Zależy od Twoich potrzeb. Jeśli faktycznie nie jeździsz zimą w góry, to jak Ci na nizinach spadnie śnieg, najwyżej ruszysz z miejsca trochę wolniej, zmniejszysz prędkość, to droga hamowania też się skróci. Jeśli do tego latem nie zależy Ci na tym, żeby być królem szybkiego pokonywania zakrętów, to pewnie opona wielosezonowa będzie dla Ciebie optymalnym wyborem. To po prostu kompromis o każdej porze roku. Jeśli tylko podejdziesz do posiadanych opon świadomie i będziesz uwzględniał ich możliwości, nie widzę problemu z zakupem wielosezonówek.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zimówki w fabrycznym rozmiarze do X-gena - kilka opcji
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dampel Zobacz postaPróbuje zakupić opony na zimę w rozmiarze 235/45/17 oraz letnie do tourera w rozmiarze 225/45/17, chciałem coś z premium np. Dunlop.
Rozesłałem trochę maili po firmach w Polsce i dostaje coraz to lepsze odpowiedzi.
Nigdzie nie chcą zagwarantować roku produkcji opony na 2018 rok.
Wszędzie piszą, że 2017 albo, że nie starsze niż 2017 ... a teraz dostałem info od oficjalnego dystrybutora, że nie starsze niż 36miesięcy ....
z oponeo jeszcze się nie wypowiedzieli...
Pomóżcie jakie opony i gdzie kupić, żeby nie trafić na oponę 2 lub 3 letnią?
Najlepsza cena jaką znalazłem była w Norauto (ponad 100 zł taniej na oponie niż w miejscowych serwisach). Telefonicznie zapewnili mnie, że będzie końcówka rocznika 2017 lub 2018. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. W sobote mam umówioną wymianę, to dam znać.
Link do oponki w Norauto:
Linki do testów ADAC:
Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?
Last edited by shaker; 09-11-2018, 10:41.
Comment
-
Mialem dokladnie ten sam przypadek - chcialem kupic te same opony. Jedyny sklep ktory dawał gwarancje rocznika 2018, który mogłem znaleźć to Oponeo. Ale u nich te opony były droższe o 100 za sztukę. W Norauto mi powiedzieli ze opony będą albo z 2017 albo z 2018.
W końcu machnąłem na to ręką i pojechałem do norauto. I dostałem opony z 16 tyg 2018 po przyzwoitej cenie. Ale nawet jak by były z 2017 to pewnie by to nie robiło żadnej różnicy w sumie.
Btw opony super, jeździ się fajnie. Przy okazji sporo cichsze niż oemowe letni Micheliny Primacy 3 (ale to raczej zasługa zimowej gumy, która jest sporo miększa niż letnia).
Comment
-
Też miałem kłopot by w klepach jasno zadeklarowili jaki rok opony - wg. przepisów UE nowa opona to 36 miesiecy od produkcji, z drugiej strony w Niemczech (nie wiem czy we wszystkich landach) nie można jeździć na oponie zimowej starszej niż 5 albo 6 lat - przynajmniej tak słyszałem.
Też zamówiłem w najtańszym sklepie, czekam na przesyłkę będą najprawdopodobniej produkcja 2018 lub koniec 2017.
Comment
-
Jestem już po wymianie na Dunlop Winter Sport 5 w Norauto. Opony z 27 tygodnia 2018 roku, także bardzo dobra data produkcji. Jak ktoś szuka konkretnie tych, to polecam
Swoją drogą po założeniu i przejechaniu kilku kilometrów mam wrażenie, że są głośniejsze od fabrycznych Michelinów. Zobaczymy jak będzie później.Last edited by shaker; 11-11-2018, 00:20.
Comment
-
W tamtym tygodniu założyłem Dunlop Winter Sport 5 i o ile guma fajna, trochę szumi przy prędkości około 80km/h, dopiero ze 100km zrobiłem. To bardzo mnie zawiódł rant ochronny na felgę ... jest ale jakby go nie było...
Mam nadzieję, że przynajmniej właściwości jezdne będą takie jak się spodziewam...
Comment
-
Na poniższych zdjęciach nowe opony Nokian WR A4 w fabrycznym rozmiarze. Jak widać, felga wystaje niestety poza oponę, choć opona ma rant ochronny - najwyraźniej trochę za mały. Na letnich fabrycznych Michelinach wyglądało to lepiej. Tak wrzucam, żeby potencjalni przyszli nabywcy widzieli, jak to wychodzi w praktyce. Co do samych opon, przejechałem na nich dopiero 10 kilometrów, więc się jeszcze nie wypowiem
20181115_084651.jpg20181115_084654.jpg20181115_084702.jpgSartek
Były: Honda Civic Type-S Plus 1.8 MT 2010 (VIII gen); Honda CR-V 2.0 MT Lifestyle 2013 (IV gen)
Jest: Honda Civic 1.5T MT Sport Plus 2018 (X gen)
Comment
-
-
Comment
Comment