Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
    Obejrzycie Panowie ten filmik
    A jakie Ty masz Grzechu zdanie na ten temat ? Gość wlał Motula C2, jakiś preparat, wymienił świece i moc wzrosła o ponad 20KM, niutki o 65 i przestało się paliwo dostawać do oleju. Cud. A wcześniej była degradacja oleju już po 2kkm, dla potrzeb reklamy pewnie mocno przesadzona, jeśli nie zupełnie.
    Choć najbardziej podoba mi się to ,że fabrycznie jest prawie 200 KM I 277 Nm
    Last edited by Stach13; 02-05-2020, 10:47.

Comment

• Moim zdaniem to taki trochę magnetyzer, ceramizer itd. Nie wierzę w takie rzeczy.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Stach, jestem tego samego zdania na ten temat co Ty i Paluch.. najlepsze stwierdzenie - degradacja oleju po 2tys.km.. chyba trochę lekka przesada, to co z nim musiałoby się dziać ? 1l paliwa zciekło do misy.. czy co..
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          Obejrzycie Panowie ten filmik... jest coś o paliwie w oleju... Waldek wrzucił ten filmik w temacie olejowym, ale bardziej pasuje on tutaj
          Najciekawsze od 3minuty.

https://youtu.be/P_vGKONPAUQ
          Obejrzałem ten materiał. Chyba należy to potraktować jako żart a nie obrażanie inteligencji widza.

Comment

• Od wiosny 2019 do jesieni sprawdzałem olej zawsze rano jeden raz w miesiącu. Bez zmian, nieco poniżej górnej kreski. Serwis olejowy w listopadzie.
            Kwiecień 2020.-przed wymianą opon na letnie, sprawdziłem olej i stan wyraźnie ponad poziom max. Wizyta w serwisie, zmiana opon i oleju.
            Serwis przyznał, że zna ten problem który pojawia się głównie po zimie. Ponieważ w zimie jeżdżę głównie po mieście mam zaleconą zmianę oleju 2x w roku.
            Mam przejechane 15 tys kilometrów.

Comment

• U mnie poziom był pod max. Bagnet strasznie śmierdzi paliwem. W tym tygodniu przejechałem ponad 500 km, głównie trasami szybkiego ruchu z prędkościami 120-140 km/h. Zakładając że zapach benzyny świadczył na rozcieńczenie oleju a poprzednia jazda mogłaby to sugerować(miasto i krótkie odcinki), to te ostatnie 500 km powinno odparować część paliwa. A poziom pozostał nienaruszony.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                ....to te ostatnie 500 km powinno odparować część paliwa. A poziom pozostał nienaruszony.
                Moim zdaniem jeżeli ktoś ma problem z rozcieńczaniem oleju paliwem, to więcej tego paliwa się przedostaje do oleju niż jest w stanie odparować w danych warunkach, stąd poziom oleju na bagnecie został nienaruszony.

Comment

• Też po zimie zauważyłem wzrost stanu oleju ponad max. A w drugą stronę czy mieliście, że jesienią/zimą musieliście dolać olej? Mi na 12 tyś. spaliło 1.5l oleju...

Comment

• Czy to zima czy to lato nie przybywa i nie ubywa. Napisz na jakim jeździsz oleju i jak jeździsz czy krótkie dystanse.
                    Chociaż nie raz zdarzyło mi się jeździć w zimie na krótkich, a przez pełno przewrażliwionych osób na tym punkcie również często sprawdzałem, ale nigdy nie przybywało ani nie ubywało.

Comment

• Ja nadal będę powtarzał, że są w naszym klimacie tylko dwie opcje - ASO przelewa lub "wodzianka" jest bardzo wrażliwa na to jak auto jest ustawione podczas mierzenia. Minimalny przechył i dupa z pomiaru. Sam przejechałem 1.0T na 0W20 50 tys. i nigdy nie miałem problemów z olejem poza pierwszym, fabrycznym zalaniem gdzie od początku było za dużo.
                      Last edited by montada; 25-05-2020, 17:05. Powód: literówka

Comment

• Podpisuję się pod tym co koledzy napisali w dwóch ostatnich postach. Ostatnio miałem wymuszone różne warunki jazdy, najpierw przez ponad miesiąc jazdy na krótkich odcinkach , później odwrotnie, stan oleju jaki był taki pozostał. A pod wpływem informacji na tym forum o przybywaniu oleju już dostałem lekkiego pierdolca i sprawdzam poziom częściej niż nakazuje logika, choć zdyscyplinowało mnie to do pomiaru zawsze na tym samym podłożu (garaż) .

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                          .... A pod wpływem informacji na tym forum o przybywaniu oleju już dostałem lekkiego pierdolca i sprawdzam poziom częściej niż nakazuje logika.... .
                          Mam przejechane 53 tysie i od kiedy pojawił się pierwszy post w tym temacie mam to samo co większość z Nas. Ani razu nie zdarzyło się aby stan oleju zmienił się zarówno w jedną jak i w drugą stronę, tym bardziej jestem wyczulony, bo przez moment znalazłem się jako jeden z pierwszych w grupie tych co zobaczyli na swoim wyświetlaczu "sprawdź poziom oleju"
                          Styl jazdy miejsko/pozamiejski w sumie tak 40/60.
                          Moja Hania
                          http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Jeżdzę na Shell 0w20 lanym przez ASO. Odcinki raczej krótkie po mieście. Sytuacja miała miejsce na pierwszym zalaniu silnika, zobaczę jak teraz po serwisie będzie się zachowywał.

Comment

• Jeśli jeździsz krótkie odcinki po mieście, to radziłbym Ci poczytać wątki olejowe odnośnie doboru odpowiedniego oleju.

Comment

• Zamieszczone przez tomek.s Zobacz posta
                                Jeżdzę na Shell 0w20 lanym przez ASO.
                                A to jakaś nowość. Tak się zmieniła IO czy to jakaś samowolka ASO ? IO już dopuszcza 0W20 inne niż OEM Honda Type 2.0 ?

Comment

Working...
                                X