Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dlaczego ASO przelewa olej ? bo silniki ma błąd konstrukcyjny, zgodnie z filmem: https://www.youtube.com/watch?v=IZqpseKHhuI
    Przelewają bo wtedy nie dostaje się benzyna lub dostaje się mniej benzyny lub jest w mniejszych ilościach w stosunku do oleju, do kolejnej wymiany oleju.
    Jeżeli uważacie, że jest inny powód dlaczego przelewają to słucham ?

Comment

• Zamieszczone przez hondapiotr Zobacz posta
      Jeżeli uważacie, że jest inny powód dlaczego przelewają to słucham ?
      Przelewają bo nasze hondy są na tyle bezawaryjne , że gdyby tego nie robili nie mogliby potem odciągać tego co przelali i umarliby z nudów . A tak mają zajęcie
      Last edited by gienio; 14-05-2021, 20:27.

Comment

Dlaczego ASO przelewa olej ? bo silniki ma błąd konstrukcyjny, zgodnie z filmem: https://www.youtube.com/watch?v=IZqpseKHhuI
        A świstak siedzi i zawija... Myślisz, że gdyby silnik Hondy (!) miał błąd konstrukcyjny, to niemiecka czy francuska konkurencja siedziałaby cicho? Przestań jarać się filmikami jakiegoś youtubera, a zacznij jazdą. Ten silnik daje naprawdę mnóstwo radochy.

Pzdr - Artur S.

Comment

• Zamieszczone przez Artur S. Zobacz posta
          A świstak siedzi i zawija... Myślisz, że gdyby silnik Hondy (!) miał błąd konstrukcyjny, to niemiecka czy francuska konkurencja siedziałaby cicho? Przestań jarać się filmikami jakiegoś youtubera, a zacznij jazdą. Ten silnik daje naprawdę mnóstwo radochy.

Pzdr - Artur S.
          a inni użytkownicy też się jarają jazdą jak im się świeci kontrolka oleju w nowym aucie ?, widziałem tu dużo wpisów użytkowników z tym problemem.

Comment

Dlaczego ASO przelewa olej ? bo silniki ma błąd konstrukcyjny, zgodnie z filmem: https://www.youtube.com/watch?v=IZqpseKHhuI
            Przelewają bo wtedy nie dostaje się benzyna lub dostaje się mniej benzyny lub jest w mniejszych ilościach w stosunku do oleju, do kolejnej wymiany oleju.
            Ale w tym filmie nie ma nic o przelewaniu oleju przez ASO, to tylko twoja teoria, co gorsza jest bez sensu.. czy byś miał tam 2 litry czy 4 litry to przy danych warunkach użytkowania silnika zawsze dostanie się tam taka sama ilość paliwa, poziom oleju nie ma na to wpływu.. przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i się zastanów nad tym.. ASO leje więcej bo łatwiej jest im odmierzać 4 litry i lepiej to wygląda na fakturze, od i tyle w tym temacie. Nie siej tutaj zamętu. Nikomu u nas na forum nie przybywa oleju przez zlewki paliwa.. chyba, że jest to jakiś spisek i wszyscy zgodnie kłamią.. Co do kontrolki poziomu oleju, to, jest to po prostu felerny czujnik, nic więcej.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
              czy byś miał tam 2 litry czy 4 litry to przy danych warunkach użytkowania silnika zawsze dostanie się tam taka sama ilość paliwa, poziom oleju nie ma na to wpływu..
              I to jest chyba najtrafniejsze podsumowanie.

Gdybym ja był odpowiedzialny za temat oliwy to zarządził bym OTS-a i w ramach tej akcji serwisowej wprowadził montaż podkładki pod bagnet podnosząc stan do maksymalnej ilości jaką można wlać.Nie było by żadnym zaskoczeniem gdyby się okazało że jest to 5l+
              Dzisiaj robi się wszystko żeby auta się sprzedały,zaniżanie albo zawyżanie pewnych wartości jest normą.
              Są zboczeńcy dla których spalanie 5.999 jest mega w porównaniu z 6L/100km,tak samo jak koszt oliwy w ilości 3.999 będzie o wiele korzystniejszy niż za 4L .
              Tutaj niczym się to nie różni od chwytów cenowych w marketach. Przebiegi też są z palca wyssane.
              Jak w jakimś modelu będzie wszystko "lepsze" niż u konkurencji to to zadecyduje o zakupie,choćby nawet było lepsze tylko na papierze i to o jedną pierdyliardową promila.

