Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimówki w fabrycznym rozmiarze do X-gena - kilka opcji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Cytuję za Oponeo:
    "W przypadku opon letnich nie wolno stosować opon z niższym indeksem prędkości niż wyznaczone przez producenta.
    Inaczej jest w przypadku opon zimowych. Indeks prędkości dla opon zimowych, a właściwie zasady jego stosowania zostały uregulowane przez przepisy UE (Dyrektywa 92/23/EWG) oraz Polski Kodeks Drogowy.
    Według tych przepisów w oponach zimowych można stosować niższy indeks prędkości niż zalecany przez producenta, ale nie niższy niż indeks Q (Q = 160 km/h). Jeśli w samochodzie zostały zamontowane opony z niższym indeksem prędkości należy umieścić stosowne oznaczenie tak, aby było widoczne dla kierowcy.
    Ostatecznie, mimo że jest to dozwolone, należy się zastanowić przed wybraniem opon o niższym indeksie prędkości, takie opony mogą zużywać się szybciej a samochód może reagować inaczej niż dotychczas.
    Aby jeździć bezpiecznie i komfortowo indeks prędkości użytkowanych opon nie powinien być mniejszy od homologowanego o więcej niż jeden stopień."
    Testy testami. Trudno je porównać jeśli nie mamy takich samych danych. I tak też się różnią. Co do indeksu W to pytanie w jakim kraju mają być użytkowane. Tylko w Niemczech bywają fragmenty autostrad gdzie nie ma limitu prędkości. Inna sprawa, że wyższy indeks może oznaczać lepsze parametry tej samej opony. I tak jest na przykładzie Klebera, o którym pisałem wcześniej. Pomijając to wszystko to jest kłopot kupić. W tej chwili nawet cokolwiek. Niestety z rozmów z dealerami wynika, że za chwilę i modele Hondy będą tylko droższe. A może to tylko spiskowa teoria dziejów: faja:

Comment

Ja w 4d zmieniłam na Nokian WR A4 i póki co jest bardzo dobrze, mogę je polecić. I zaskakująco ciche są

Comment

Z tego co pamiętam 72 db? Kleber 69

Comment

Cześć. Mój sport plus będzie prawdopodobnie po weekendzie. Czytam Wasze rekomendacje/doświadczenia i zastanawiam się nad Dunlop WS 5 jednak martwią mnie komentarze, że jest głośniejsza od letniej serii, no i ta cena za rocznik '17 na oponeo to przesada (nawet norauto nie powala). Ewentualnie Kleber Krisalp HP3. A co powiecie o Goodyear UG Performance G1?

Tak wygląda porównanie tych opon na Oponeo:
          screencapture-oponeo-pl-porownywarka-2018-11-20-20_30_53.jpg

Comment

kleber i dunlop z Twojego zestawienia mimo, że mają rant ochronny na felgę to tak naprawdę jakby go nie było... zobacz sobie zdjęcie Nokianów na poprzedniej stronie... Ja mam dunlopy winter sport 5 i wygląda to tak samo jak te nokiany.
            Co do głośności ... to nie wiem czy michelin letni jest głośniejszy czy ten dunlop zimowy, wydaje się porównywalnie.
            Gdzie indziej da się kupić dunlopa poniżej 600zł ale raczej będzie z rocznika 2017 np. strefakierowcy

Comment

Na Kleberach Kristal HP3 235/45 R17 94H FR zrobiłem ponad 1k km i na razie jedno co mogę powiedzieć to że są ciche. Kupiłem na początku listopada.

Comment

W związku z brakiem Kleberów zakupione Goodyear ULTRA GRIP PERFORMANCE G1 235/45 R17 97 V.
                Odbiór autka 01.12.2018 w Honda AutoWitolin a potem ponad 300 km do domu Klebery w nowej dostawie są droższe ( 530, przed około 400) niż moje kupione

Comment

A gdzie kupiłeś?

Comment

Strefakierowcy.pl

Comment

Zamieszczone przez krzyk Zobacz posta
                      Na Kleberach Kristal HP3 235/45 R17 94H FR zrobiłem ponad 1k km i na razie jedno co mogę powiedzieć to że są ciche. Kupiłem na początku listopada.
                      też uzytkuję Klebery Krisalp z indeksem V... potwierdzam, że są bardzo ciche... więcej powiedzieć się nie da, bo zima przed nami :-) jak na razie są całkowicie ok..
                      za komplet kilka miesięcy temu dałem na oponeo 1424 pln... za tę cenę towar zdecydowanie akceptowalny... wpieprzanie się w koszty minimum +1000 pln więcej za Nokiany czy Dunlopy uznałem za bezsensowne... Opony mają dobre oceny wśród użytkowników a i parametry mają nie gorsze niż tzw. klasa premium
                      Last edited by Daro31; 25-11-2018, 20:50.

Comment

Zamieszczone przez Daro31 Zobacz posta
                        też uzytkuję Klebery Krisalp z indeksem V... potwierdzam, że są bardzo ciche... więcej powiedzieć się nie da, bo zima przed nami :-) jak na razie są całkowicie ok..
                        za komplet kilka miesięcy temu dałem na oponeo 1424 pln... za tę cenę towar zdecydowanie akceptowalny... wpieprzanie się w koszty minimum +1000 pln więcej za Nokiany czy Dunlopy uznałem za bezsensowne... Opony mają dobre oceny wśród użytkowników a i parametry mają nie gorsze niż tzw. klasa premium
                        Też się na te zdecydowałem. W piątek kosztowały w iparts 1580zl. Uważam że za tą cenę nie ma nic lepszego. Dam znać jak odbiorę auto w tygodniu i pojeżdżę

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez dampel Zobacz posta
                          kleber i dunlop z Twojego zestawienia mimo, że mają rant ochronny na felgę to tak naprawdę jakby go nie było
                          Tak wygląda Kleber HP3 215/50 na feldze 17 (7.0) w sedanie. Rant jest i felga jest wyraźnie schowana.

kleber-sedan.jpg

Comment

Ja mam Yokohame w.drive v905 235/45 r17 94 h i dają radę.
                            Mogę śmiało polecić, głośniejsze od letnich ale fajnie trzymają i hamują. Na mój gust mają większy rant ochronny niż Nokian czy Dunlop poruszane przez innych forumowiczów.

Comment

Zamieszczone przez hania_klb Zobacz posta
                              Ja mam Yokohame w.drive v905 235/45 r17 94 h i dają radę.
                              Mogę śmiało polecić, głośniejsze od letnich ale fajnie trzymają i hamują. Na mój gust mają większy rant ochronny niż Nokian czy Dunlop poruszane przez innych forumowiczów.
                              Bardzo fajna opona zimowa - mój młody kilka lat temu miał taką w 147-ce i rewelacyjnie się sprawdzała zimą!
                              Moja Hania
                              http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Zamieszczone przez krzyk Zobacz posta
                                Też takie zakupiłem i do prędkości 95 km/h są faktycznie bardzo ciche, cichsze niż letnie, tylko niestety w moim przypadku przy prędkości 100 km/h zaczynają strasznie buczeć ;/ a powyżej 105 km/h przestają, nie wiem czy to wina opony czy czegoś innego, byłem u gumiarza aby sprawdzić wyważenie i jest ok, zostają opony, będę musiał je reklamować jak się skończy sezon zimowy ;/

Comment

Working...
                                X