Żona jest szczęśliwym posiadaczem X i od 1,5 roku zrobiła 21tkm. Do pracy ma 2 km, a po drodze zawozi jeszcze syna do szkoły czyli drugi raz odpala silnik. Jeździ tak 5 razy w tygodniu. Tak wyglada 90% jej jazdy, a oleju w silniku nie przybywa.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T
Collapse
X
-
Dzisiaj podjechałem do ASO Hondy na gwarancyjną wymianę obrysówki, w której stała woda. Wspomniałem też aby sprawdzili olej tzn czy poziom jest ok bo moim zdaniem chyba jest za dużo a, że zalany jest 0W20 więc wiadomo jak widać a raczej słabo widać. Więc potwierdzili, że jest ponad stan i piszą do Hondy o wymianę oleju na koszt gwaranta. Proponowałem, aby zalali 0W30 skoro tymbardziej może się rozrzedzać przez paliwo to powiedzieli, że wymiana na taki sam. Dodam jeszcze, że po odpaleniu stojąc przy aucie czuć zapach chyba benzyny?
Comment
-
Zamieszczone przez mareckiabc Zobacz postapowiedzieli, że wymiana na taki sam.
Comment
-
Mam autko ponad 2 lata... po przejechaniu okolo 1 tys km wymienilem olej na LM 0W30 A3.... jeżdze głownie po miescie 5km do pracy w jedna strone jakieś zakupy itd. Raz w miesiacu jadę się przejechać w trasę jakieś 80km żeby dogrzać wszystko i przegonić autko i nic mi nie przybywa i nie ubywa....Last edited by szuwar1978; 04-04-2020, 12:46.
Comment
-
Zamieszczone przez mareckiabc Zobacz postaMożna oznaczyć jakimś flamastrem? Wymienią ok ale co to da jak pewnie będzie znowu przybywać
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaAle nie wiesz czy teraz przybyło Ci oleju bo rozrzedziło go paliwo czy miałeś wlane ponad stan. Dlatego ja na Twoim miejscu bardzo dokładnie sprawdził bym stan po wymianie. U mnie jaki i u kolegów tu na forum nie przybywa oleju pod wpływem rozrzedzenia go benzyną.
Comment
-
Taką odpowiedz otrzymałem od Honda Polska:
Dzień dobry,
Zjawisko mieszania się oleju silnikowego z paliwem jest normalne i występuje we wszystkich silnikach. Stąd zjawisko "braku spalania oleju" - oczywiście podczas pracy silnika olej jest spalany na ściankach cylindrów ale jego brak uzupełnia nie spalone paliwo. W nowej generacji silników w tym modelu 1,5l występuje układ wtrysku bezpośredniego. System ten zapewnia idealne dawkowanie paliwa w trakcie normalnej pracy po osiągnięciu temperatury roboczej (90C płyn chłodzący olej około 120C). Jednak podczas rozgrzewania się silnika ilość paliwa dawkowana jest z zapasem ze względu na charakterystyką pracy. Nadmiar paliwa który nie zostaje spalony w trakcie nagrzewania zwykle miesza się z olejem i po uzyskaniu optymalnej temperatury odparowany jest w trakcie eksploatacji. Może jednak dojść do sytuacji w której pojazd eksploatowany jest zbyt krótko aby uzyskać temperaturę pracy co powoduje brak odparowania paliwa. Pomimo że ilości te są minimalne to długotrwały powtarzający się cykl takiej prac silnika bez uzyskania temperatury nominalnej może w konsekwencji doprowadzić do wzrostu stanu oleju w silniku. Jeśli wzrost ten jest około 10 mm ponad max wskaźnik bagnetu. wówczas zalecamy wyminę oleju (nie zalecamy w żadnym razie jego odsysania czy pozbycia się jedynie nadmiaru). Ze względu na uciążliwość dla użytkowników producent w takich przypadkach zgodził się na pokrycie kosztu wymiany. Równocześnie starając się wyeliminować podobne problemy - pracujemy nad uzyskaniem danych eksploatacji na naszym rynka aby możliwa była maksymalnie dokładne wprogramowanie sekwencji wtrysku paliwa już od momentu jego uruchomienia. Jak tylko nowa mapa wtrysków zostanie opracowana klienci zostaną o tym fakcie poinformowani w celu wyeliminowania podobnego zjawiska w przyszłości. Do tego jednak czasu prosimy wszelkie nieprawidłowości w tym zakresie zgłaszać bezpośrednio do nasze sieci serwisów Honda.
