Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X - filtr GPF (GASOLINE PARTICULATE FILTERS) w roczniku 2018

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
    No kurcze Stach, nie zaczynaj od nowa
    Nie zrozumiałeś mnie Grzechu Nic nie zaczynam od nowa. Podobnie jak Rambo przytoczyłem jedynie fragment opisu ze strony producenta. To nie ja tak twierdzę tylko producent.
    Last edited by Stach13; 01-11-2019, 09:06.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
      przytoczyłem jedynie fragment opisu ze strony producenta.
      Aaa no chyba, że..
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• To ja sie podłącze pod ten wątek.
        1.5 Sedan CVT z GPF
        Prosze doradzcie mi jaki olej wybrac i po ilu km od nowośći wymienić-biorac pod uwage moje małe przebiegi okolo 12 tys/rok ( krótkie odcinki do pracy raz dziennie ok 5 km, a wiec na zimnym plus okolo 15 km w miescie w ciagu calego dnia i raz w tyg dłuzsze tracy okolo 100 km ).
        Dzięki z góry, pozdrawiam

Comment

• Zamieszczone przez mikell Zobacz posta
          To ja sie podłącze pod ten wątek.
          1.5 Sedan CVT z GPF
          Prosze doradzcie mi jaki olej wybrac i po ilu km od nowośći wymienić-biorac pod uwage moje małe przebiegi okolo 12 tys/rok ( krótkie odcinki do pracy raz dziennie ok 5 km, a wiec na zimnym plus okolo 15 km w miescie w ciagu calego dnia i raz w tyg dłuzsze tracy okolo 100 km ).
          Dzięki z góry, pozdrawiam
          A my też możemy o coś poprosić?

Po pierwsze masz osobny temat dla aut z GPF.
          Po drugie przeczytaj go, jak tamten ci nie starczy to przeczytaj jeszcze ten. Nikt tu ci nie powie że masz wlać olej X czy Y. Jak już przeczytasz i dobierzesz sam olej zgodny z twoim stylem jazdy i warunkami oraz spełniający normy wskazane przez producenta to podaj swoje propozycję. Wtedy na pewno ktoś pomoże Ci się zdecydować na konkretny.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• tak sie skłąda ze czytałem tamten wątek i dlatego tu napisałem bardzo konkretnie.
            a ten wątek ma 215 stron ....myślisz ze ktoś to przeczyta i wyciągnie jakiś jeden wniosek?
            Oczywiscie ze podejme decyzje wg własnego uznania.

to moja propozycja: https://www.ravenol.pl/oleje-silniko...-pojemnosc-4_l
            Last edited by mikell; 22-11-2019, 11:10.

Comment

Prosze doradzcie mi jaki olej wybrac i po ilu km od nowośći wymienić
              Mikell, zajrzyj również do wątku "na jakich olejach jeździł/jeździ nasz Civic X ".

Zamieszczone przez mikell Zobacz posta
              Przeznaczony jest głównie do stosowania w silnikach benzynowych w wyścigach samochodowych. Jeśli tak planujesz to ok.
              Last edited by Stach13; 22-11-2019, 11:09.

Comment

Mikell, zajrzyj również do wątku "na jakich olejach jeździł/jeździ nasz Civic X ".
                tak czytałem, ale nie znalazłem konkretnego przypadku dostosowanego do mojego stylu i przebiegów.
                chodzi głownie o to ze pierwsze odpalenie auta niestety to własnie dojazd do pracy okolo 5km wiec na zimnym.Zalezy mi wiec aby dopasować "do tego" olej.

Comment

chodzi głownie o to ze pierwsze odpalenie auta niestety to własnie dojazd do pracy okolo 5km wiec na zimnym
                  Z jednej strony przy takich zimnych startach olej bardziej niskooporowy by pasował, z drugiej strony będziesz miał bardziej rozrzedzony olej paliwem. Może wypośrodkuj to na np. 0/5W30. Ty masz do wyboru C2/C3.

edit; Mikell, coś zmieniłeś, bo link Ravenol który podałeś wyświetlał mi olej 5W40 a teraz wyświetla 0W30 ? Bo nie pasuje to do mojego wpisu:

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                  Przeznaczony jest głównie do stosowania w silnikach benzynowych w wyścigach samochodowych. Jeśli tak planujesz to ok.
                  Last edited by Stach13; 22-11-2019, 11:36.

Comment

• To podchodzi chyba już pod ciężkie warunki pracy, więc i wypadało by częściej wymieniać olej. To też weź pod uwagę.
                    Moja Honda
                    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Z jednej strony przy takich zimnych startach olej bardziej niskooporowy by pasował, z drugiej strony będziesz miał bardziej rozrzedzony olej paliwem. Może wypośrodkuj to na np. 0/5W30. Ty masz do wyboru C2/C3.

edit; Mikell, coś zmieniłeś, bo link Ravenol który podałeś wyświetlał mi olej 5W40 a teraz wyświetla 0W30 ? Bo nie pasuje to do mojego wpisu:
                      tak tak ,źle wkleiłem link, do rajdów mi daleko heh
                      miał byc ten https://www.ravenol.pl/oleje-silniko...-pojemnosc-4_l
                      bedzie ok?

