Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jak przeczytałem udostępniony od Ciebie materiał, że w Chinach jest akcja serwisowa (I wycofywanie) modelu CRV I Civic, ze względu na podnoszący się poziom oleju - to już kompletnie zwątpiłem. Cała ta sytuacja nie różni się dla mnie od tego, jak Mazda miała podobne problemy w swoich dieslach obecnej generacji... Tyle, że tam przyczyną było wypalanie DPF a w 1.5 Hondy nawet nie ma takiego cyklu... Zarówno diesle jak I benzyniaki robią się beznadziejne I żal mi na to wszystko patrzeć.

No ale wracając do tematu, nie ma co panikować z obecnymi 1.5 w Europie. Póki co wydają się być bezawaryjne I bezproblemowe, jeśli chodzi o wzrastający poziom oleju.

Comment

• Dzisiaj wymieniono mi książkę serwisową na nową, jest akcja wymian bo w starej jest podana zła masa dopuszczalna holowanej przyczepy, nie ważne. Ważne jest to, że w nowej instrukcji na stronie 674 gdzie jest podany zalecany olej zniknął wpis o oleju A3/B3 został tylko A5/B5 i oczywiście 0W-20 Type 2.0. Ciekawa sprawa.
      Moja Honda
      https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• tak, to się zgadza, nowe Książki Obsługi pozbawione są informacjo o możliwości stosowania olejów wytrzymałościowych, sugerowane są tylko oleje pro środowiskowe.
        (a takie bzdury poprawili? jak w 9 gen: "olej ekonomiczny w klasie lepkości SM lub wyższej wg Normy API"? takie gnioty potrafili wpisywać).
        //Toyota nie wpisuje olejów wytrzymałościowych od 10 lat, a ja tylko takimi Toyoty zalewam, w wkrótce pokaże co zalewam//.
        Last edited by rambo7; 15-05-2018, 14:02.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Ostatnio zalałem do swojego drugiego starszego autka Opla olej Shell Ultra Helix 5W40 w cenie 90zł/4l. Jak na razie olej pierwsza klasa, po pierwszych 200km widać, że robi swoje, bo zrobił się delikatnie ciemniejszy w porównaniu do świeżego z opakowania. Wcześniej jeździł na Castrolu Magnatecu 5W40 którego trochę pił, zobaczymy jak będzie na Shellu
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez un hombre Zobacz posta
            Jak przeczytałem udostępniony od Ciebie materiał, że w Chinach jest akcja serwisowa (I wycofywanie) modelu CRV I Civic, ze względu na podnoszący się poziom oleju - to już kompletnie zwątpiłem. Cała ta sytuacja nie różni się dla mnie od tego, jak Mazda miała podobne problemy w swoich dieslach obecnej generacji... Tyle, że tam przyczyną było wypalanie DPF a w 1.5 Hondy nawet nie ma takiego cyklu... Zarówno diesle jak I benzyniaki robią się beznadziejne I żal mi na to wszystko patrzeć.

No ale wracając do tematu, nie ma co panikować z obecnymi 1.5 w Europie. Póki co wydają się być bezawaryjne I bezproblemowe, jeśli chodzi o wzrastający poziom oleju.
            W Stanach Zjednoczonych już prawnicy przyglądaja się sprawie celem zgłoszenia pozwu zbiorowego .... https://www.classlawdc.com/2018/04/1...investigation/ Także problem wydaje się tam być poważny.
            Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
            Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

• Ciekawe że sprawa podnoszącego się poziomu oleju dotyczy tylko silnika 1,5. Z drugiej strony w USA zapewne 1,0 sprzedaje się słabo bo tam nie są przyzwyczajeni do tak drastycznie małej pojemności. Na cały świat idą te same silniki więc naiwne jest myślenie że Europy to nie dotyczy, po prostu w USA sprzedaje się kilkaset tysięcy Civiców rocznie (nie wiem ile w Chinach) więc jakikolwiek problem wyjdzie na jaw dużo szybciej a i metody zamiatania pod dywan tam nie przejdą - przykład VW jak został problem rozwiązany tam a jak w Europie. Po prostu zmieniajcie olej co 10tys - tyle możecie na to poradzić.
              Last edited by remar; 22-05-2018, 09:50.
              CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• 1.0 w USA nie jest nawet oferowany, także tam wszystko co się sprzedaje ma 1.5 litra.
                Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

• Zamieszczone przez Slinger Zobacz posta
                  także tam wszystko co się sprzedaje ma 1.5 litra
                  Jest jeszcze 2.0 NA w sedanach.
                  Moja Honda
                  https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Cześć, wczoraj miałem przegląd A po przebiegu 9500 km (prawie 7 mcy od odbioru samochodu) - wymieniłem olej na Shell Helix Ultra 5W30 - ze względu na to że w swoim VIII gen. też na Shellu jeździłem i sprawował się super. Olej własny 100 PLN - koszt wymiany w serwisie Arher W Krakowie 148 PLN.

