Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiany to się nigdy nie powinno robić po 20tyś , no chyba , że floty, interwały po 30tyś, olej long life, 120tyś km na blacie i sprzedajemy auto. Zależy ile kto chce jeździć autem, jak eksploatuje auto, ile jest zimnych startów. Ja olej zmieniam co 10-12tys km, 15tyś to już wg mnie za dużo.

Comment

• Zamieszczone przez Mały Wieprz Zobacz posta
      Panowie, a kim są "panowie mechanicy" w serwisach, toż to zwykli pracownicy, którzy mają odkręcić śrubę, spuścić olej i wlać nowy. Skąd oni mogą wiedzieć czy należy zmieniać olej po np. 3000 km? Czy rozbierali kiedyś taki silnik, czy prowadzą jakieś badania? Nie, oni są wychowani na stereotypie że tak należy robić. Jak ktoś chce to oczywiście może sobie wymienić, nikt nikomu nie zabroni, ale na Boga nie róbcie ze zwykłych mechaników autorytetów.
      Jeden na kilku jest zawsze "kosa",po przymusowych szkoleniach ze wszystkiego co możliwe i to od podstaw.
      Czy rozbierali silnik? Tak,często zanim jeszcze pierwsze auta danego modelu opuściły salon-zależy od marki.
      Mechanik z tytułem mistrzowskim to jest autorytet , w niektórych markach ma mieć wiedzę obszerniejszą niż sprzedawca,doradca i szef serwisu razem wzięci,ma być zdolny do zastąpienia każdego z nich i przechodzi na tę okoliczność odpowiednie egzaminy .Po średnio pięciu latach regularnego sporykania się z większością guru w marce staje się lepiej wiedzący niż myślisz.
      Trafisz na takiego to się dowiesz,a jak trafisz na sezonowego chłopka to usłyszysz głupoty.

Comment

• Dokładnie tak jest. Ja wolę poczekać dodatkowe dni na serwis, ale umawiam auto zawsze żeby trafiło na podnośnik do pewnej konkretnej osoby No chyba że na jakiś zwykły serwis opejowy to każdy zrobi. Ale z moimi pomysłami prawie zawsze jest coś niesztampowego do zrobienia A już przy IV genie to całkiem, musi człowiek wiedzieć co robi...
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• 13 stron i zero konkretnej odpowiedzi , wymieniać wcześniej czy nie , jeśli tak to na jaki?'

Ja mam przejechane obecnie 7 tyś i za 2 miesiące przegląd będzie to pewnie inspekcja B gdzie nie ma wymiany oleju co radzicie wymienić czy nie?Jeśli tak to na jaki?

Pozdrawiam

Comment

• Zamieszczone przez MarekComau1122 Zobacz posta
            13 stron i zero konkretnej odpowiedzi
            ...e.... weź przeczytaj wpis #20 to strona nr 2, z tego wątka łącznie z linkami. (czytałeś za szybko). do tego jeszcze ten wątek:
            Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.

jaka ma być konkretna odpowiedź? czego się spodziewasz? ... z góry podpowiadam że na tym forum nie ma "jedynego słusznego oleju", jak się zapoznasz z treściami to sam, dla siebie i pod siebie powinieneś wybrać optymalny - czyli najlepszy, sam zdecydujesz czy w ogóle zmieniać. Najlepszy olej to taki który jest dobrany odpowiednio do własnych warunków użytkowania i temperatury otoczenia, a niestety nikt na forum nie ma pojęcia jak jeździsz i gdzie jeździsz.
            Spróbuj zrozumieć co pisze w tych treściach i zobaczysz że dojdziesz sam do konkretnej decyzji.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Przeczytałem wszystko i teraz już nic nie wiem, więc proszę was o radę co byście zrobili na moim miejscu...

Mam serwis roczny za 2 miesiące aktualnie przejechane niecałe 7 tyś, wcześniej oleju nie wymieniałem, dzwoniłem do Serwisu i będzie to prawdopodobnie inspekcja B czyli bez wymiany oleju, i teraz pytanie wymieniać go czy czekać do następnego przeglądu lub jeśli wskoczy wymiana, jeśli wymieniać to na jaki? 0w20,0w30 czy może 5w30?a następna kwestia to jaka firma oryginalny Honda ,Castrol a może coś innego? Jeżdżę mało i normalnie , czasami przycisnę ale to czasami , ogólnie samochód więcej stoi w garażu niż jeździ dostałem niedawno służbowy a na dodatek często wyjeżdżam na delegacje.
              Dlatego Proszę was o pomoc i radę

Pozdrawiam
              Marek.

Comment

• Jak mało jeździsz to wymienić za 2 miesiące i będzie ok.

Comment

• Dokładnie, jak Oli prawi. Ja będę się trzymał tego co Honda rekomenduje. Jeździć na fabrycznie zalanym do pierwszej wymiany, i zostanę na hondowskim 0W20, który Honda zaleca od kilku lat. We wszystkich poprzednich autach wymieniałem co 10 tysi i nigdy nie miałem problemów. Trzymać się tego co producent pisze.

