Autko od 3 lat u mnie... jeżdżę głownie po mieście krótkie odcinki. Olej LM 0W30 zero problemów z olejem. Od wymiany do wymiany poziom taki sam. Wymieniam raz w roku bo kilometrów nie zrobię.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T
Collapse
X
-
Honda powoli rezygnuje z produkcji aut z silnikami 1,5t. Na rynku europejskim będą wyłącznie hybrydy. Więc jeżeli ktoś marzy o nowym aucie z tym silnikiem to już czas na zakup.
Być może nowy Civic pojawi się z "normalnym" 2 litrowym silnikiem takim jak w nowym Accordzie dostępnym w USA czego życzę wszystkim fanom Hondy ....
Odnośnie moich bredni. Cytuję:
John German - doświadczony inżynier motoryzacyjny i starszy pracownik Międzynarodowej Rady Czystego Transportu, który wcześniej pracował dla Hondy, Chryslera i Agencji Ochrony Środowiska - mówi, że problem mieszania paliwa z olejem prawdopodobnie wynika z jednej z dwóch przyczyn: niewłaściwie zaprojektowane wtryskiwacze paliwa, które rozpylają paliwo bezpośrednio na ścianki cylindra lub silnik nie nagrzewa się na tyle, aby odparować benzynę pozostałą w cylindrze silnika.
Według ekspertów z CR, jedno z powyższych może spowodować zmieszanie się paliwa z olejem, rozcieńczenie go i zmniejszenie jego skuteczności w ochronie ruchomych części silnika. Z czasem może to poważnie uszkodzić silnik. Jak wynika z zagranicznego raportu o wycofaniu, złożonego 6 marca w NHTSA, wycofanie Hondy w Chinach z niektórych CR-V z 2018 r., A także z niektórych modeli Civics z 2016 i 2017 r. Ujawniło podobne problemy. (Należy pamiętać, że Civics sprzedawane w USA nie używają tego samego silnika turbo). Raport mówi, że właściciele CR-V powinni zabrać swoje samochody do dealerów, aby rozwiązać problem „niewłaściwego ustawienia wtrysku paliwa”, które może spowodować przedostanie się niespalonego paliwa do miski olejowej silnika w temperaturach -4 ° F i niższych, zwykle gdy pojazdy są używane przez krótkie okresy.
W Chinach ludzie oddawali Hondy z tymi silnikami, Cyt.
Kolejny powód, dla którego Honda mogła działać szybciej w Chinach: presja ze strony mediów społecznościowych. Reuters i inni poinformowali, że Honda opracowała plan wycofania samochodu w Chinach około miesiąca po tym, jak właściciele Hondy zalali firmę skargami na Weibo, krajowym odpowiedniku Twittera i innych mediach społecznościowych.
U nas mówi się, że wszystko jest OK.
Comment
-
W cytatach, które umieściłeś nadal nie ma nic na potwierdzenie tego co napisałeś czyli: "Paliwo dostaje się do oleju w uszkodzonych silnikach i żadne fantazje tego nie zmienią."
Co do wycofania silników 1.5t to chyba sobie żartujesz, że jest to spowodowane tym czym piszesz. Zapoznaj się z normami jakie UE wprowadza, zobacz co robią inne marki, zobacz jakie normy ogólne (czyli wszystkich wprowadzanych aut na rynek muszą spełniać producenci) i jak to się rozkłada na hybrydy/elektryki/spaliny. Podpowiem Ci trochę- elektryki i hybrydy zbiajają OGÓLNĄ emisję producenta dzięki czemu może wprowadzić trochę silników spalinowych nie płacąc kar.
A zasadę działania silników z bezpośrednim wtryskiem przyswoiłeś sobie? Czy pominąłeś jak regulamin naszego forum?
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu TapatalkaLast edited by Paluch; 16-03-2021, 19:08.
Comment
-
Ciekawe czy ktoś ma już zrobiony "większy" przebieg silnikiem 1.5 ?
Większy tzn powiedzmy powyżej 100 tysięcy, bo niby auto jest na rynku europejskim dostępne od 2017r., to pewnie max do 150 tysi mogą mieć ludzie najechane.
Tu widzę ktoś zostawił auto z przebiegiem 136 w rozliczeniu:
Gdyby faktycznie problem paliwa w oleju w europejskich civicach był - to te auta powinny się masowo sypać po 50 tysiącach przebiegu, albo nawet wcześniej, powinna był epidemia zatartych silników 1.5
Na razie nie słyszałem o ani jednym.
Ktoś słyszał? Czy cały czas za młode to auto?Last edited by bravossi; 16-03-2021, 19:36.
Comment
-
Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta....Gdyby faktycznie problem paliwa w oleju w europejskich civicach był - to te auta powinny się masowo sypać po 50 tysiącach przebiegu, albo nawet wcześniej, powinna był epidemia zatartych silników 1.5
Na razie nie słyszałem o ani jednym....
Zamieszczone przez Pilarz Zobacz postaWitam, zdecydowałem się napisać, bo ręce opadają jak to wszystko czytam. Mam swoje lata i przez moje ręce przeszła masa samochodów osobowych.