Comment

a inni użytkownicy też się jarają jazdą jak im się świeci kontrolka oleju w nowym aucie ?, widziałem tu dużo wpisów użytkowników z tym problemem.
                Konto hondapiotr założone 14 maja....tylko po to, aby zasiać zamęt na Forum. Nie czytajcie tych bzdur
                Moja Hania
                http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Dla mnie za późno ,już przeczytałem
                  Zamieszczone przez hondapiotr Zobacz posta
                  Dlaczego ASO przelewa olej ?
                  A przelewa? Jak dla mnie to leje powyżej kreski na bagnecie,co nie oznacza wcale przelewania.
                  Byli tutaj tacy co mieli grubo ponad pół litra więcej i co? - i nic.
                  Czy jest znany chociaż jeden udokumentowany przypadek negatywnego wpływu takiej ilości oleju ? - nie ma.
                  Czy komuś wywaliło uszczelnienie,zalało przepustnicę,spowodowało błąd emisji spalin,zniszczyło sondę,zalało intercooler,przelało odmą w turbinę,zwiększyło spalanie,albo choćby przepaliło ten olej ? -nikomu
                  Więc na jakiej podstawie ktoś może wnosić że jest to przelewanie a nie działanie na korzyść?
                  Trąbię o tym nie pierwszy raz i ktoś powie "powtarza się",ale nic na to nie poradzę że jak ktoś ulewa strzykawkami olej bo ma o 20ml za dużo ,a potem bije piane na necie ,to mnie to po prostu rozbraja.

Comment

• Nie zmienia to faktu że ASO nie potrafi poprawnie nalać ilości oleju którą zaleca producent.
                    Na pewno jest jakiś margines bezpieczeństwa powyzej max tylko jak tak prozicznej rzeczy nie potrafią zrobic to aż starch się bać co innego niełatwego do zweryfikowania mogą sknocić.....?
                    ASO zawsze wie lepiej że należy oleju przelać ponad max?
                    To niech wystosują pismo do Hondy,żeby zmienili miarkę lub tak jak napisałeś zastosowali oring który ją podniesie bo tak wyniką z ich spostrzeżeń.
                    Skoro zamiast 3,5 litra można wlać 4 to czysty biznes z ich strony sprzedajac dodatkowe 0,5 litra oleju z domieszką złota.

Comment

• Moim zdaniem skoro w instrukcji jest napisane że wchodzi tyle oleju to ASO powinno tyle wlać. Skoro projektanci przewidzieli taką a nie inną ilość oleju w silniku to dlaczego mechanik z ASO twierdzi że konstruktor nie ma racji i wlewa tyle ile mu pasuje. Oczywiście że 0.5 litra więcej nie zaszkodzi silnikowi ale litr czy więcej już może. Większość osób tutaj jest świadoma tego co ma wlane do silnika i w jakiej ilości ale zdecydowana większość użytkowników to laicy i nawet jak dojdzie do uszkodzenia silnika z winy zbyt dużego stanu oleju to ASO i tak się do tego nie przyzna. Też pracuję i też muszę przestrzegać określonych procedur i zasad nawet jeżeli mam inne zdanie na ten temat. Skoro dla mechanika z ASO wlanie 4 litrów zamiast 3.5 nie stanowi problemu to dlaczego mam nie sądzić że nie przyjdzie mu do głowy wlać 5 czy 6 litrów
                      Last edited by Gość; 15-05-2021, 10:55.

Comment

• Zamieszczone przez mario72 Zobacz posta
                        Moim zdaniem skoro w instrukcji jest napisane że wchodzi tyle oleju to ASO powinno tyle wlać.
                        Dokładnie tak. Ale to wszystko wina tych co przychodzą do ASO z własnymi bańkami. Zyski spadły więc trzeba je podnieść A tak serio to jak ich się przypilnuje to potrafią nalać tyle ile potrzeba ale i faktura wygląda inaczej. Działania ASO czasem trudno zrozumieć. Kiedyś przy przeglądzie B bez pytania wlali mi do zbiornika zimowy płyn do spryskiwaczy w chorej cenie, który to zbiornik do połowy był wypełniony letnim płynem. Zapytałem ich jaki mam teraz płyn, letni czy zimowy i co mam zrobić jak temperatura spadnie do np. -20st. A na pytanie dlaczego na fakturze płacę za 4 litry oleju a według IO ma być 3,5 litra odpowiedzieli że tyle wchodzi pod max. U mnie akurat tyle to było ponad max. A 0W20 OEM 0,5 litra to prawie 40 zł. Zmarnowane pieniądze i niepokój, że stan oleju mam niezgodny z IO. Ale ASO zadowolone.