Comment

• Zamieszczone przez montada Zobacz posta
                    Trzymać się tego co producent pisze.
                    montada, ale jeśli nie znasz zapisów instrukcji nie nadużywaj słowa "zaleca", Honda niczego nie zaleca sztywno (o tym są wszystkie wątki olejowe).
                    Zamieszczone przez montada Zobacz posta
                    zostanę na hondowskim 0W20, który Honda zaleca od kilku lat.
                    Masz prawo ale, nieprawda, absolutnie nie zaleca nie ma w żadnej instrukcji takiego zapisu i nigdy nie było, jeśli cytujesz Instrukcję to cytuj dokładnie.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez Oli Zobacz posta
                      Jak mało jeździsz to wymienić za 2 miesiące i będzie ok.
                      Nie chodzi o teraz tylko o marzec i wtedy pewnie będę miał przejechane ok 7 tyś a przy takim przebiegu to będzie inspekcja B gdzie nie wymienia się oleju.

Proszę nie napiszcie konkretnie co byście zrobili na moim miejscu wymieniać czy nie jeśli tak to na co?

Z góry dzięki za pomoc

Comment

• U mnie dobija do 10tys ale do serwisu pokazuje jeszcze 150 dni i pewnie to też będzie B z wymianą filtrów tak jak piszecie, wymieniałem olej przy 1300km na 5w40 A3 Shell i teraz przy ok 10-11tys też pojadę na wymianę oleju i tez na 5w40, na przegląd B poczekam aż zawoła bo jeszcze 5 miesięcy. Z tym że ja świadomie wybrałem olej na taki, u siebie sam musisz to zrobić patrząc na to jak jeździsz. Olej przywoziłem swój.
                        Last edited by malina84; 22-01-2018, 13:26.
                        Moja Honda
                        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Marekcomau1122 mało jeździsz, krótkie trasy, nie wykorzystujesz pełnego zakresu obrotomierza, więcej stoi niż jeździ itd, więc moje zdanie jest takie, nie wymieniałbym oleju teraz a dopiero przy kolejnym przeglądzie. Kolejna sprawa to typowy błąd przy doborze oleju, SAE jest częścią wyboru oleju, warunek konieczny lecz niewystarczający. Wymaganiem kluczowym w doborze oleju nakazanym w Instrukcji Obsługi jest Norma olejowa. Najpierw wybieramy olej zgodny z Wymaganiami Hondy (nie zaleceniami!! nie ma czegoś takiego!!!) potem dopiero wybieramy parametr lepkościowy.
                          Czyli przeczytaj Wymagania Hondy - to są jedyne Wymagania jakie stawia przed użytkownikiem Honda - wyżej link we wpisie #125.
                          Na podstawie tego co piszesz o warunkach użytkowania to wybrał bym olej o Normie ACEA A5/B5 i SAE 0W-30 Marka dowolna, wybierz coś z olejów które oferuje rynek, może być Castrol, lub cokolwiek innego do czego masz zaufanie.
                          Odniosę się do wyboru malina84, to nie jest wybór "jedyny słuszny", i dla każdego, malina ocenił(a) (wzięła pod uwagę) własne warunki użytkowania, oceniła jako trudne i widać wyraźnie że ma chęć i korzysta z walorów silnika w pełnym zakresie obrotów i zależy na trwałości jednostki do tego nie chce mieć problemów z zużywaniem się silnika przy wysokich temperaturach zewnętrznych miasta czy szybkiej trasy, stąd ten wybór.
                          Dlatego jeszcze raz mówię, nie ma olejów zalecanych ! nie istnieje takie pojęcie, Honda nie zaleca niczego innego jak tylko i wyłącznie Oleje zgodne z Wymaganiami zawartymi w Instrukcji Obsługi. Tylko oleje tam wymienione są olejami zgodnymi z wymaganiami.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                            montada, ale jeśli nie znasz zapisów instrukcji nie nadużywaj słowa "zaleca", Honda niczego nie zaleca sztywno (o tym są wszystkie wątki olejowe).

Masz prawo ale, nieprawda, absolutnie nie zaleca nie ma w żadnej instrukcji takiego zapisu i nigdy nie było, jeśli cytujesz Instrukcję to cytuj dokładnie.
                            Zrzut ekranu 2018-01-22 o 13.30.57.jpg

Znam zapisy bo mam ją przed oczami. W języku polskim Recommended oznacza..... Mało tego, dość sztywno określa jakiego typu oleje można stosować , prawda? I pozwól, że będę interpretował powyższe zapisy po swojemu. Wyraziłem SWOJĄ opinię i SWOJĄ interpretację i cieszę się, że potwierdziłeś , że "mam prawo". Niech każdy leje co uważa za stosowne. Pozdrawiam.

Comment

• Zamieszczone przez montada Zobacz posta
                              dość sztywno określa jakiego typu oleje można stosować , prawda?
                              określa precyzyjnie.
                              Niech każdy leje co uważa za stosowne
                              tak powinno być.
                              0W20, który Honda zaleca od kilku lat.
                              nie wprowadzaj w błąd użytkowników. To jest nieprawda.
                              Recommended oznacza
                              Jeśli widzisz to co ja, to widzimy to samo. Dla Ciebie Recommended = "only"? ja widzę: "Rekomendowany olej silnikowy" (jako rozdział instrukcji) i widzę Tabelkę - ramkę i w niej Normy = Wymagania. Ty widzisz tam "Recommended 0W-20" ?.. i nic więcej nie widzisz?
                              Ja widzę Recommended i tabelę - ramkę - czyli to co w tej ramce.... spróbuj przesunąć ekran może się odsłoni to czego nie widać?
                              I pozwól, że będę interpretował powyższe zapisy po swojemu
                              pozwalam.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Dzięki. Miłego dnia .

Comment

Working...
                                X