Comment

• Zamieszczone przez Darkh Zobacz posta
                      Cześć, wczoraj miałem przegląd A po przebiegu 9500 km (prawie 7 mcy od odbioru samochodu) - wymieniłem olej na Shell Helix Ultra 5W30 - ze względu na to że w swoim VIII gen. też na Shellu jeździłem i sprawował się super. Olej własny 100 PLN - koszt wymiany w serwisie Arher W Krakowie 148 PLN.
                      Super cena! Nie robili problemów, że swój olej masz? Ja u nich kupiłem auto i tam ma zamiar serwisować, ale wkurzające trochę, że w ASO na olejach mają 200% marży i też chciałbym ze swoim przyjechać.
                      www.simple-events.pl

Comment

• Zawsze możesz przyjechać ze swoim, łaski nikt nie robi. Byleby spełniał wymagania z książki. A jak będą protestować, to spytaj co proponują i dlaczego olej do diesla (duża szansa, że zaproponują AML Shella ) i dlaczego leją olej niezgodny z wymogami producenta. Zresztą, nie ma o czym gadać. Nie mają prawa odmówić.

Comment

• Zamieszczone przez plastik1989 Zobacz posta
                          Super cena! Nie robili problemów, że swój olej masz? Ja u nich kupiłem auto i tam ma zamiar serwisować, ale wkurzające trochę, że w ASO na olejach mają 200% marży i też chciałbym ze swoim przyjechać.
                          ani pół problemu nie robili, pytałem co leją i mówili że albo jakiś Honda Genuine Oil (pewnie Castrol No Name - nie znam się ) albo Castrol Edge proffesional - oczywiście wychodzi drożej niż jakbyś sam sobie olej Castrol przywiózł, ale tak jak mówiłem wogóle nie kręcą nosem na to że człowiek sobie sam przywozi własny olej - tak na marginesie aktualnie przebudowują Salon - będzie większy w środku na ekspozycję samochodów - i dodatkowo na warsztacie u niech stoi ciekawy eksponat, który chcą włożyć do salonu chyba na ponowne otwarcie ale więcej nie piszę, jak będziesz, to zajrzyj na warsztat przez drzwi

Comment

• Zamieszczone przez Darkh Zobacz posta
                            ani pół problemu nie robili, pytałem co leją i mówili że albo jakiś Honda Genuine Oil (pewnie Castrol No Name - nie znam się ) albo Castrol Edge proffesional - oczywiście wychodzi drożej niż jakbyś sam sobie olej Castrol przywiózł, ale tak jak mówiłem wogóle nie kręcą nosem na to że człowiek sobie sam przywozi własny olej - tak na marginesie aktualnie przebudowują Salon - będzie większy w środku na ekspozycję samochodów - i dodatkowo na warsztacie u niech stoi ciekawy eksponat, który chcą włożyć do salonu chyba na ponowne otwarcie ale więcej nie piszę, jak będziesz, to zajrzyj na warsztat przez drzwi
                            NSXa mieli kilkanaście dni temu, to ten eksponat? ;-)
                            Zajrzę tam tak czy siak, bo wszystko wskazuje ze wkrótce w rodzinie pojawi sie drugi Civic. Brat szuka auta dla siebie i po przyjrzeniu sie Passatowi, Octavi, Seatom, Toyota Auris i kilku innym autom Civic wydaje sie najsensowniejszym wyborem.
                            www.simple-events.pl

Comment

• W książce serwisowej hondy civic sedan 1.5 cvt z roku 2018 oprócz "hondowskiego genuine" oleju 0w20 figuruja także ACEA A3 oraz A5 czyli Acea A3 jest "ponownie?" uwzgledniona.

Comment

• Niemiecka autostrada to stan umysłu, a nie konkretne wielopasmowe drogi na zachodzie

Comment

Working...
                                X