Comment
-
Zamieszczone przez mareckiabc Zobacz postaTaką odpowiedz otrzymałem od Honda Polska:
... pracujemy nad uzyskaniem danych eksploatacji na naszym rynka aby możliwa była maksymalnie dokładne wprogramowanie sekwencji wtrysku paliwa już od momentu jego uruchomienia. Jak tylko nowa mapa wtrysków zostanie opracowana klienci zostaną o tym fakcie poinformowani w celu wyeliminowania podobnego zjawiska w przyszłości....
Pozdrawiam.
Comment
-
Zamieszczone przez mareckiabc Zobacz postapracujemy nad uzyskaniem danych eksploatacji na naszym rynka aby możliwa była maksymalnie dokładne wprogramowanie sekwencji wtrysku paliwa już od momentu jego uruchomienia
chińczyk to pisał..? klient nie wie o co chodzi i łyka takie bzdury. .."na naszym rynku..." ? a co nasz rynek ? kulawy jakiś?
Zamieszczone przez BlacKnight Zobacz postaokoło 3 lata im schodzi opracowanie "dokładnej sekwencji wtrysku paliwa"
Przecież:
Zamieszczone przez mareckiabc Zobacz postaW nowej generacji silników w tym modelu 1,5l występuje układ wtrysku bezpośredniego.
No z wymagań środowiskowych.
Zmuszono producentów silników do zmniejszenia emisji spalin. Czym to osiągnięto? wtryskiem bezpośrednim, ale ... ta technologia "nowoczesna" (Mitsubishi to stosowało 30 lat temu) ma to swoje konsekwencje:
- nadmierne przedostawanie się paliwa do oleju, nadmierny nagar w cześć zaworowej, sprzyjają temu krótkie dystanse, niska temp pracy silnika - niedogrzany silnik, słabej jakości paliwo. Turbina temu nie sprzyja bo jak mamy turbo to i "z dołu" jedzie więc się go nie kreci, a wiec jest gorzej w tej sytuacji.
To tak jakby z z kogoś o niskim wzroście po wizycie u lekarza (serwisie) zrobić wysokiego. No to się nie da, ludzie. Taka to nowa (stara od dawna nie stosowana) technologia z zaletami, ale i sporymi wadami.
Nie ma takiego programu co by zmieniło technikę wtrysku - ona nadal jest bezpośrednia. Co on tam zmieni w tym oproramowaniu? że będzie mniej dawkował na zimnym? ..no nie wiem co on (ten nowy soft) może zrobić?
Kluczowe jest moim zdaniem to co miał na myśli autor?
Zamieszczone przez mareckiabc Zobacz postapracujemy nad uzyskaniem danych eksploatacji na naszym rynkaLast edited by rambo7; 09-04-2020, 11:09.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zastanawia mnie to dlaczego np, jak dziś gdzie mamy temp. 20 stopni po uruchomieniu zimnego silnika 1,5 T obroty mają 1,5 tys. tak jest od początku, jak mrozu trochę to jest około 2 tys. silnik wydaje mi się wyje za wysoko w stosunku do moich poprzednich poprzednich choć wolnossących gdzie jest góra jak zimno i zimny max 1,2 tys.Może tu problem leje w tedy paliwo na max do tego krótkie trasy , to paliwo jest w oleju i poziom rośnie , 2 tys. obrotów po uruchomieniu zimnego silnika na sam słuch nie jest przyjemne, to czuć po co tak wysoko . Następna sprawa silnik 1,5 T dużo dłużej się nagrzewa w stosunku do moich poprzednich hond , poprzednie po przejechaniu 2-3 km na miejscu stałym ,ta potrzebuje min 5-6 km.
Comment
-
Z tym pierwszym się zgadzam, choć u mnie max jest 1,7rpm po 4 dniach stania w garażu przy temp około2, 3 stopni. W takie dni jak teraz jest 1,5rpm, jednak wystarczy przejechać dosłownie 200m i już spadają.
Natomiast absolutnie nie zgadzam się z tym, że się długo nagrzewa, niczego takiego nie zauważyłem ani w stosunku do r18 czy k20 w typku, nie ma jak dla mnie wyczuwalnej różnicy.
Jasne bezpośredni wtrysk, turbo itd., ale ja nigdy z przybywaniem czy ubywaniem problemu nie miałem, a jest już prawie 40kkm nalatane.
Comment
Comment