A co sadzicie o ravenol FES 0w30 do gpfu c2 i hths 3.0 a przy tym nie najgorszy tbn 8.5 ? Ktos stosowal ? Czy juz wszyscy sie przerzucili na na a3/c3?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
A ja Wam powiem tak, pracuję w branży medycznej, ściśle w szpitalu, tak tu pieprzycie o tych inżynierach i ich wiedzy o olejach, czy myślicie że lekarz w szpitalu ma coś pojęcia o interakcji leków pomiędzy sobą? niet, myślisz że ma jakąkolwiek wiedzę na temat szczepień inną niż z ulotek producentów? niet, myślisz że jak przyleziesz ze swoim bolącym palcem bo się piznąłeś w palec na sor? i jego to interesuje? NIET! jesteś w błędzie! tak samo jest tu w ASO. Oni robią to co im karzą robić, piszą co im każą pisać, a naiwniaki mogą wierzyć lub nie wierzyć i starać się posiadać wiedzę i ZAPOBIEGAĆ konieczności wpadnięcia w sytuację w której inni mają na Ciebie [CENZURA]. I tak jest ze wszystkim dookoła, a gdzie wchodzi w życie hajs, tym bardziej. Świat w XXIw. jest inny niż ten z lat 90, gdzie samochody miały być dobre. Kogo teraz z producentów obchodzi co będzie się działo z ich produktem po 3 latach? Ludzie idźcie po qrwa rozum do głowy kogo to obchozi że Ci się Civic rozkraczy po 200k km? NIKOGO. Jedyną osobą kogo powinno to interesować jesteś TY, a jeżeli masz zamiar pogonić swojego gówniaka po spłaceniu leasingu to sobie lej to co zaleca producent, ale jeżeli chcesz pojeździć dłużej to lepiej dbaj, tym bardziej że jest to tańsze niż olej Hondy;D
Dookoła nas chcą nas wydymać, a jeżeli chodzi o kasę to chcą Cię wydymać 2x mocniej i to bez gumy dlatego pilnujcie się
a wracając do wątku olejowego, po zalaniu 5w30 Xado odnoszę wrażenie że silnik lepiej pracuje, można by to określić pracuje gładko. Komputera nie kasowałem, przegląd A z wymianą oleju będzie zgodnie z insturkcją, nie zdążę zrobić 10k.
A jeszcze coś, znajomy nota bene tak pierdzielicie tu coniektórzy o inżynierach, znajomy dr n. med. ordynator OIT chciał obejrzeć mój samochód, bardzo mu się podobał i zwrócił Jego uwagę na ulicy. Mówię mu, że wymieniam olej przy ok. 2k przebiegu, a on mi mówi ale po co? przecież teraz wymienia się po 30k km. Ja mu mówię M... zobacz sobie na yt jak wygląda olej z nowego silnika po nasu tysiącach km to zobaczysz. I pragnę tym podsumować, są wśród nas ludzie inteligentni oraz mądrzy ale nie mają czasu śledzić takich tematów, zazwyczaj śledzą je ci którzy mniej lub bardziej liczą się z $$$ a ci co nie muszą maja to w dupie, albo nie mają na to czasu i stosują się do zaleceń i po to właśnie te zalecenia są, nie po to by się do nich stosować, tylko po to by stosowali ci którzy chcą iść na łatwiznę, albo z innych przyczyn nie czytają takich forów. Ale nasze współczesne życie takie jest w każdym aspekcie czy to w kwestii religii, chorych ideologii typu lgbt, politycznych manipulacji, medycznych pierdoleń w mediach oraz przekonania, że żarcie na półkach w sklepach jest zdrowe, co zostało już obalone, tak przy okazji https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e...-kontroli.html
Uświadomcie sobie, żyjecie w bantustanie, nikt nikomu tu nic nie zrobi, tym bardziej jeżeli ten po drugiej stronie ma w h... pieniędzy i sobie Wasze skrzynie biegów w type R mogą padać, silniki zacierać a w miejscu oleju płynąć będzie benzyna to nie wygrasz. Dlatego zbierajcie wiedzę i wyciągajcie wnioski a za skutki swoich decyzji konsekwencje ponoście.Last edited by rambo7; 19-08-2019, 10:22. Powód: Regulamin pkt 5. nie uzywamy wulgaryzmów w treści posta
Comment
-
AdamZet. Z całym szacunkiem, ale z tym postem, to jakbyś wpadł do przedszkolaków opowiedzieć im o stworzeniu świata. Merytorycznie do wątku o olejach wniosłeś tyle, że po zalaniu 5w30 odniosłeś wrażenie, że silnik pracuje lepiej..... A, i h... pisze się przez "ch".
Comment
-
Chaotycznie, emocjonalnie ale trochę obrazków "prawdziwego życia" z "Polnische Wirtschaft" pasuje jak nic.Ani zawód {lekarz,prawnik,inżynier...itp.} ani tytuł (dr,profesor itp.} niczego nie gwarantuje i jak w życiu trzeba mieć szczęście, by trafić na "kumatego"Takie jest życie.Dlatego na szczęście są jeszcze platformy wymiany myśli i na forach można wiele sie dowiedzieć, jeśli sie tego szuka.Dlatego warto sie tu wzajemnie szanować, bo pomagamy sobie nawzajem.