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                      To podchodzi chyba już pod ciężkie warunki pracy, więc i wypadało by częściej wymieniać olej. To też weź pod uwagę.
                      dokładnie. cześciej czyli mniej niz 10 tys?
                      warunki pracy beda rozne zdarza sie wyjazdy po kilkaset km raz na rok. no ale słabym ogniwem sa te dojazdy do pracy szczegolnie w zimie bo tak to na piechote lubie

Comment

tak tak ,źle wkleiłem link, do rajdów mi daleko heh
                        miał byc ten https://www.ravenol.pl/oleje-silniko...-pojemnosc-4_l
                        bedzie ok?
                        Nie mogę Ci polecić tego oleju bo go nie użytkowałem i nie mam z nim żadnego doświadczenia, ale z karty produktu można wyciągnąć wnioski, że byłby dla Ciebie dobrym wyborem. I od strony zimnych startów jak i paliwa w oleju.

dokładnie. cześciej czyli mniej niz 10 tys?
                        Przy takich warunkach eksploatacji komputer na pewno skróci Ci interwał. Nie wytrzyma 10 tys. km.

Comment

Nie mogę Ci polecić tego oleju bo go nie użytkowałem i nie mam z nim żadnego doświadczenia, ale z karty produktu można wyciągnąć wnioski, że byłby dla Ciebie dobrym wyborem. I od strony zimnych startów jak i paliwa w oleju.

Przy takich warunkach eksploatacji komputer na pewno skróci Ci interwał. Nie wytrzyma 10 tys. km.
                          raczej napewno nie wytrzyma.
                          Z poprzedniego posta wynika ze uzytkownicy zlewaja olej wczesniej nie czekajac na pierwszy przeglad, tez mi tak radzicie ?

Comment

• Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
                            To podchodzi chyba już pod ciężkie warunki pracy, więc i wypadało by częściej wymieniać olej. To też weź pod uwagę.
                            Z poprzedniego posta wynika ze uzytkownicy zlewaja olej wczesniej nie czekajac na pierwszy przeglad, tez mi tak radzicie ?
                            W książce serwisowej podają, że trudne warunki eksploatacji to jazda po drogach pokrytych błotem, kurzem, piaskiem i solą. Wtedy olej trzeba zmieniać co 10 tys. km albo co 6 miesięcy. Bo komputer tego nie widzi. W książkach serwisowych gdzie nie ma komputera do trudnych warunków eksploatacji dopisują jeszcze jazdę na krótkich odcinkach. Ale częste odpalanie i jazdę na zimnym silniku komputer widzi i daje znać. Ja tak to interpretuję i tutaj można według mnie zdać się na komputer. Ale zawsze dla bezpieczeństwa można ten interwał skrócić.
                            Last edited by Stach13; 22-11-2019, 12:18.

Comment

a ten wątek ma 215 stron ....myślisz ze ktoś to przeczyta
                              dlatego mikell aktualizuje na bieżąco kompilację tematów wynikających z pytań. Jasne że bardzo trudno znaleźć interesujący nas temat w gąszczu 125 tematów które mają średnio po 2500 wpisów.
                              Tutaj zaglądaj, to jest temat "przyklejony" - zawsze na wierchu w tym dziale pod-forum: Pytania o olej silnikowy do Hondy Civic. Kompilacja pytań o oleje

Prosze doradzcie mi jaki olej wybrac
                              mimo że tyle wpisów to nie musisz czytać wszystkiego, średnio co 20-30 wpisów wstecz pada takie pytanie. Czyli Wątek zaczynał się i kończył jakieś (260:20) = 13 razy. Wątek w którym pisałeś to 2150:20 = jakieś 107 razy. Czujesz? 107 razy pytał o to samo i 107 razy było dopowiadane na temat. i tak w kółko.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                                dlatego mikell aktualizuje na bieżąco kompilację tematów wynikających z pytań. Jasne że bardzo trudno znaleźć interesujący nas temat w gąszczu 125 tematów które mają średnio po 2500 wpisów.
                                Tutaj zaglądaj, to jest temat "przyklejony" - zawsze na wierchu w tym dziale pod-forum: Pytania o olej silnikowy do Hondy Civic. Kompilacja pytań o oleje

mimo że tyle wpisów to nie musisz czytać wszystkiego, średnio co 20-30 wpisów wstecz pada takie pytanie. Czyli Wątek zaczynał się i kończył jakieś (260:20) = 13 razy. Wątek w którym pisałeś to 2150:20 = jakieś 107 razy. Czujesz? 107 razy pytał o to samo i 107 razy było dopowiadane na temat. i tak w kółko.
                                Super wyliczenie, naprawde
                                zauważyłem jednak że zamiast napisać i doradzic w 1 zdaniu wolicie napisać 5 zdań o zasadach i mechaniźmie wyszukiwania wątku w wątku .
                                Pozdrawiam ps . ja swojego przypadku nie znalazłem owszem jest duzo o tym ale wygrzebać to co mnie interesowało jest cieżko.

Comment

Working...
                                X