Zdecydowałem się na nową Hondę C-RV z silnikiem 1,5T, bo Hond miałem 7 różnych i miałem zaufanie do marki. Przy zakupie wspomniałem o problemie z paliwem w oleju. Zapewniono mnie, że to dotyczy starej generacji silników i tym będzie OK. No i ja głupi uwierzyłem.... Po pierwsze w żadnym samochodzie, który miałem (około 20szt.) olej nie śmierdział paliwem. Obecnie w Mercedesie C180 katowanym niemiłosiernie z przebiegiem 320tys. nie czuć paliwa w oleju. Paliwo dostaje się do oleju w uszkodzonych silnikach i żadne fantazje tego nie zmienią. Ponadto często używałem węchu aby ocenić stan oleju. W tym silniku się nie da, bo mam wrażenie, że wącham benzynę. Jeżdżę dużo, dynamicznie i szybko. Oleju przybywa w strasznym tempie. Po 5-6tys. kilometrów potrafi się zapalić lampka oleju. Tyle kilometrów robię czasami w dwa tygodnie. Za każdym razem sprawdzam olej po wyjeździe z ASO, bo raz mi nie wlali wcale (to nie był serwis Hondy) i zazwyczaj jest wlany do połowy zakresu bagnetu. W CRV zauważyłem, że zaczęli lać do 1/3 poziomu (ciekawe dlaczego?). ASO twierdzi, że silnik ma tryb wypalania DPF i jak się wyłączy silnik w trakcie jego wypalania niedopalona benzyna przedostaje się do oleju (w tym miejscu robię się purpurowy i muszę ochłonąć aby nie napisać bluzg, za które wylecę z tego forum). Jest jakiś fachowiec na forum co potwierdzi te rewelacje albo opisze mechanizm ?
Reasumując: Ten silnik jest dobry jeżeli chodzi o elastyczność itp. itd. natomiast ma ewidentnie wadę konstrukcyjną, która powoduje, że paliwo dostaje się do oleju i to NIE JEST NORMALNE.
Nie słuchajcie bajek typu jazda na zimnym silniku, krótkie dystanse itp. U mnie to auto jeździ wyłącznie w trasę i zadługich dystansach. Im szybciej jeździsz tym szybciej przybywa paliwa w oleju. Rozcieńczony olej to zabójca silników, nie wspomnę o tym, że przy dzwonie taka mieszanka jest bardzo łatwopalna i możesz przez to po prostu spłonąć. A olej przy stłuczce wycieka prawie zawsze. Kupiłeś nowe, masz gwarancję na auto silnik ? Super. Tylko zastanów się jak będziesz to sprzedawał i ktoś zapyta ? Dolewa paliwa do oleju ? Może trzeba przerobić na gaz tylko wtedy może być olej gazowany z bąbelkami.
Dopowiem, tylko, że w aucie mojej żony z innego koncernu w silniczku 1,2 bez turbo też czuć paliwem i nic nie przybywa, w poprzedniej Hance 1.8 to samo, u mojego młodego we wcześniejszym aucie tj. Lexie V6 i teraz w Accordzie 2.0 czuć ten sam zapach...itd mogę wymieniać, jakoś przebiegi spore były lub są i auta śmigają bez awarii....
Więc fantazje niczego faktycznie nie zmienią
Comment
-
Comment
-
Hmm, nie wiem.... może mam "Déjà vu", ale był już na forum użytkownik który podobnie jak kolega Pilarz, próbował udowodnić, że w silnikach 1,5 strasznie dużo przybywa oleju przez paliwo...ale, że większość użytkowników zdementowało ten "zapał" i próbę usilnego przekonania, do tego "fejka".. ów użytkownik obsiadł i chyba znikł... czyżby ponownie wrócił pod inną "postacią", jakaś inkarnacja
???
Last edited by Grzechu; 16-03-2021, 22:00.
Comment
-
Last edited by piotrek37; 17-03-2021, 08:50.
Comment
-
W to, ze pobiją nieśmiertelny 1.8 nawet chyba nikt nie marzy- w końcu to był wolnossak i w dodatku najlepszy na świecie...
Last edited by bravossi; 17-03-2021, 08:59.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaHmm, nie wiem.... może mam "Déjà vu", ale był już na forum użytkownik który podobnie jak kolega Pilarz, próbował udowodnić, że w silnikach 1,5 strasznie dużo przybywa oleju przez paliwo...ale, że większość użytkowników zdementowało ten "zapał" i próbę usilnego przekonania, do tego "fejka".. ów użytkownik obsiadł i chyba znikł... czyżby ponownie wrócił pod inną "postacią", jakaś inkarnacja
???
Comment
-
Może ktoś mi wytłumaczyć gdzie leży prawda i jak to jest z tą benzyną i olejem, bo rozważamy z żoną kupno CX1.5T. Czy to jest wada konstrukcyjna? czy ktoś sobie wymyślił problem i go rozdmuchał za oceanem? Rozmawiałem z dealerem , zapytałem go o to , to powiedzieli że coś słyszeli ale że to nie w Europie:/ silnik ten sam więc..
Comment
-
-
Mozesz je wskazać ? Nie zarzucam Ci kłamstwa tylko sam jestem ciekaw jak cos.
Czytałem cały temat, ktoś wspominał o Karliku i potwierdzonym tam jednym przypadku „przybywania” oleju.
Jednym ale nie kilku.
Zreszta nawet ten jeden to była taka informacja „ jedna pani drugiej pani cos tam do ucha powiedziała”
Żadnego dowodu czy wypowiedzi właściciela auta.Last edited by bravossi; 17-03-2021, 09:40.
Comment
-
Zamieszczone przez piotrek37 Zobacz postaMoże ktoś mi wytłumaczyć gdzie leży prawda.
Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment