Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przybywanie oleju przy takiej jeździe przybywa w każdym silniku z turbo i bezpośrednim wtryskiem, Honda nie jest tutaj wyjątkiem.
    Po takich wpisach nt porównania wolnossacego 1,4 100KM z uturbionym naprawdę udanym 1,0Turbo oraz legendarnego K20 N/A ale zupełnie innego od 1,5turbo (czyli samochód sportowy jak na tamte czasy do cywilnego, troszkę mocnego, ale zupełnie dla innego odbiorcy) stwierdzam, że po prostu nie masz pojęcia o czym piszesz, kolejna sprawa to po co kupowałeś 182KM auto jak Twoje średnie odcinki wynoszą 1 km. Komunikacja miejska, rower, ewentualnie Yaris lub Corolla w hybrydzie, można jeszcze coś w stylu wolnossacego UP-a albo nawet myśleć o elektryku.
    Muszę Cię też zmartwić, bo Mazda ma silniki N/A, ale z bezpośrednim wtryskiem, czyli przy ciągłym niedogrzaniu może być kłopot z nagarem. Jeździłem też Mazdą 2,0 122KM w poprzedniej generacji oraz 1,0Turbo ww Hondzie i muszę Cię rozczarować, ale w codziennym użytkowaniu dużo przyjemniej jeździ się litrówką, która ma świetnie dobrane biegi.

Comment

• Uczciwe byłoby porównanie obecnego 1,5 z poprzednikiem czyli 1,8 . I tu jak dla mnie honda zrobiła mega robotę. To samo w przypadku "R" 8 gen kontra 9 lub 10 też moim zdaniem mega postęp . A co do przybywania oleju jeśli wiemy co jest przyczyną to chyba łatwe do wyeliminowania .
      Ja osobiście po przesiadce z 9 jestem bardzo zadowolony. Spalanie , osiągi , przyjemność z jazdy na duży +

Comment

• W sobotę jadąc sobie na wycieczkę , też mi wyskoczyła kontrolka oleju po raz 2 w ostatnich 2 tygodniach , no to po drodze wstąpiłem do ASO w Katowicach - werdykt za dużo oleju w silniku , będą pisać do centrali , żeby wcześniej dokonać wymiany w ramach gwarancji - przebieg 6000 km.Będę tam we wtorek i zobaczymy co wymyślą.
        Nawinął się też temat ew. sprzedaży X - no to powiem wam , że jest to najciężej sprzedające się auto jakie miałem w ciągu ostatnich 25 lat , a miałem ich sporo i wszystkie były kupowane jako nowe w Polskich salonach.To jest mój drugi X , poprzednio była 1 sprzedawała się ok. 3 miesięcy , teraz jest 1,5 i nie ma w ogóle zainteresowania.Auta z małym przebiegiem i w super stanie , a dla porównania auta innych marek , to było max 3 tygodnie. Na Hondę musi przyjść amator. A żeby nie było , to są świetne auta mimo jakiś drobnych wad .

Comment

• Zamieszczone przez Corwin1 Zobacz posta
          też mi wyskoczyła kontrolka oleju po raz 2 w ostatnich 2 tygodniach , no to po drodze wstąpiłem do ASO w Katowicach - werdykt za dużo oleju w silniku
          Kontrolka niskiego ciśnienia oleju może się zapalać z wielu powodów a szczególnie z powodu niskiego stanu oleju. Dlatego jestem bardzo ciekawy tego werdyktu ASO. Przypilnuj, żeby Ci dokładnie wytłumaczyli jaki był powód zaświecenia się kontrolki. Czy wcześniej sprawdzałeś poziom oleju i był właściwy a teraz z jakichś powodów Ci go przybyło ?

Comment

• Stwierdzili , że oleju jest za dużo i dlatego wysłali pytanie do centrali . Jakby było za mało , to by zrobili przecież dolewkę. Wcześniej nie sprawdzałem , bo trudno , żeby to robić po 3 miesiącach i niecałych 6 tys. przebiegu.

Comment

• Ale kontrolka ciśnienia oleju czy poziomu? Bo to dwie różne rzeczy.. jak poziomu to zdarzały się na forum przypadki "felernych" czujników, które były wymienione w ASO na gwarancji.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Jakby było za mało , to by zrobili przecież dolewkę. Wcześniej nie sprawdzałem , bo trudno , żeby to robić po 3 miesiącach i niecałych 6 tys. przebiegu.
                Nie napisałem, że go możesz mieć za mało tylko że to jest przyczyna zapalania się kontrolki oleju a nie jak go jest za dużo. No a jeśli nie sprawdzasz poziomu oleju po 3 miesiącach i niecałych 6 tys. przebiegu to robisz błąd. IO zaleca kontrolę stanu oleju przy każdym tankowaniu. A jak się komuś nie chce to min. raz w miesiącu to już obowiązek.

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                Ale kontrolka ciśnienia oleju czy poziomu? Bo to dwie różne rzeczy..
                Ok. znalazłem w IO, kontrolka ciśnienia oleju to jedno, ikona poziomu oleju to co innego a ikona uszkodzenia czujnika to jeszcze inny symbol.
                Last edited by Stach13; 01-03-2020, 22:02.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                  Jest tylko kontrolka niskiego ciśnienia która zapala się jak jest niski poziom oleju.
                  Coś pomieszałeś Stach.. ciśnienie a poziom to zupełnie dwie różne rzeczy.. Jak zapali Ci się kontrolka ciśnienia oleju, a jest ona sprawna, to można powiedzieć, że wtedy jest już "bida" z silnikiem.. temu pytam co konkretnie się zapaliło czy pokazało.. ale obstawiam, że chodzi o poziom oleju, a nie o ciśnienie.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• [QUOTE=Stach13;450969]Nie napisałem, że go możesz mieć za mało tylko że to jest przyczyna zapalania się kontrolki oleju a nie jak go jest za dużo. Dlatego napisałem, że dziwi mnie trochę to podejście ASO do tematu. Jeśli już uznali, że kontrolka zaświeca się od zbyt dużego poziomu oleju to powinni wiedzieć , że mogą tego być poważniejsze konsekwencje a oni będą dopiero pisali do centrali. No a jeśli nie sprawdzasz poziomu oleju po 3 miesiącach i niecałych 6 tys. przebiegu to robisz błąd. IO zaleca kontrolę stanu oleju przy każdym tankowaniu. A jak się komuś nie chce to min. raz w miesiącu to już obowiązek.

Tak tu się z tobą zgodzę , że trzeba kontrolować poziom oleju , ale we wszystkich moich poprzednich autach robiłem to po ok. 6 miesiącach użytkowania i nigdy nie miałem problemu z za niskim stanem , czy za wysokim i być może to uśpiło moją czujność i nie było problemu do kolejnej wymiany oleju raz na rok , czy tam po 15 tys.
                    Do ASO nie mam zastrzeżeń , bo to była sobota i w centrali mają weekend , więc do wtorku pewnie będzie odpowiedź.

Comment

Do ASO nie mam zastrzeżeń , bo to była sobota i w centrali mają weekend , więc do wtorku pewnie będzie odpowiedź.
                      Ok. daj znać co zrobią bo bardzo jestem ciekawy przyczyny tego zapalania kontrolki.

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                      Coś pomieszałeś Stach.. ciśnienie a poziom to zupełnie dwie różne rzeczy.. Jak zapali Ci się kontrolka ciśnienia oleju, a jest ona sprawna, to można powiedzieć, że wtedy jest już "bida" z silnikiem.. temu pytam co konkretnie się zapaliło czy pokazało.. ale obstawiam, że chodzi o poziom oleju, a nie o ciśnienie.
                      Wyszło trochę zamieszania bo kolega Corwin napisał że wyskoczyła kontrolka oleju nie precyzując tego. Kontrolka ciśnienia to ta co się zapala i gaśnie po odpaleniu a kontrolka poziomu oleju wyświetla się na interfejsie kierowcy- symbol konewki z podkreśleniem zygzakiem. Jeszcze inaczej wygląda kontrolka uszkodzenia czujnika.
                      Last edited by Stach13; 01-03-2020, 21:53.

Comment

• Sprawdziłem w instrukcji , to była lampka niskiego poziomu oleju. ASO stwierdziło , że mogę śmiało kontynuować jazdę , że nie ma żadnego zagrożenia , a dlatego wysłali zapytanie o wcześniejszą wymianę oleju w ramach gwarancji , bo do wymiany wg. komputera zostało jeszcze jakieś 120 dni.

Comment

• Czyli że za niskie ciśnienie bo tak rozrzedziło olej? Czy jakaś inna kontrolka czy komunikat jest jak poziom za wysoki? Ja miałem 2 cm ponad stan i nic się nie zapalało. Corwin1 ile było u Ciebie ponad stan i czy dużo autem jeździsz na krótkich odcinkach na zimnym silniku?

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                            Ok. znalazłem w IO, kontrolka poziomu oleju to jedno a kontrolka uszkodzenia czujnika to inny symbol.
                            A kontrolka ciśnienia oleju to jeszcze inny symbol - sama konewka bez niczego, to tak na marginesie Tak czy siak kolega powyżej już potwierdził, że chodzi o poziom.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz posta
                              Czyli że za niskie ciśnienie bo tak rozrzedziło olej? Czy jakaś inna kontrolka czy komunikat jest jak poziom za wysoki? Ja miałem 2 cm ponad stan i nic się nie zapalało. Corwin1 ile było u Ciebie ponad stan i czy dużo autem jeździsz na krótkich odcinkach na zimnym silniku?
                              Nie wiem ile było ponad stan , a średnio jeżdżę dziennie 7 km w jedną stronę do pracy i tyle samo powrotu + jeszcze przebiegi pomiędzy.
                              Jak miałem 1 w automacie , było tak samo , też nie sprawdzałem poziomu , wymianę mi pokazało po 15 tys , a kontrolka jakakolwiek mi się nigdy nie zaświeciła.

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                                A kontrolka ciśnienia oleju to jeszcze inny symbol - sama konewka bez niczego, to tak na marginesie
                                Dokładnie tak, a kontrolki poziomu oleju i czujnika występują jako ikony w interfejsie kierowcy. Nie wiem jak działa taki czujnik poziomu oleju bo jest to czujnik monitorujący za niski poziom, dlatego jestem bardzo ciekawy czy za wysoki poziom może taki czujnik uruchomić.

Comment

Working...
                                X