Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie wiem 100% , łysy lub Kris na kanale YT raz pokazywał silnik 1,0T forda i i stary silnik 1,6 . Mierzył pierścienie.
    Downsising i normy emisji spalin wymuszają ograniczenie tarcia wewnętrznego, co za tym idzie zmniejszanie powierzchni trących w tym pierścieni.
    Obstawiam , że w 1,5 u 1,5 T jest też.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
    Last edited by Bodex1; 29-07-2020, 16:05.

Comment

• Mam takie pytanie :Czy waszym zdaniem inżynierowie Hondy zalecają używanie orginalnego oleju 0W20 wiedząc że nie zapewni on właściwej ochrony silnika w każdym zakresie obrotów. Ja nie kwestionuje co tu zostało wcześniej napisane , sam używam innego oleju ale tak się zastanawiam i jak znam Japońską mentalność to trochę ciężko uwierzyć żeby zrobili coś wiedząc że nie będzie to dobre rozwiązanie

Comment

• Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
        Mam takie pytanie :Czy waszym zdaniem inżynierowie Hondy zalecają używanie orginalnego oleju 0W20 wiedząc że nie zapewni on właściwej ochrony silnika w każdym zakresie obrotów.
        Na tym oleju sporo zarabiają a na przyniesionym przez klienta nic . Oraz na wodziance minimalnie mniej spali co się przełoży na mniejszą emisje CO2 . Długowieczność już dawno nie interesuje producentów
        Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
        jak znam Japońską mentalność to trochę ciężko uwierzyć żeby zrobili coś wiedząc że nie będzie to dobre rozwiązanie
        Przypomnij Sobie IX 2012 czy te eco tłoki to było dobre rozwiązanie (jeśli tak to dla kogo dobre ) bo napewno nie dla nabywcy . Honda zarobiła na sprzedaży i koniec . Wpisali do IO że to normalne spalanie oleju na poziomie litra na tys km .

Comment

• Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
          Czy waszym zdaniem inżynierowie Hondy zalecają używanie orginalnego oleju 0W20 wiedząc że nie zapewni on właściwej ochrony silnika w każdym zakresie obrotów
          Honda w Japonii i Europie olej 0W20 stosuje do zalania fabrycznego i do wymian serwisowych od 2001 roku. Wśród milionów użytkowników nie wszyscy jeżdżą na nim ekonomicznie. Do tej pory silniki Hondy uważane są za doskonałe. Wzrokowo 0W20 przeraża ale ja ufam inżynierom projektującym taki olej.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
            Honda w Japonii i Europie olej 0W20 stosuje do zalania fabrycznego i do wymian serwisowych od 2001 roku.
            ale które ASO? wszystkie w całej Europie? absolutnie nie masz racji przykład w PL podał kolega tutaj, po raz kolejny przypominam: telefony do ASO w Polsce (2017 rok) i takie dostał odpowiedzi - to leją: https://www.civicforum.pl/showthread...Civic-IX/page3
            Ja również nie potwierdzam, ani razu w latach 2005 -11 nie zaproponowali mi w ASO takiego oleju.
            Mało tego kilka Hond kupowałem z niemiec, ani jedna nie miała zalanego oleju Hondowskiego. W niemczech nie zawsze zna gwarancji serwisuje się w sieci ASO jak u nas to wygląda. Jest np Warsztat ma loga Hondy Mitsubishi i Daihatsu i tam robią wszystkie auta i te kupione w salonach. W książce przeglądów nie mam pieczątek "ASO Honda" tylko "GmbH Plechinger" ja mam takie pieczątki.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
              Ja również nie potwierdzam, ani razu w latach 2005 -11 nie zaproponowali mi w ASO takiego oleju.
              To gdzie w końcu leją ten olej 0w20 ? Gdzieś muszą lać... Pewnie w Japonii i Usa..
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
                Przypomnij Sobie IX 2012 czy te eco tłoki to było dobre rozwiązanie (jeśli tak to dla kogo dobre ) bo napewno nie dla nabywcy . Honda zarobiła na sprzedaży i koniec . Wpisali do IO że to normalne spalanie oleju na poziomie litra na tys km .
                Zgoda masz rację ,Trzeba jednak zaznaczyć że szybko się z tych tłoków wycofali

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  ale które ASO? wszystkie w całej Europie?
                  Potraktujmy to pytanie jako retoryczne bo inaczej wyzwoli to znów niepotrzebną nic nie wnoszącą dyskusję.

Pytanie było konkretne:

Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
                  Czy waszym zdaniem inżynierowie Hondy zalecają używanie orginalnego oleju 0W20 wiedząc że nie zapewni on właściwej ochrony silnika w każdym zakresie obrotów.
                  Ja wyraziłem tylko swoja opinię. Może tu być za chwilę setka przeciwnych. Ale nie ma tu nad czym dyskutować. Wszystko o oleju OEM 0W20 zostało już powiedziane.

Comment

• Co tu rozważać ? Powtórzę raz jeszcze :
                    Corolle we flotówkach jeżdżą po 300 tys km na 0w16.
                    Jeśli ktoś nie wie jak jeżdżą przedstawiciele to objaśniam :
                    Jak melexem , gaz 0-1 - podłoga .
                    Autostrada v-max .
                    Raz jadę A4 160 km/h a tu mnie wyprzedza Yago !!? Puściłem się za nim by zmierzyć jego prędkość 175 kmh .
                    Na 0w16 ....
                    Większą szkodę robi zbyt gęsty olej na starcie silnika (zimowy okres 5 miesięcy) niż 0w20 z odpowiednią bazą, który gwarantuje mocny film smarny nawet w +35 st C.

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                      Większą szkodę robi zbyt gęsty olej na starcie silnika (zimowy okres 5 miesięcy) niż 0w20 z odpowiednią bazą, który gwarantuje mocny film smarny nawet w +35 st C.
                      Bodex, przestań to powtarzać, bo mieszasz w głowach.. jak ciecz o mniejszej lepkości może mieć mocniejszy film olejowy? Pomyśl... jak już coś to można napisać, że olej 0W20 ma WYSTARCZAJĄCĄ grubość filmu olejowego do podstawowej/przewidzianej przez producenta, ochrony silnika... jakiś czas temu czytałem artykuł, z którego dało się wywnioskować, że aby zmniejszyć lepkość oleju, producenci aut, zaczęli powlekać chemicznie powłokę tłoków, po to żeby za szybko się nie wycierały.. gdzie na oleju bardziej lepkim nie było takiej potrzeby... fakt, że osiągnięto cel "nie wycierania" się przedwcześnie silników i przy tym zmniejszono szkodliwą emisje spalin/spalanie paliwa.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• W instrukcjach Toyot jest wyraźnie napisane, że olej sae 5w30 jest bardziej dopasowany do jazdy na autostradzie, lub w ciężkich warunkach. Instrukcja Avensis rocznik 2017.

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                          W instrukcjach Toyot jest wyraźnie napisane, że olej sae 5w30 jest bardziej dopasowany do jazdy na autostradzie, lub w ciężkich warunkach. Instrukcja Avensis rocznik 2017.
                          Brawo...brawo...brawo!
                          Post w punkt tej części dyskusji
                          Moja Hania
                          http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                            Instrukcja Avensis rocznik 2017
                            wychodzi na jedno, im nowsza IO tym większe Eko lobby i propaganda i nie mają żadnych skrupułów.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

• To samo było napisane w instrukcji od Aursia którą już chyba parę lat temu tutaj wrzucałem.. może nie dosłownie ale miało identycznie znacznie..
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez marart Zobacz posta
                                Brawo...brawo...brawo!
                                Post w punkt tej części dyskusji
                                Co nie wyklucza jazdy na autostradzie na 0w20 USUVO na bazach PAO , na mineralnej raczej bym się nie odważył.
                                Jestem tego zdania , że ten olej bardziej zabezpieczy silnik niż 5w40 na bazie mineralnej , gdy będzie bardzo gorąco krzywa lepkości mineralnego poleci bardzo ostro w dół.
                                Last edited by Bodex1; 31-07-2020, 16:27.

Comment

Working...
                                X