tutaj? W wersji XI civica pewnie niedługo powstanie podobny temat
Na forum T wymyślili żeby w zimę jeździć w trybie Sport co sprawi że silnik szybciej się rozgrzeje a paliwo odparuje
Krótkie odcinki niedogrzany silnik i wtrysk bezpośredni równia się benzyna w oleju
Sent from my SM-G781B using Tapatalk
Comment
-
Zamieszczone przez Tomahawk5000 Zobacz postaW wersji XI civica pewnie niedługo powstanie podobny temat
Na forum T wymyślili żeby w zimę jeździć w trybie Sport co sprawi że silnik szybciej się rozgrzeje a paliwo odparuje
Krótkie odcinki niedogrzany silnik i wtrysk bezpośredni równia się benzyna w oleju
Comment
-
Zamieszczone przez gienio Zobacz postaPrzeczytaj wątek . W X problem nie występuje
Ci co robią dłuższe trasy jednorazowo mogą problemu nie zauważyć
Sent from my SM-G781B using Tapatalk
Comment
Comment