Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
1.0T VTEC w X-gen - opinie, spalanie, osiągi, problemy
Collapse
X
-
Honda wymaga wymiany oleju w dieslu co 10 tys km ?
Chyba ich pogieło i to zdrowo..Przecież po 5-6 latach to się uzbiera worek kasy.
Ja robie w 3 lata z reguły 120 tys km to miałbym 12 przeglądów ? Zakładając, że średnio tysiak, to jakiś absurd ekonomiczny wychodzi..
A w firmie mam Passata, który zrobił 60 tys w rok, i Focusy po 45-50 tys rocznie.
Ktoś tu stracił poczucie rzeczywistości.Last edited by Glosima; 13-07-2018, 16:35.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaHonda wymaga wymiany oleju w dieslu co 10 tys km ?
Mnie "system" pierwszy raz zawołał po 12,5 tys. ale jeżdżę dużo po dużym mieście. Korki, sporo krótkich odcinków itp. Ciekaw jestem jak u Was to wygląda.Last edited by montada; 13-07-2018, 17:14.
Comment
-
Zamieszczone przez montada Zobacz postaCiekaw jestem jak u Was to wygląda.
Passat B8 co 30k km
Focusy 3 co 20k km
Juke Nismo co 20k km
Suzuki Swift co 15k kmCivic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
u mnie jest już 32tys przejechane i na razie były 2 wymiany oleju. Drugi był w maju jak miałem 27tys przejechane i po ponad roku od odbioru. Kolejny przegląd za kilka miesięcy i to mechaniczny. Średnio rocznie robię 25tys.
Z tego co pamiętam, to kiedy wzywa decyduje na podstawie 2 parametrów, czasu od ostatniego przeglądu oraz przejechanego dystansu. Ten który szybciej się kończy, wyświetlany jest w komputerze jako kolejny przegląd. U mnie jest to zawsze w dniach, więc obstawiam, że był bym w stanie zrobić więcej km przed wezwaniem do serwisu.
To mały silnik z turbiną i dla niego jakość oleju ma bardzo duże znaczenie. Rewelacji nie ma, ale na pewno wymiana jest rzadziej, niż co 10tys.
Orientuje się ktoś jak to jest w EcoBoostach 1.0T od forda? Bo chyba najsensowniej jest porównywać do nich.
Comment
-
Zamieszczone przez ozonex Zobacz postaRewelacji nie ma, ale na pewno wymiana jest rzadziej, niż co 10tys.
Comment
-
Zamieszczone przez montada Zobacz postaTeż tak myślę. Robię podobne przebiegi do Ciebie i wymiana co te 12-13 tys. ujdzie ( ostatnio zapłaciłem 360 zł). Swoją drogą ciężko sprawdzić poziom oleju na 0W20. Jeszcze w 1.0 jest metalowy bagnet i w zasadzie jedyny czas kiedy można realnie ocenić poziom to rano po nocy i to za pierwszym razem. Za każdym kolejnym już oliwa jest koncertowo rozmazana po całym bagnecie.paliwo w oleju to właśnie rano, zwłaszcza jeśli robi małe przebiegi. No a metalowy bagnet... To można przecież wytrzeć. Mnie 30 lat temu uczono, że olej się sprawdza tak, że wyciąga się bagnet, wyciera do sucha, wkłada w dziurkę, czeka ok. 2 minut i wyciąga. O równym podłożu już oczywiście nie wspominam
Comment
-
Temat oleju zamykam zanim się zacznie z wiadomych powodówA jak się sprawdza poziom oleju uczono mnie dokładnie tak samo i .... ze 30 lat temu
Nie szukam "paliwa" a raczej jestem ciekaw jak z jego spożyciem. Stoi jak zaczarowany. Niestety stosując zasadę jakiej obaj jesteśmy wyznawcami okazuje się to nie takie proste przy tym bagnecie i tej " wodzie ".
Comment
-
No ale prawidłowo pracujący olej powinien ciemnieć i kiedyś następuje ten magiczny moment kiedy już coś widać. Fakt, że trochę to trwa i nasuwa się pytanie: ile (jeśli już) dostanie się paliwa do oleju i jakie (jeśli już) rzeczone paliwo szkody poczyni. Stąd też i tym bardziej nie lałbym wody 0/20 tylko coś gęstszego coby po rozwodnieniu dalej spełniało swoją rolę tworzenia filmu a nie koronki i odprowadzania ciepła.
Comment
-
Zamieszczone przez ozonex Zobacz postaOrientuje się ktoś jak to jest w EcoBoostach 1.0T od forda?Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zapewne przez GPF, tak jak to ma miejsce w 1,5T.
Comment
Comment