Jeżdżę sporo w warunkach miejskich, sporo król†kich odcinków i czy zimą czy latem poziom oleju na tym samym poziomie stoi. A mamy ten sam silnik. Podobne do Ciebie spostrzeżenia miałem przed pierwszą wymiana oleju. Od tamtej pory nic nie ubywa i nic nie przybywa a mam 48k przejechane na naszej ulubionej "wodziance". Jedź i zmień olej jeśli jeździsz na "fabrycznym".
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz postaGdy odbierałem auto z salonu było z pół cm ponad stan a teraz dobre 2 cm ponad
Comment
-
Wcześniej faktycznie cieżko było sprawdzić stan tego oleju bo był na bagnecie przeźroczysty, wiec na różne sposoby go sprawdzałem, pod światło takie i inne itd. Teraz mam 9 tyś i olej jest już dość ciemny i generalnie widać go na bagnecie. 2 cm ponad dziurkę tą od max. Dziwna sprawa. Sprawdzałem dzisiaj z 6 razy ten olej. Załamka:/
Comment
-
Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz postaWcześniej faktycznie cieżko było sprawdzić stan tego oleju bo był na bagnecie przeźroczysty, wiec na różne sposoby go sprawdzałem, pod światło takie i inne itd. Teraz mam 9 tyś i olej jest już dość ciemny i generalnie widać go na bagnecie. 2 cm ponad dziurkę tą od max. Dziwna sprawa. Sprawdzałem dzisiaj z 6 razy ten olej. Załamka:/....już prawie za mną.
Comment
-
Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz postaDzięki. Trochę mnie pocieszyłeś. Ile wchodzi oleju do 1.0 tak aby nie było przelane ponad max?
Comment
-
Po przeczytaniu na forum, że czasami w aso mogą przelać olej postanowiłem sprawdzić u siebie fakture z aso po wymianie oleju w okolicy 3kkm, , i tam w pozycji olej mam 4 litry. Jak to możliwe, i czy spotkaliście się że i u Was tak było, że do silnika do którego wchodzi 3.5 litra (silnik 1.5 z filtrem jak sie wymienia) sprzedali 4. Czyżby mechanik pomylił silniki? No jadę niedługo na pierwszy przegląd i wyjaśnię raczej tą sprawę. Nie po to daję do ASO na wymianę podstawowej rzeczy aby popełniali takie błędy. Nie powiem, wkurzyłem się. Sprawdzałem wielokrotnie olej , ale w tym aucie to porażka, a może...porażka bo tego oleju za dużo wlali. Ja nie zweryfikowałem wcześniej, bo tak jak wiecie , pomiar to "na dwoje babka wróżyła"
Comment
-
Mówcie i myślcie co chcecie, ale niestety temat "oil dilution problem" jest dość rozdmuchany nie tylko w USA, ale i u nas w Polsce. Być może te 100 - 150 tys. km się przejedzie bez problemów, ale co będzie dalej ? Tego nikt nie jest w stanie przewidzieć. Na pewno problemy z olejem które pojawiają się na tym jak i na dziesiątkach innych forów wpłyną na to, że Civic X 1.5, a być może również i 1.0 nie będzie trzymać ceny tak wysoko jak Civic IX 1.8 /1.4, które do dzisiaj mają opinię niezawodnych.
.
Comment
-
Zamieszczone przez michonda Zobacz postaczy spotkaliście się że i u Was tak było, że do silnika do którego wchodzi 3.5 litra (silnik 1.5 z filtrem jak sie wymienia) sprzedali 4.
Comment
-
Zamieszczone przez Optimum Zobacz postaMówcie i myślcie co chcecie, ale niestety temat "oil dilution problem" jest dość rozdmuchany nie tylko w USA, ale i u nas w Polsce. Być może te 100 - 150 tys. km się przejedzie bez problemów, ale co będzie dalej ? Tego nikt nie jest w stanie przewidzieć. Na pewno problemy z olejem które pojawiają się na tym jak i na dziesiątkach innych forów wpłyną na to, że Civic X 1.5, a być może również i 1.0 nie będzie trzymać ceny tak wysoko jak Civic IX 1.8 /1.4, które do dzisiaj mają opinię niezawodnych.
.
Wczoraj jakiś głąb wlał mi równe 4 litry czyli całą bańkę, a to mniej więcej ponad 1 cm na bagnecie powyżej max, dziś musiałem to odessać i teraz mam jakieś 1,5 - 2 mm powyżej max, więc generalnie tacy specjaliści pracują w Asobo to kolejny już raz kiedy przelewają
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaWczoraj jakiś głąb wlał mi równe 4 litry czyli całą bańkę,Last edited by Stach13; 28-01-2020, 18:27.
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaWczoraj jakiś głąb wlał mi równe 4 litry czyli całą bańkę, a to mniej więcej ponad 1 cm na bagnecie powyżej max, dziś musiałem to odessać i teraz mam jakieś 1,5 - 2 mm powyżej max, więc generalnie tacy specjaliści pracują w Aso bo to kolejny już raz kiedy przelewają
Comment
-
Zamieszczone przez katana Zobacz postaTak ten etap myślenia panikowego mam już za sobą, w Usa jest mnóstwo pomodzonych 1,5turbo z przebiegiem ponad 200kkm i nic się nie dzieje, oczywiście u głąbów, którzy jeżdżą po 1km po bułki takie animozje ze względu na rodzaj silnika występują, ale to już ich problem. Ostatnio w AŚ był ranking i Honda jest na pierwszym miejscu.
Wczoraj jakiś głąb wlał mi równe 4 litry czyli całą bańkę, a to mniej więcej ponad 1 cm na bagnecie powyżej max, dziś musiałem to odessać i teraz mam jakieś 1,5 - 2 mm powyżej max, więc generalnie tacy specjaliści pracują w Asobo to kolejny już raz kiedy przelewają
Nie zmienia to faktu, że problem z rozcieńczaniem oleju jest. I tak, jest to silnik 1.5, ten sam, który masz pod maską. Zresztą nieprzypadkowo w ASO powiedzieli, że z 1.5 byli u nich klienci z problemami, o czym pisałem w innym poście.
To że u Ciebie na działce dzisiaj jest zimno nie znaczy, że nie ma ocieplenia klimatu w Polsce.Last edited by Optimum; 28-01-2020, 19:09.
Comment
Comment