Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• U mnie w 1.5 GPF.
    Nie ma OW20. Minimum 0W30

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez rebyrg Zobacz posta
      Nie ma OW20
      Jest, na początku .

Comment

• Może ja czytać nie umiem, ale wydaje mi się, że w instrukcji jest zapisane na stronie 672: "Stosować oryginalny olej silnikowy lub inny ogólnodostępny olej silnikowy o lepkości odpowiedniej dla temperatury otoczenia zgodnie z poniższą ilustracją". Ilustracja na stronie 673 mamy tabelkę, ma dwie kolumny:
        1. "Oryginalny olej silnikowy Honda 2.0" do wyboru jedna wartość - "Genuine Engine Oil Type 2.0"
        2. "Komercyjny olej silnikowy ACEA C2/C3" do wyboru 0W-30, 5W-30, 10W-30

Nie ma więc w komercyjnych olejach 0W-20.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez montada Zobacz posta
          Pan mi przeczytał email, który jakiś czas temu dostali od Hondy, że w "kurduplach" z GPF! kategorycznie, tylko i wyłącznie 0W20
          Porównując to z danymi z tabelek ten email to jakiś super 'kwiatek" ale że od Hondy Poland ? Od ASO to by była normalka.

Zamieszczone przez rebyrg Zobacz posta
          "Oryginalny olej silnikowy Honda 2.0" do wyboru jedna wartość - "Genuine Engine Oil Type 2.0"
          Ten olej to właśnie 0W20 i jesli taki chcesz stosować to tylko "Genuine Engine Oil Type 2.0". Innych 0W20 nie można.
          Last edited by Stach13; 19-03-2019, 20:07.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
            Porównując to z danymi z tabelek ten email to jakiś super 'kwiatek" ale że od Hondy Poland ? Od ASO to by była normalka.
            Tak. Dokładnie.

Comment

• Zamieszczone przez rebyrg Zobacz posta
              Nie ma OW20. Minimum 0W30
              rebyrg:
              zanim jest 0W-30 (...) itd... pisze:
              "Oryginalny olej silnikowy Honda 2,0" ... widzisz to w tym Skanie co podałeś? .. widzisz ten zapis??? - mowa jest o 0W-20.
              potem jest dopiero napisane "ACEA (...)"
              tak ? zgadza się?
              no to wyjaśnione.

Może ja czytać nie umiem,
              nie ma się co irytować .. umiesz :
              "Oryginalny olej silnikowy Honda 2.0" do wyboru jedna wartość - "Genuine Engine Oil Type 2.0"
              tak jest. czyli mowa o 0W-20.

0W-20 = Oryginalny olej silnikowy Honda 2.0 = Genuine Engine Oil Type 2.0 = jedna cholera jak to zwał - to jest to samo, mowa jest o tym samym.

"Komercyjny olej silnikowy ACEA C2/C3" do wyboru 0W-30, 5W-30, 10W-30
              zgadza się,
              Nie ma więc w komercyjnych olejach 0W-20.
              tak jest.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• A czemu nie piszą o komercyjnych 0W20 ? Są dwie możliwości.. OEM 0W20 jest taki super, że żaden inny 0W20 mu nie dorówna jakością i właściwościami.. albo chodzi o kasę, że jak już kupować 0W20 to tylko OEM w ASO Hondy
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                  OEM 0W20 jest taki super, że żaden inny 0W20 mu nie dorówna jakością i właściwościami
                  OEM 0W20 Type 2.0. Ale jak do tej pory to nikt nie wie co oznacza Type 2.0. Możemy tylko się domyślać, że jest grubo nafaszerowany dodatkami żeby wytrzymał to co ma wytrzymać i spełnić swoją ekologiczną rolę.

Comment

• Raczej jest tak jak pisze Grzechu, podobny przypadek jak z OEM Genuine Honda MTF do manuala.

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                      OEM 0W20 Type 2.0. Ale jak do tej pory to nikt nie wie co oznacza Type 2.0.
                      Można się domyślać - wyjałowiony na potrzeby silników z GPF
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        Można się domyślać - wyjałowiony na potrzeby silników z GPF
                        być może ale olej był zanim były GPF'y

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Olej OEM 0W20 Type 2.0 jest olejem uniwersalnym, do każdego rodzaju silnika. Jak coś jest uniwersalne, to znaczy, że nie jest tak na prawdę dobre.
                          Tak jest też z osobą, która mówi, że się na wszystkim zna, tzn, że się na niczym dobrze nie zna.

Comment

• Do każdego powiadasz?
                            Zrzut ekranu 2019-03-20 o 16.39.00.jpg

Comment

• To do CR-V leją już 17 lat a do Civica rok dłużej. Toż to już olej z tradycjami. Ale to się zmieniło. Do S200 nie lali nigdy, do Accord Type-R też nie lali, a do najmocniejszego obecnego R-Type leją. Musiał w takim razie 0W20 przejść modyfikacje.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                                Musiał w takim razie 0W20 przejść modyfikacje.
                                Pewnie przeszedł żeby był tańszy w produkcji.
                                Kiedyś liczył się silnik i jego długie bezawaryjne życie, teraz priorytety się zmieniły , dlatego leją i mordują silniki na rzecz ściemy i kitu eco.
                                Last edited by m26; 20-03-2019, 17:21.

Comment

Working...
                                X