Comment

• Zamieszczone przez Mariusz -TT Zobacz posta
                          ASO zawsze wie lepiej że należy oleju przelać ponad max?
                          A jesteś pewien że nie?O tym też pisałem,napiszę jeszcze raz.
                          Większość ludzi nie ma pojecia ile razy na szkoleniach padają nieoficjalne wręcz przykazania żeby coś robić albo czegoś nie robić.
                          Bywałem na takich które trwały 30 min.Jechałem 500km w jedną stronę,wypiłem kawę,zjadłem obiad i wracałem.
                          Są rzeczy o których nigdzie się nie dowiesz i o których nie mówi się głośno.

Zamieszczone przez mario72 Zobacz posta
                          dlaczego mechanik z ASO twierdzi że konstruktor nie ma racji i wlewa tyle ile mu pasuje.
                          Myślę że odpowiedzią może być to co napisałem powyżej
                          Poza tym przeczytaj co napisałem wcześniej.Konstruktor pewnie wlał by 10 gdyby mu pozwolono,ale dodatek złota (jak to ujął Mario) jest drogi.
                          Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego ze w samochodach oszczędza się na wszystkim.
                          Doszło do tego że np. wyjmujesz zegary ,odpinasz wtyki i masz je uwolnione,a w wyprodukowanym rok później nie odepniesz wtyczki rękami bo ich tam nie włożysz z powodu krótkiej wiązki.
                          Wiesz co jest nieraz w wykazie czynności na przeglądzie zerowym?
                          Np. dolanie oleju,uzupełnienie płynu chłodniczego ,płynu w spryskiwaczach itd. Dlaczego? Bo doleje je ASO a nie fabryka.
                          Niektóre marki wypuszczały samochody z komorą w jednym kolorze bo taniej,albo z niemalowanymi strukturami foteli.

Zamieszczone przez mario72 Zobacz posta
                          Moim zdaniem skoro w instrukcji jest napisane że wchodzi tyle oleju to ASO powinno tyle wlać.
                          Dobre sobie. To co powinni a to co jest napisane w instrukcji dla klienta to dwie różne rzeczy.ASO ma swoje inne instrukcje ,uzupełniane regularnie w formie biuletynów.W wielu markach są kanały gdzie mechanicy wymieniają sie między sobą spostrzeżeniami,sposobami diagnozowania i napraw niektórych usterek,nie ma to nic wspólnego z instrukcjami.Piszą tam też techniczni z "góry" i w wielu przypadkach patrzą co się stanie.To jest kopalnia wiedzy a nie fora,poligon na którym teraz testuje się auta a królikiem doświadczalnym jest klient.Potem powstają wersje poprawione.

Comment

• Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                            ASO ma swoje inne instrukcje ,uzupełniane regularnie w formie biuletynów.
                            Jeżeli ASO ma takie instrukcje odnośnie wlewania większej ilości oleju to powinno każdego klienta powiadomić o przyczynie takiego stanu rzeczy. A przynajmniej tych co o to zapytają. W końcu nie jesteśmy skazani a wieczne korzystanie z ich usług.

Comment

• Dokładnie jest tak jak napisał Stach13. Aby ta dyskusja miała sens dla nas zwykłych użytkowników to musiałbym znać te wewnętrzne instrukcje i ustalenia. Mnie jako użytkownika obowiązuje instrukcja i zalecenia producenta, skoro ASO robi sobie jakieś ściśle tajne wewnętrzne ustalenia i reguły to ich sprawa, ja będę wymagał przestrzegania instrukcji przez ASO. Też bym wolał mieć np. pięć litrów oleju w silniku zamiast 3.5 bo wiadomo że to jest lepsze dla silnika ale silnik musi być do takiej ilości zaprojektowany

Comment

• I trudno to przynajmniej w moim przypadku powiązać z jakimiś innymi wytycznymi ASO, ponieważ jak się nie odzywałem to wlewali więcej a jak ich o to zapytałem i dociekałem to wlali tyle ile powinni nic mi nie tłumacząc.

Comment

Working...
                                X