Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• To niepotrzebnie zmieniałem z 40 na 39Nm.. w sumie 1Nm to minimalna różnica.. klucz dynanometryczny pewnie ma błędu z +/- 2-3Nm. Taki oczywiście za 200-400pln.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• W aso to robią megaspecjaliści bo przy dokręcaniu korka mają dynamometr w sile ręki...

Comment

• Nikt trochę dłubiący przy autach nie będzie korka spustowego dokręcał kluczem dyno... Wystarczy wyczucie.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
          Nikt trochę dłubiący przy autach nie będzie korka spustowego dokręcał kluczem dyno... Wystarczy wyczucie.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
          A moim zdaniem powinno być dokręcane kluczem dynanometrycznym przez każdego mechanika. Płacę za wymianę i ma być zrobione zgodnie ze sztuką. Równie dobrze można powiedzieć że można zostawiać starą podkładkę od korka spustowego. Teoretycznie nie powinna przeciekać bo wiele razy sam jak wymieniałem zostawiałem starą i było ok, ale jak za to płacę to ma być zgodne ze sztuką z szacunku do klienta.
          Last edited by Fireblade929; 20-03-2022, 17:30.

Comment

• Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz posta
            A moim zdaniem powinno być dokręcane kluczem dynanometrycznym przez każdego mechanika. Płacę za wymianę i ma być zrobione zgodnie ze sztuką.
            Oczywiście, że tak. Nas ASO może się "czepiać" , że coś tam niezgodnie z instrukcją było robione etc, to oni mają dawać przykład, ale wiadomo, ciężko sprawdzić to patrząc na ręce.
            Mnie krew zalała, jak po jakimś czasie, chyba po 3 wymianie oleju w 1.5 wersji silnikowej, na fakturkach zauważyłem, że wlewali mi 4 litry. A do tego silnika wchodzi przecież 3.5 litra. Więc zapytuję w serwisie WTF, i słysze odpowiedz, że mechanik zawsze leje tak żeby pod górną kreskę było czyli na max'a. No ale nie wierzę , że od połowy do maxa bedzie 0.5 litra. Straszne niechlujstwo czasami, często wręcz można natrafić.

Comment

• Mnie w aso po wymianie oleju dali śruby od osłony zwykłe m6 zamiast tych podtaczanych oryginalnych ...zauważyłem to zmienili...

Comment

• Zamieszczone przez michonda Zobacz posta
                No ale nie wierzę , że od połowy do maxa bedzie 0.5 litra.
                Zdaje się, że między min a max jest litr, a wiec od połowy do max wychodzi właśnie 0,5l
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                  Zdaje się, że między min a max jest litr, a wiec od połowy do max wychodzi właśnie 0,5l
                  A to nie wiedziałem ja kiedyś na potęgę lałem olej do Forda, wiadomo, to tam było trochę inaczej, mniej, tak mi się przynajmniej wydawało.
                  Ale mimo wszystko, powinni wlewać 3.5 l imo

Comment

• Co robicie z pozostałym olejem po wlaniu 3,5 l czyli ok 1,5 l z bańki 5l.
                    Zostawiacie do następnej wymiany ?
                    Zastanawiam się czy dobrym pomysłem byłoby odciągnięcie z silnika po przebiegu ok 4,5 tysięcy i wlaniu pozostałości z wymiany.

Comment

• Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
                      Co robicie z pozostałym olejem po wlaniu 3,5 l czyli ok 1,5 l z bańki 5l.
                      Zostawiacie do następnej wymiany ?
                      Oczywiście, tak się robi.

Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
                      Zastanawiam się czy dobrym pomysłem byłoby odciągnięcie z silnika po przebiegu ok 4,5 tysięcy i wlaniu pozostałości z wymiany.
                      To jest dziwny pomysł, chodź oczywiście nikt Ci tak nie borni zrobić, tylko po co ?
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
                        Co robicie z pozostałym olejem po wlaniu 3,5 l czyli ok 1,5 l z bańki 5l.
                        Zostawiacie do następnej wymiany ?....
                        Ja swój olej LM kupuję w 5l bańkach, więc 1,5l zostaje do następnej wymiany. Dokupuję 2x1l i jest na następny raz. U mnie wymiana wychodzi 2 razy w roku, więc pół roku nie zrobi krzywdy otwartemu olejowi.
                        Moja Hania
                        http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Ja kupję 4l 0w30 i 0,5l mam do kosiarki.

Comment

• Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz posta
                            Ja kupję 4l 0w30 i 0,5l mam do kosiarki.
                            No niestety nie wszystkie oleje są dostępne w tej opcji i nie każdy ma spalinową kosiarkę
                            Moja Hania
                            http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• kosiarka ma GPF? jak nie, to długo nie pochodzi .
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Taka ciekawostka, odnośnie jednego z olejów marki Motul, bardzo popularny Motul X-cess 5W40, stosowany przez wielu użytkowników, został ulepszony! Wyszła gen.2 widać, że poprawili recepturę mieszania baz olejowych, być może zmniejszyli dodatek VM, bo w porównaniu do I wersji awansował w tabeli kilka linijek. Zdecydowanie lepsze parametry fiz.chemiczne. Czyżby Motul dostrzegł, że wypada coraz gorzej na tle konkurencji ??

o5w40.jpg
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X