Dziwi mnie jeszcze jedna rzecz. Honda dała ASO na pewno jakieś wytyczne odnośnie lania oleju klientom i nie mogę pojąć dlaczego jedne ASO przy okresowej wymianie polecają 5w30 a inne twierdzą ,że wlewają tylko 0w20 bo takie mają wytyczne. Ktoś to kręci tylko nie wiem kto.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
byłam dziś w intercars podpytać co mogę kupić w wariancie 5w30 i polecili mi ten liqui moly - czy to jest dobry wybór? IMG_20180817_182535.jpg
Comment
-
jeszcze polecał to https://e-katalog.intercars.com.pl/#...silnikowy.html
jestem umówiona na wymianę w najbliższym czasie i chcę wreszcie coś kupić, ale powoli mnie to przerasta
Comment
-
Tak wygląda u mnie olej po ok 5tys od wymiany, samochód po 24 h postoju, odciagniete było ok 400ml po przelaniu przez ASO, olej 5w40. Widać ile jest na podziałce bo nie spływa tak szybko. Bagnet drugi raz włożony po przetarciu.
Comment
-
Zamieszczone przez malina84 Zobacz postaTak wygląda u mnie olej po ok 5tys od wymiany, samochód po 24 h postoju, odciagniete było ok 400ml po przelaniu przez ASO, olej 5w40. Widać ile jest na podziałce bo nie spływa tak szybko. Bagnet drugi raz włożony po przetarciu.
Comment
-
Zamieszczone przez milkyway33 Zobacz postajeszcze polecał to https://e-katalog.intercars.com.pl/#...silnikowy.html
jestem umówiona na wymianę w najbliższym czasie i chcę wreszcie coś kupić, ale powoli mnie to przerasta
Comment
-
-
Zamieszczone przez remar Zobacz postaTo nie Honda tak Cię urządziła tylko europejskie normy emisji spalin - Honda (i inni też) leje to co musi by spełnić Euro 6.2 i móc sprzedawać auta w Europie a Twój interes tak naprawdę nikogo nie obchodzi, ważne by sprzedać i by wytrzymało gwarancję, brutalne ale niestety prawdziwe.
Jaki olej lany jest w wysoko rozwiniętych krajach, gdzie UE nie ma nic do gadania, temperatury zewnętrzne sa wysokie i Hondy sa popularne. Jesli w USA w Californi, Florydzie i innych gorących stanach lany jest inny olej niz 0w20 to daje to dużo do myślenia. Tak samo Singapur, bardzo bogaty kraj, bardzo niezależny i temperatury po 30C przez caly rok. Jesli tam leją inne oleje niz 0w20 to eweidnetnie widać, że w EU po prostu normy wymuszają gorszy dla ochrony silnika olej, ale z kolei jesli tam tez leją 0w20 to argumenty o normach EU zmuszających do oleju wydają się nie trafione.
Nim siądzie na mnie Rambo, zazanaczam że jest to pytanie i nie przesadzam ktory olej jest lepszy, tylko po prostu uważam, że rozwikłanie tej sprawy sporo by rzuciło światła.
Comment
Comment