Comment
-
Zamieszczone przez montada Zobacz postaAdamZet. Z całym szacunkiem, ale z tym postem, to jakbyś wpadł do przedszkolaków opowiedzieć im o stworzeniu świata. Merytorycznie do wątku o olejach wniosłeś tyle, że po zalaniu 5w30 odniosłeś wrażenie, że silnik pracuje lepiej..... A, i h... pisze się przez "ch".Dlatego napisałem to co napisałem, bo bezkrytycznie w innych o wiele ważniejszych kwestiach naszego życia ufamy innym, błędnie. Bo oni wiedzą co i jak i robią tak jak ma być dobrze, a reszta ma robić tak jak im karzą (w tym przypadku ekoterroryści i inni motoryzacyjni ekoszajbusi) i tyle.
Last edited by AdamZet; 20-08-2019, 09:26.
Comment
-
Zamieszczone przez AdamZet Zobacz postaz wątku wynika że niektórzy żyją w iluzji i wierzą we wszystko co powie ASO
na szczęście mamy rzeczową korespondencję z Honda Polska na temat stosowanych olejów z której zapisów wynika jasno i precyzyjne co można stosować.
ASO, każde ASO w PL i na świecie prowadzi własną politykę biznesową.
ASO to nie jest instytucja dobroczynna dbająca o interes klienta, jest to instytucją dbająca o własny interes i wyłącznie temu podporządkowana. Tu należy rozumieć że nie mam nic przeciwko ASO sam korzystam i jeśli chodzi o moje lokalne ASO wypowiadam się wyłącznie pozytywnie. ASO ma obowiązek prowadzić biznes-politykę tak aby się opłacało dla ASO.
Użytkownik z kolei nie jest zwolniony z myślenia, ani nie ma zakazu zgłębiania wiedzy.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaa m e n dokładnie tak jest.
na szczęście mamy rzeczową korespondencję z Honda Polska na temat stosowanych olejów z której zapisów wynika jasno i precyzyjne co można stosować.
ASO, każde ASO w PL i na świecie prowadzi własną politykę biznesową.
ASO to nie jest instytucja dobroczynna dbająca o interes klienta, jest to instytucją dbająca o własny interes i wyłącznie temu podporządkowana. Tu należy rozumieć że nie mam nic przeciwko ASO sam korzystam i jeśli chodzi o moje lokalne ASO wypowiadam się wyłącznie pozytywnie. ASO ma obowiązek prowadzić biznes-politykę tak aby się opłacało dla ASO.
Użytkownik z kolei nie jest zwolniony z myślenia, ani nie ma zakazu zgłębiania wiedzy.aczkolwiek z 15% juz przejrzalem)
Comment
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaGdzie jest ta rzeczowa korespondencja?
Comment
-
Chcąc ustrzec się ewentualnych problemów z gwarantem napisałem maila w którym wskazałem precyzyjnie olej jaki chcę użyć na pierwszym przeglądzie (LM 0W30). Otrzymałem odpowiedź od HME, że ten dokładnie olej może zostać użyty w moim aucie. Wydrukowałem maila i z olejem, który kupiłem na oficjalnej stronie LM pojechałem do ASO. Oczywiście od razu stwierdzono, że powinienem użyć wyłącznie OEM. Pokazałem maila, zero pytań. Poprosiłem, że chcę być przy wymianie oleju. Zero pytań. Mechanik, który dokonywał wymiany oleju szepnął ,, bardzo dobrze pan robi". A wszystko to dzięki lekturze tego wątku. Lipiec, Chorwacja i Włochy. Naprawdę ostra jazda. Zero ubytku, gdzie w ASO uprzedzali, żeby jeżdżąc na 0W20 ,,wziąć z sobą na dolewki". A przy okazji, czy do tego właśnie służy ten lejek który mamy w wyposażeniu"
Comment
-
Ten lejek służy chyba do dolewania paliwa do baku ze źródeł innych niż dystrybutor.
Wspaniała strategia (zrobiłem to samo 2 lata temu przy pierwszej wymianie oleju) tyle że ze mną nie dyskutowali i nie musiałem pokazywać oficjalnej korespondencji z Honda.
Tak na marginesie, w tych silnikach brak ubytku oleju nie musi być wcale dobrą oznaką... Może się np okazać, że to co ubyło zostało uzupełnione przez paliwo przedostające się do miski olejowej no ale nic na to nie poradzimy. Trzymajmy się wersji, że "nie bierze" oleju
Comment
-
Zamieszczone przez un hombre Zobacz postaTen lejek służy chyba do dolewania paliwa do baku ze źródeł innych niż dystrybutor.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaW tym wątku na stronie 148 w poście #1474.
Comment
-
czyli mówicie że to jest niewidoczne i nieczytelne ?
Pytania o olej silnikowy do Hondy Civic. Kompilacja pytań o oleje
w Pkt 3 i pkt 6 jest ten sam link co podał Stach. Inne konkretne wpisy wyjęte z tysięcy postów ... próbowałem to w ten sposób podać "na tacy" ... aby nie trzeba było grzebać - nieczytelne? ...nawet Wątek przykleiłem W dziale Silnik aby był na wierzchu.
od dawna nikt mi nie zgłosił aby coś tam uzupełnić w tej liście. Zrobiona jest tak, jak jest, jak macie pomysły to proszę mi pisać. Coś mi się wydaje że zapomnieliście o tym temacie. Jest specjalnie w trybie "zamknięty" aby nie powstał pincetmilionowy wpis o oleju.
Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment